Optimaal (werk)plezier en (werk)geluk met behulp van NLP. Wat is NLP? Neuro-linguïstisch programmeren?

05 februari 2024

 

12 inzichten en 9 praktische experiment tips

Heb je dat ook weleens meegemaakt? Dat je af en toe een boek leest, een film bekijkt of een persoon spreekt die een grote impact op je heeft. Je raakt op slag enorm geïnspireerd en gaat met die inspiratie en energie op alle mogelijke manieren aan de slag. Je denkt erover na, experimenteert ermee, past het toe, spreekt erover met collega’s en bent er helemaal vol van. Soms vind je dat je er wellicht zelfs wat in doorschiet, naar jouw gevoel. Herken je dat?

Ik wel, heel af en toe. En bij mij heeft het vaak te maken met een boek, film of persoon. Maar ook het moment is essentieel. Bewust en onbewust komt dan de boodschap op een voor mij “perfect” moment. Een moment waarop ik extreem opensta.

Eind jaren 90 heb ik dat heel sterk ervaren met het boek "De 7 eigenschappen van effectief leiderschap", geschreven door Stephen Covey. Ik las het boek in een periode waarin ik sterk zoekende was. Echtscheiding achter de rug, nauwelijks contact met mijn dochter. En na enkele prachtige jaren als trainer in de financiële dienstverlening zat ik ook nog met veel minder opdrachten. Ik was zoekende: Wie ben ik? Wat wil ik? Waarom houd ik nooit iets vol? Behalve roken en drinken. Waarom mislukken mijn relaties? Komt het ooit goed met mij?

Een uitstekende situatie om gevoelig te zijn voor reflectie, tips en adviezen. "De 7 eigenschappen" heeft me, voor mijn gevoel, geholpen in mijn zoektocht. En heeft het lezen en bestuderen van het werkboek je iets concreets gebracht? Ja, één gedragsverandering zeker. Sinds ik dat boek heb gelezen, heb ik nooit meer iets van niet-afbreekbaar afval in de natuur achtergelaten of gegooid. Helemaal niets. Nooit meer.

En is het goed gekomen? Ja, ook grotendeels zeker. Verliefd en getrouwd met de mooiste en de leukste. Een fijn gezin met twee gezonde dochters en onze zoon als gewenste nakomer. En zakelijk gaat het sinds 2003 elk jaar beter en mooier. De laatste drie jaren zelfs exponentieel beter. Ik ben dan ook een dankbaar en tevreden mens. En toch? Ben ik weer zoekende. Zoekend vanuit een geheel ander perspectief dan 25 jaar terug. Maar wel degelijk zoekende.

Eigenlijk heb ik alles wat mijn hartje begeert. En heb ik bereikt wat ik op mijn 25ste wilde bereiken. En toch, toch geniet ik niet gemakkelijk. Kan ik moeilijk ontspannen. Ik denk veel in scenario’s en ga vaak uit van de negatieve scenario’s. Vaak volledig onnodig. En dat kost me bakken met energie. Maar dat dan compenseren met momenten van uitbundig plezier, zorgeloos genieten en ontspannen lukt me niet meer goed. Stel me dan ook regelmatig de laatste tijd vragen als:

 • Wat is genieten voor jou? Hoe ziet dat eruit?
 • Wat maakt jou echt vrolijk en uitbundig?
 • Op welke momenten ben je volledig zorgeloos?
 • Hoe ontspan jij in de praktijk? Op welke momenten lukt je dat echt?
 • Wat wil je nog graag in je leven beleven? Waar kijk je naar uit?
 • Waar krijg je energie van?

 

Een uitstekend moment om gevoelig te zijn voor reflectie, tips, adviezen en handreikingen.

Onze internet marketeer vraagt me om een blog te schrijven. Ik mag kiezen uit enkele thema’s en kies voor NLP, Neuro-Linguïstisch Programmeren. In alle eerlijkheid heb ik me nog nooit verdiept in het thema NLP. Eigenlijk wel bijzonder, realiseer ik me. Zeker omdat gedrag en mindset veranderen onderdeel is van mijn dagelijkse werk. Midden jaren 90 heb ik weleens een workshop NLP bijgewoond. Voor mij de reden om er niets mee te willen. Tot nu toe dus.

Voor mijn research lees ik onder andere twee boeken. "De kracht van NLP" geschreven door Robin Stevens en "Coach jezelf met NLP" door Vincent van der Burg. Vooral dit laatste boek raakt me op dezelfde wijze als destijds "De zeven eigenschappen van effectief leiderschap". Elk hoofdstuk, elke bladzijde, elk voorbeeld. Raak! Een goed boek op het juiste moment voor mij.

In deze blog neem ik je graag mee in het thema. Wat is neuro-linguïstisch programmeren? Hoe werkt NLP ongeveer? En wat kun je ermee, kijkend naar timemanagement en focus management. Je begrijpt natuurlijk dat ik zeker geen expert ben op dit vlak en bij lange na nog geen NLP-master. Maar ik vind het wel aardig om mijn eerste stappen met je te delen. Mijn inzichten te beschrijven en een aantal NLP-technieken waar ik mee oefen. Ben je benieuwd, lees dan vooral verder.

Wat is NLP?

Wat is de NLP-betekenis? Hier worden verschillende uitleggen over gegeven. Ons denken, voelen en doen worden bepaald door ons brein (Neuro). De wijze waarop we communiceren met onszelf en met anderen (Linguïstisch). Programmeren gaat over het aansturen van ons brein. Door het anders aan te sturen, kun jij jezelf veranderen. Hierbij maak je gebruik van technieken en methoden. Een levenshouding met als doel het bereiken van persoonlijke vrijheid en loskomen van belemmerende overtuigingen, onnodige conditioneringen en patronen. Daar gaat het om. NLP kun je als handleiding zien om vat te krijgen op hoe je denkt, voelt en handelt.

Dat wil ik... op naar een optimaal gevoel van persoonlijke, emotionele vrijheid en zorgeloosheid. En ik houd van praktisch en direct toepasbaar. NLP heeft technieken waar ik mee kan experimenteren.

Wat is de oorsprong van NLP?

Hoe is NLP ontstaan? In de jaren 70 van de vorige eeuw is NLP ontstaan. Een van de grondleggers, Richard Bandler, was ervan overtuigd dat veel gedragsproblemen sneller en slimmer konden worden opgelost. Hij gelooft dat wanneer jij alles uit jezelf wilt halen, je vooral moet kijken naar mensen die dat al hebben bereikt wat jij graag wilt bereiken. Samen met John Grinder bestudeert hij wat er uniek is aan succesvolle mensen. Ze onderzoeken welke technieken en strategieën mensen inzetten die zeer succesvol zijn in hun vakgebied. Ze observeren verschillende succesvolle therapeuten. Zo ontstaat een methode om succesvol gedrag in beeld te brengen. Er worden technieken, oefeningen en handvatten op het gebied van communicatie en gedragsverandering toegevoegd. En in co-creatie met vele andere experts worden er inzichten aan toegevoegd en ontwikkelt NLP zich tot een techniek voor persoonlijke ontwikkeling en groei.

Is neuro-linguïstisch programmeren wetenschappelijk bewezen?

Nee, NLP is niet wetenschappelijk bewezen. Het wordt gezien als een pseudowetenschap. Wat ik persoonlijk wel bijzonder vind, is dat positieve psychologie bijvoorbeeld wel wetenschappelijk bewezen is. Ook is het wetenschappelijk bewezen dat positieve emoties en gedachten een positief effect op onze gezondheid hebben en op ons welbevinden.

Hoe werkt NLP?

Ik beschrijf de werking aan de hand van de inzichten die ik heb gekregen door me in NLP te verdiepen. In deze blog richt ik me enkel op NLP in de communicatie die je met jezelf hebt. NLP in de communicatie met anderen blijft buiten beschouwing. Ook beschrijf ik vervolgens een aantal praktische experiment tips.

Inzicht 1

Wat voor mij een eyeopener is: “Alles heeft een recept”. Dit geldt voor gerechten op een menukaart maar ook voor jouw en mijn brein. Alles wat je denkt, doet en voelt, laat een soort ‘afdruk’ achter in je brein. Dit plaatje herhaal je totdat het gedrag automatisch gaat. Dit noemt NLP een recept of strategie.

Voorbeeld:
Drie jaar geleden kregen we na een stevige regenbui te maken met lekkage. Het water drupte langs de muren. Gelukkig wisten we schade aan de houten vloer te voorkomen. De oorzaak: een zonnecollector die in het dak lag en iets was verzakt. We losten het probleem op en het was opgelost. Een jaar later ontstond opnieuw lekkage bij twee andere collectoren. Opgelost, dachten we. Het ging enkele buien goed, maar dan voor de derde keer weer lekkage. Bij mij ontstond in die tijd al stress als ik op mijn weer-app buien zag aankomen. In mijn gedachten ging er van alles mis. Als ik in de nacht de regen hoorde, was ik klaarwakker en ging uit bed om te checken of er geen lekkage was. Terwijl ik vroeger regen een gezellig geluid vond en lekker sliep. Ik werd niet onrustig van de regen maar van al mijn gedachten en emoties die ik creëerde. Ik maakte me druk over wat er kon gebeuren en ooit eens was gebeurd. Ik zag de scenario’s voor me en voelde me slecht. Sinds een jaar is het nu feitelijk oké, dus zonder lekkage. Inmiddels heeft het 30 keer hard geregend en nog steeds niets aan de hand. Ik slaap inmiddels weer iets beter door. Mijn recept heeft andere ingrediënten. Maar het is nog niet zoals vroeger. Ik voel me nog niet emotioneel vrij als het regent.

Het idee van NLP is dat je de recepten van mensen die succesvol zijn in bepaald gedrag ‘vangt’ en overdraagt aan anderen of zelf kopieert. Het geeft me een nieuw inzicht.

Inzicht 2

Wat mij regelmatig opvalt, is dat de kinderen van veel topsporters ook topsporter worden. Logisch, dacht ik altijd: DNA. Maar nu schat ik in dat het ook veel te maken heeft met het gemakkelijker succesvolle recepten van papa of mama kopiëren.

Persoonlijk ben ik vooral enorm nieuwsgierig naar de succesvolle recepten van:

 • Hoe zorg ik dat ik vaker en meer geniet?
 • Hoe creëer ik meer innerlijke rust?
 • Hoe zet ik de zorgenknop uit?
 • Hoe zorg ik ervoor dat ik sneller ontspan en me op mijn gemak voel?
 • Hoe realiseer ik vaker momenten van jeugdige onbezorgdheid?

 

Om de vragen te beantwoorden en de succesvolle recepten te vinden, ben ik nu een aantal weken aan het reflecteren. Drie vragen staan hierbij voor mij centraal:

 • Wanneer geniet jij eigenlijk echt?
 • Hoe ontspan jij in de dagelijkse praktijk?
 • Hoe voelt jeugdige onbezorgdheid en op welke momenten ervoer je dat eerder?

 

Inzicht 3

NLP gaat uit van basisovertuigingen of veronderstellingen. Als iemand anders het kan, kun jij het ook. Je moet alleen weten hoe. Een fijn uitgangspunt. Alleen reflecterend op mezelf, realiseer ik me hoe weinig tijd en aandacht ik besteed aan het bestuderen of afkijken van succesvolle vakgenoten c.q. collega’s.

Inzicht 4

Focus je op wat je graag wilt bereiken. Programmeer jezelf in de JA-modus. Logisch, lijkt me. Denk in kansen en mogelijkheden. Natuurlijk! Maar met een mooi beschreven voorbeeld zie ik in dat het soms minder soepel is in de uitvoering. Als je in de auto rijdt en in aquaplaning terechtkomt, denk je mogelijk in een schrikreactie: "Niet van de weg raken!" Je denkt op dat moment over wat je niet wilt. Beter is dan te focussen op wat je wel wilt: op de weg blijven en rustig snelheid minderen. Reflecterend op mezelf kom ik erachter dat ik best regelmatig in "nee" denk. Zo starten we in België met Het Effectieve Werken. Ik merk aan mezelf dat ik hierbij al gauw in de mentale stand kom van kosten beperken in plaats van te focussen op waar we naartoe willen en de benodigde investeringen te omarmen. Mooi inzicht! Hoe zit dat bij jou?

Inzicht 5

Wat is een gelukkig leven? Wanneer leef je een gelukkig leven? Hoe ziet dat er precies uit? Het gaat niet zozeer om de feitelijke situatie van je leven, meer om de persoonlijke perceptie. Wat zijn jouw overtuigingen, jouw wensen en wat is jouw ideaalbeeld op een specifiek gebied in je leven? Mooi is het als jouw perceptie overeenkomt met jouw werkelijkheid. Dan ben je op dat gebied waarschijnlijk gelukkig. Een inspirerende formule:

Gelukkig leven = werkelijkheid is beter dan jouw verwachtingen.
Ongelukkig leven = werkelijkheid is minder dan jouw verwachtingen.

Wat mij helpt, is om per deelgebied de vragen te beantwoorden. Ben ik gelukkig, bijvoorbeeld financieel? Wat zijn mijn verwachtingen? Wat is de werkelijkheid of mijn werkelijkheid? Een ander inzicht is dat uit onderzoek blijkt dat mannen gemiddeld iets meer de neiging hebben om zich te focussen en te richten op één gebied, bijvoorbeeld werk. Liever op een gebied een 100 punten dan op meerdere vlakken 80 punten. En dat gemiddeld meer vrouwen streven naar balans.

Het voordeel voor mij is dat reflecteren op gebieden me helpt. Het geeft me structuur en duidelijkheid. Het werkt voor mij als een checklist. Bepaalde levensgebieden zoals partner en gezin: 10 - check, werk en carrière: 8 - check, en familie en vrienden: 9 - check.

Eigenlijk ben ik op 2 gebieden niet gelukkig volgens de formule. Emoties en mindset scoor ik mezelf een 4, en op plezier en ontspanning scoor ik mezelf een 2. Wat me opvalt, is dat ik het bij deze twee gebieden lastig vind om zowel de werkelijkheid als mijn verwachtingen te beschrijven. Een aardig inzicht.

Ten aanzien van financiën lijkt er iets "raars" met me aan de hand. De werkelijkheid is feitelijk beter dan ik ooit voor mezelf heb bedacht. En toch voel ik me er niet optimaal gelukkig over. Toen ik op 25-jarige leeftijd mijn verwachtingen vormde, fantaseerde ik over hoe het zou zijn als ik de situatie zou bereiken. Maar de energie en het gevoel destijds bij het ideaalbeeld waren veel fijner en plezieriger dan mijn gevoel nu. Plezier en ontspannen blijft mijn wens en uitdaging. Een cursus NLP is wellicht een waardevol initiatief voor mij. Hoe scoor jij jezelf op de verschillende levensgebieden?

Inzicht 6

Waar je op focust, bepaalt hoe je denkt en hoe jij je voelt. Dit bepaalt je gedrag. Dat bepaalt wat je bereikt. Is het glas half leeg of is het glas half vol? Ja, dat geloof ik. In mijn beleving gaat dat over mensen die alleen maar klagen en niet denken in mogelijkheden en acties. Maar het ligt genuanceerder, zeg ik nu. De mate waarin je gelukkig of ongelukkig bent, wordt bepaald door 3 keuzes:

 • Waar focus je op?
 • Welke betekenis geef je eraan?
 • Hoe is je stemming?

 

Ons bewuste brein is in staat slechts 60 bits informatie per seconde te verwerken. De rest, zo’n 11 miljoen bits, schuiven we onbewust aan de kant. Ons brein doet dat door informatie weg te laten en te vervormen. Een mooi voorbeeld: deelnemers aan onze training timemanagement geven aan goed geconcentreerd in een restaurant te kunnen werken, en dat lukt niet in hun kantoortuin. In het restaurant zijn de geluiden en stemmen over het algemeen niet relevant. In de kantoortuin wel. Je hoort stemmen van collega’s of namen van projecten worden genoemd. Allemaal relevant, dat hoort dan al snel bij de 60 bits informatie.

Je kunt je focus actief veranderen met behulp van priming. Superinteressant om te lezen, vind ik. Sinds ik het bestudeer, stel ik mezelf in situaties vaker de vraag: welk deel van de waarheid zie ik nu? Ik oordeelde nogal snel. Ik verkocht dat altijd aan mezelf met het mantra: ik ben een snelle beslisser en analyseer snel. Maar nu "speel" ik met mijn focus te veranderen. Het is nog niet gemakkelijk, maar ik merk al wel iets van effect. Een paar experimenten:

 • Geen nieuws in de ochtend kijken en lezen en me richten op lezen en schrijven.
 • Focus op onze nieuwe website ten behoeve van België: wat kan het gaan opleveren aan beweging en inspiratie en mooie nieuwe klanten (in plaats van enkel bij de hoogte van de investering stil te staan en me narrig te gaan voelen)?
 • Als ik kijk bij het voetbal van onze zoon, kijk ik nu met de intentie: wat gaat mooi en wat gaat goed?
 • Iedere dag sta ik bewust stil bij waar ik dankbaar voor ben en zie het voor me.

 

Inzicht 7

In de term neurolinguïstisch programmeren zit het woord linguïstisch. Woorden doen ertoe. Je hoort veel politici dat vaak roepen. Woorden doen ertoe, vooral ook als je tegen jezelf praat. Praat op een manier die je helpt je doelen te behalen.

 • "Ik kan het niet", "kan niet" en "gaat toch niet lukken" krijgen altijd gelijk
  In onze training timemanagement vragen we deelnemers wat ze echt graag willen, kijkend naar hun dagindeling om hun doelen te bereiken. Veel deelnemers noemen na hun wens direct "maar dat kan niet" of "dat kan ik niet" of "gaat toch niet lukken". Bijvoorbeeld: "Ik zou tegen dat soort vragen nee willen zeggen, maar dat lukt me toch niet." En dan krijg je gelijk. Je begint niet eens.
 • Verander "dat vind ik moeilijk" in "dat vind ik nog niet gemakkelijk"
  Probeer ook maar eens. Je gaat een andere energie merken, en dat merk ik inderdaad ook nu ik er bewust mee speel. Voor mij zit er meer actie-vooruit-gevoel in. Ik kijk niet tegen een berg op, maar ben samen onderweg met wat ik graag onder de knie wil krijgen.
 • Verander "ga ik proberen" door "ga ik doen"
  "Proberen is zoeken naar excuses om je doel niet te bereiken." Een quote die bij me binnenkomt. "Ik ga proberen meer te sporten dit jaar." Je onbewuste gaat het dan niet doen. Vooral bij doelen stellen en behalen is dit belangrijk.

 

Inzicht 8

Ontwikkel goede gewoontes. Je kunt je filters kiezen. Stel, je gaat naar je werk met de gedachte: "eens kijken wat er vandaag allemaal weer fout gaat", voel je je anders en gedraag je je anders dan wanneer je denkt: "eens kijken met welke mooie aanvragen de klanten vandaag weer komen". Bij het eerste filter zet jij je analysebril op en drink je mentaal een eierdopje azijn. En je ziet die dag alles wat niet helemaal optimaal loopt. Maar dat is maar 60 bits. Je kunt ook kiezen voor een andere bril. Je intentie bepaalt je bril, je gedachten, je gevoel en je gedrag. Jij kiest. Echt blijvend effect krijg je pas als je er een goede gewoonte van maakt. In het begin wisselen de brillen nog snel wellicht. Maar kies je iedere dag ervoor om je filter te trainen, dan wordt het een gewoonte. Kies voor ridicuul kleine stappen (atomic elements). Dat is gedrag dat je gemakkelijk vol kunt houden. Mijn atomic elements:

 • Iedere werkdag begin ik met 3 kleine belangrijke taken.
 • Iedere dag oefen ik minimaal 2 keer met de dankbaarheidsoefening.
 • Voordat ik naar het voetbal ga kijken van mijn zoon, doe ik de swish-oefening 3 keer.

 

Inzicht 9

Mooie quote: "Overtuigingen zijn leugens die als waarheid naar buiten treden." Het is een waarheid omdat je erin gelooft. Waar je in gelooft, wordt waarheid. Waar geloof je in? Wat geloof je echt? Stel je gelooft: "Ik ben een chaoot." Dan ben je dat dus omdat je erin gelooft. Ons systeem is niet geïnteresseerd in de waarheid. Alle ervaringen passen we aan op ons filter. Interessant! Een "chaoot" zal situaties en momenten waarbij geschakeld wordt als bewijs zien. "Zie je wel. Ik ben nu eenmaal chaotisch." Iemand die gelooft: "Ik ben flexibel en schakel gemakkelijk", ziet deze dezelfde situatie ook als bewijs. Wie zal zich beter en krachtiger voelen? Vincent van der Burg beschrijft een voorbeeld over de overtuiging dat linkshandigen creatief zijn. Als je dit gelooft, zul je ervaringen aantrekken waarbij dat bewezen wordt. Dit voorbeeld spreekt me aan omdat ik zelf linkshandig ben en in mijn leven vaker hoor: "Dan ben je creatief." Nou, dan ben ik vast een uitzondering, dacht ik eerst. Maar ik bleef toch "zoeken" naar bewijs, onbewust. Als iemand me nu vraagt of ik creatief ben, reageer ik met: "Ja, ik ben wel creatief met taal en met het vinden van oplossingen."

Inzicht 10

Wat je tegen jezelf zegt, ga je op termijn geloven. Het maakt niet uit wat je zegt. Praat je positief tegen jezelf, dan voel je je goed. Praat je negatief tegen jezelf, dan ga je je minder goed voelen. Je lichaam voelt geen verschil of je werkelijk iets meemaakt of dat je het slechts in gedachten meemaakt; het gevolg op fysiek en emotioneel niveau is hetzelfde. Om positief te denken en positief tegen jezelf te praten.

Inzicht 11

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat wij iedere dag zo'n 6000 gedachten hebben, waarvan 80% negatief is. Vincent van der Burg beschrijft het als volgt: ons brein is als een maïsveld. Loop je een keer door het maïsveld, dan beschadig je het maïsveld niet. Loop je echter iedere dag dezelfde route door het maïsveld, dan ontstaat er een spoor. Hetzelfde geldt voor je gedachten. Dus hoe vaker jij de route afloopt van je slecht voelen en negatief denken, dan ontstaat er ook een spoor, een mentaal spoor. Na een tijdje hoef je niets meer te doen om op dat spoor terecht te komen.

Inzicht 12

Wat is het Pygmalion-effect? Wat is het Rosenthal-effect? Het Pygmalion-effect of Rosenthal-effect gaat over het onbewuste effect dat overtuigingen en verwachtingen hebben op jouw prestaties. Twee onderzoekers geven binnen een school aan welke leerlingen het meeste talent hebben. Ze vertellen daarbij dat deze kinderen enorme prestaties kunnen leveren en een mooie groei kunnen doormaken. De namen die ze noemen, zijn geheel willekeurig. Dus de boodschap is eigenlijk niet waar. Na 8 maanden ondergaan alle leerlingen van de school een IQ-test. De uitkomst: de leerlingen die 8 maanden geleden benoemd zijn als toptalenten scoren significant beter op die IQ-test. Hoe is dit mogelijk? Na de boodschap hebben de docenten de “groep talenten” onbewust op een andere manier benaderd dan de rest van de leerlingen. Een uitdagende, stimulerende omgeving zorgt voor een betere ontwikkeling.

Een mooi persoonlijk inzicht voor mijzelf. Onze zoon van 8 is een half jaar geleden gevraagd om mee te trainen bij een profclub. Regelmatig dacht ik: waar hebben ze bij hem naar gekeken? Wat zien ze precies? Nu zie ik vanuit een ander perspectief de mogelijke waarde. Door de specifieke omgeving (profomgeving) en de specifieke aandacht zullen de uit de groep geselecteerde talenten sneller doorgroeien. Het mantra is mogelijk niet: we zoeken de toptalenten, maar door te faciliteren vinden we mogelijk de toptalenten.

Experiment tip 1

Neurolinguïstisch programmeren en denken in termen van wat jij wel wilt, is een soort van levenshouding. Stel je eens voor dat alles mogelijk zou zijn, wat zou jij dan willen hebben en willen doen? En stel dat je financieel gezien niet meer hoeft te werken. Wat zou jij dan willen doen? Hoe zou jouw ideale dag of week eruitzien? Neem 1 minuut en schrijf eens op wat jij dan zou willen en formuleer positief. Doe je best. In alle eerlijkheid, een lastige oefening voor mij. Ik ben soms wel jaloers op mensen die kunnen uitkijken naar een feestje, een etentje, een vakantie of een nieuwe auto. Ik heb dat persoonlijk niet of nauwelijks. Maar binnen 1 minuut heb ik vier wensen beschreven:

 • Ik wil gemakkelijk kunnen ontspannen.
 • Ik wil genieten.
 • Ik wil me fit en vitaal voelen.
 • Ik wil een gezonde relatie met geld hebben.

 

Ook is het goed om te reflecteren op de verschillende gebieden in je leven. En jezelf af te vragen op welk gebied ben ik tevreden?

 • Persoonlijke ontwikkeling?
 • Gezin?
 • Vitaliteit?
 • Relatie met partner?
 • Werk?
 • Financiën?
 • Sociale leven?
 • Plezier en ontspanning?
 • Spiritualiteit?

 

Echt blij ben ik met gezin en relatie met partner. Waarom? Het geeft me energie en een gevoel van rust. Ook met werk ben ik tevreden. Het geeft voldoening om mensen te helpen en iedere dag contact te hebben met mijn compagnon. Waar ben jij echt blij mee? Waarom ben je hier blij mee?

Experiment tip 2

Zorg dat je een vurig verlangen ontwikkelt naar wat jij graag wenst. Met andere woorden, stel je hebt een doel. Wat maakt dat doel echt de moeite waard? Wat gaat het je opleveren? Stel je neemt je voor om meer niet te snoepen overdag. Geen koekjes, chocola en snacks. Enkel 3 keer per dag echte voeding. Dan is dat een mooi voornemen. De kans dat je dat volhoudt, is nog niet zo groot. Stel jezelf de vraag: wat maakt het de moeite waard? Wat wil ik echt? Stel dat je in dit voorbeeld graag 5 kilo wilt afvallen zodat je in je prachtige jurk past op de bruiloft van je oudste zoon over 3 maanden. Dan is de kans groter. Experimenttip: noteer een doel van jou persoonlijk of zakelijk. En beantwoord vervolgens de volgende 3 vragen:

 • Wat wil ik echt?
 • Wat gaat me dat opleveren?
 • Heb ik er invloed op?

 

Experiment tip 3

Ga eens experimenteren met de Swish techniek. Wat is de Swish techniek precies. Het is een programmeertechniek binnen NLP. Kies ongewenst gedrag waar jij vanaf wilt.

 1. Bedenk wat je niet meer wilt en bedenk wat je juist wel wil. bv ik wil niet stress voelen als ik teveel taken heb voor in de tijd. Stel jezelf voor hoe dat er uit ziet. “ ik neem geen pauzes meer en ga gejaagd zo hard mogelijk werken. Ik reageer kort naar collega’s en ook thuis en werk door na het eten tot laat”.
 2. Wat wil je wel en beschrijf dit positief. Beeld je het echt in. Zie het voor je “Als ik meer taken krijg maak ik eerst een overzicht met inschatting van tijd per taak erachter”. Ik bekijk wat prio heeft en wat ik af kan maken en breng in beeld waar ik geen tijd voor heb” “Hiermee loop ik naar mijn teamleider en bespreek dit met haar in alle rust” “Ik blijf in verbinding met collega’s en gezinsleden en besteed privetijd aan mijn gezin en ontspannen”
 3. Beeld je het plaatje van wat niet wil in en plaats het gewenste plaatje links onder in.
 4. Pak nu met je hand het denkbeeldige “wil ik wel” plaatje en maak het groot en vervang het wil ik niet plaatje. Je ziet nu jouw gewenste plaatje helemaal voor
 5. Als je met je handen de beweging maakt zeg je SWISH!

 

Het maakt voor je brein geen verschil of je het echt meemaakt of inbeeld. De fysieke reactie is gelijk. Herhaal dit regelmatig. Je gaat het gewenste beeld steeds scherper zien en sterker voelen. NLP techniek in de praktijk.

Experiment tip 4

Een aardige NLP-oefening is de dankbaarheidsoefening. Je oefent op je filters bijstellen. Neem even de tijd en noteer eens 5-10 zaken waar je dankbaar voor bent en dankbaarheid bij voelt. Schrijf op wat in je opkomt. Mag alles zijn. Vervolgens sta even stil en probeer het echt voor te zien en te beleven:

 • Dankbaar voor de relatie met mijn kinderen.
 • Dankbaar voor het fijne werk dat ik heb.

Wat maakt dat je zo dankbaar bent? Zie de situatie voor je, beleef het. Persoonlijk heb ik nogal de neiging om vooral me druk te maken over wat ik nog moet doen. Of wat ik nog niet af heb. Of wat niet gaat zoals ik dat wil. Met deze focus is het niet raar dat ik snel stress ervaar. Door iedere dag echt bewust stil te staan en te denken en te voelen over waar je echt blij en dankbaar voor bent, focus je bewust en train je jezelf in focus veranderen. Ik merk aan mezelf nu ik dat een paar weken doe, dat ik me rustiger voel als ik met mezelf alleen ben. Experimenteer maar eens.

Experiment tip 5

Binnen NLP is er een techniek met de naam: wat is er goed aan? Het is een techniek die je kunt inzetten om belemmerende overtuigingen waar je vanaf wilt te onderzoeken. Bijvoorbeeld: "ik ben een perfectionist en daar heb ik last van." Je wilt de overtuiging loslaten, maar de voordelen die het ook heeft behouden. Beantwoord de vraag: Wat is er goed aan? Wat heeft het je tot nu toe opgeleverd?

 • Ik doe altijd mijn best.
 • Ik let scherp op kwaliteit.

 

Welke belemmerende overtuigingen heb jij die je graag wilt transformeren naar een ander filter? Schrijf ze eens op en beantwoord de vraag: wat is er goed aan? Wat heeft het mij opgeleverd? Noteer 2-3 opbrengsten.

Experiment tip 6

Experimenteer ook eens met de Hoe weet je dat – techniek. Echt aardig om te doen. Heb dit experiment ook al in een training timemanagement uitgeprobeerd. Hoe werkt het experiment?

 1. Kies weer een belemmerende overtuiging.
 2. En beantwoord de vraag: hoe weet je dat?
 3. En vervolgens benoem eens 3 situaties waarbij het tegenovergestelde waar is.

 

Op een ontspannen onderzoekende manier stel je jouw eigen overtuigingen ter discussie. En beïnvloed en veranderd je filter hiermee.

Een deelnemer geeft aan : ik kan niet nee zeggen tegen collega’s. Dat vind ik niet collegiaal. Benoem eens een situatie waarbij je dat wel hebt gezegd. Nee!

 • Tijdje terug vroeg mijn teamleider of ik op een dag dat ik niet werk bij een overleg kon aansluiten. Toen heb ik nee gezegd omdat ik al een afspraak bij de tandarts had.
 • En ook tegen een collega die me vroeg te helpen op onze betaaldag. Op die dag heb ik harde deadlines die niet mis mogen gaan.
 • Vorige week ook nog. Een collega vroeg me of ik een stukje mee ging wandelen. Ik voelde me niet helemaal lekker.

 

Zo zie je maar ; Nee zeggen vind je wellicht nog niet gemakkelijk maar je kan het wel goed!

Experiment tip 7

Een experiment tip die wij toepassen in onze training modern timemanagement; Experiment tip: Wat wil je wel? Vaak communiceren mensen in de "wat wil ik niet"-modus. In onze trainingen besteden we daar veel aandacht aan, vooral bij het onderdeel invloed vergroten en belemmeringen de baas. Een voorbeeld: de hele dag lopen collega’s bij me binnen en stellen mij vragen. Wat zou je willen? Nou, dat ze daarmee ophouden. Wat wil je kijkend naar vragen stellen wel? Hoe ziet dat eruit? Ik wil graag dat ze eerst zelf het antwoord opzoeken. Lukt dat niet, dan mogen ze me tussen 16.00 en 16.30 benaderen. Voor alle vragen? Nee, vragen waarbij die gaan over foute leveringen mogen direct gesteld worden. Zo zie je in dit voorbeeld dat steeds duidelijker wordt tot in detail. Wat wil ik wel? Dit voorbeeld gaat over communicatie met anderen.

De NLP-techniek: wat-wil-je-wel-techniek gaat over de communicatie met jezelf.

Stap 1: Schrijf in 2 minuten jouw persoonlijke doelen op.
Stap 2: Bedenk bij ieder doel 3 kleine stappen die jij kunt ondernemen om in beweging te komen.

Experiment tip 8

NLP-techniek om je gewenste emoties te activeren. Hiervoor ga je een anker maken in 2 stappen.

 1. Beeld je een positief anker in en probeer dit helemaal te beleven. Zie het voor je en focus je erop, voel het, beleef het. Doe dit zo uitbundig mogelijk.
 2. Doe iets unieks – zeg iets speciaals of maak een specifieke beweging. Mag van alles zijn. Wrijf met je rechterhand over je linker, draai je arm overdreven en kijk op je horloge, klik met je tong.

 

Herhaal deze stappen, zo train je een nieuw anker. Train je dit in, dan is straks de beweging of het geluid al voldoende om je goed te voelen.

Ik train nu voor rust, ontspannen voelen en zeker voelen:

Rust – wrijf zacht met mijn rechterhand over mijn linker.
Ontspannen – leg de hand op mijn buik.
Zeker voelen – rechterhand op mijn linkerborst.

Experiment tip 9

De laatste NLP-techniek die ik beschrijf in deze blog en waar ik momenteel mee oefen, is de zogenaamde Popeye-techniek. Het is een techniek waarmee je jezelf sterk maakt en bestaat uit twee stappen:

 1. Kies een muzieksong of tune waarvan je direct vrolijk, onbezorgd en blij wordt.
 2. Kies een woord dat past bij dat positieve gevoel.

 

Zet de muziek aan, voel het goede gevoel en spreek het woord uit. Doe dit iedere dag minimaal een keer. Na een tijdje kun je het goede gevoel oproepen met alleen het woord uitspreken.

Mijn song: intro van "Ain't Nobody" van Chaka Khan.
Mijn woord: duif.

Ik wens je alle goeds en een wereld aan positieve ankers. Voor mij was het schrijven van deze blog NLP voor dummies.

 

Ontdek de training die bij je past

Meer informatie

Kies voor jezelf of een collega als je als individu de training wil volgen.

Kies voor groep als het gaat om deelname in een groep met mensen van verschillende afdelingen of organisaties.

Een team heeft gezamenlijke doelen en werkt nauw samen. Vaak dezelfde afdeling of een projectteam.

Voor een team

Teamspirit

Rob Pijlman

Ondernemer en trainer

Rob is een persoonlijkheid die op geheel eigen wijze anderen (en mij) spiegelt, confronteert, motiveert, inspireert en aanzet om jezelf echt te zien en positief te verbeteren. De wijze waarop Rob dat doet in zijn trainingen is vanuit zijn hart. Dat merk je, dat voel je en dat raakt je doordat zijn inzichten vaak treffend zijn. In trainingen zet hij jou in je kracht waardoor jij groeit in effectiviteit!

Lees meer over Rob Pijlman