Heb ik last van bore out? Doe de bore out test!

06 maart 2023

Bore out, wat is bore out?

Bij de term burn-out heeft iedereen wel een beeld, maar bij bore out ligt dit anders. Heb jij er weleens van gehoord? Weet jij wat het is? Letterlijk betekent bore out 'doodgaan van verveling'. Bij bore out spelen gebrek aan werkzaamheden en minder interesse voor de werkzaamheden en taken een rol. Gebrek aan motivatie en/of inspiratie leiden tot onrust, angst, onzekerheid of vermoeidheid. Ze kunnen zelfs tot depressieve klachten leiden.

Burn out versus bore out. Wat is het verschil tussen burn out en bore out?

Bij een burn-out heb je een constant gevoel van spanning en stress gedurende minimaal een half jaar. Je voelt je moe en het lukt niet meer om op te laden. Hierdoor krijg je mentale en/of fysieke klachten. Een burn-out kan door je werk ontstaan door het ervaren van een constante hoge werkdruk, maar ook door privé omstandigheden. De ontwikkeling van een burn-out heeft ook te maken met karaktereigenschappen (zoals faalangst, perfectionisme, enz.)

Bij bore out gaat het meer om de omgeving. Je baan of bezig zijn met je onderneming geeft je minder plezier en inspiratie. Het boeit je niet meer of veel minder en dit geeft onrust. Wat is er met mij aan de hand? Je gaat fouten maken en je komt in een spiraal terecht. Het lukt je niet goed om deze neerwaartse spiraal weer om te draaien. Je zelfbeeld wordt lager, je gaat je schamen en je gaat collega's ontlopen.

De gevolgen hiervan zijn dat je mentale en/of fysieke klachten ontwikkelt. De oorzaak wordt ook gezien in de mate van intelligentie. Mensen die snel leren en voor wie alles gemakkelijk gaat zonder veel inspanning, lijken gevoeliger te zijn voor bore out. Ze vervelen zich sneller.

De symptomen van burn-out en bore out lijken veel op elkaar: spanning, stress, onrust, minder kunnen genieten en ontspannen. Dit bouwt op naar gedachten en gevoelens van somberheid en zorgelijkheid, en kan leiden tot slechter slapen, korter lontje en angststoornissen. 

Doe de bore out test

Wellicht ben je snel geneigd om te denken: "Nee, ik heb er geen last van." Het klinkt ook wel wat zwaar als je de "klachten" zo leest. Toch denk ik dat iedereen die al enige jaren werkt één of meerdere symptomen herkent zo af en toe. Naar mijn idee is het goed om regelmatig persoonlijk te reflecteren op termen als werkdruk, werkplezier en bore out. Immers, iedere verandering begint met bewustwording, en voorkomen of vroegtijdig bijsturen is beter dan genezen.

Heb jij last van bore out of van bore out symptomen? Doe dan eens de bore out test hieronder. Welke van de onderstaande symptomen herken jij bij jezelf periodiek of structureel? Kruis maar eens aan:

1.Je voelt minder betrokkenheid en interesse in het werk in het algemeen.
2. Meerdere taken/acties die je eerder leuk vond om te doen, kosten je nu meer energie en vind je nu veel minder leuk.
3. Het kost je feitelijk meer tijd in minuten en uren om taken en acties uit te voeren.
4. Je spreidt het uitvoeren van de taken meer uit in de tijd en je stelt de taken meer en sneller uit.
5. Minder focus en snel afgeleid.
6. Je ervaart minder uitdaging in je werk.
7. Je bent veel meer en vaker in je hoofd met andere zaken bezig dan met werk, meer en vaker dan voorheen.
8. Je verdiept je minder in je werk en de kennis die je nodig hebt. Je werkt meer op de automatische piloot en je ontwikkeling staat voor je gevoel stil. Je voelt ook niet de drang je in zaken te verdiepen en te optimaliseren.
9. Je maakt meer fouten die je eerder nooit maakte en vergeet zaken gemakkelijk die je eerder nooit vergat.
10. Sneller vermoeid en je voelt je mogelijk zorgelijker cq somberder dan anders.
11. Sneller geraakt en gefrustreerd als zaken niet zo gaan als jij dat graag wilt en sneller dan eerder.
12. Minder trots op jezelf – gevoel van eigenwaarde minder dan eerder als jij stil staat bij jouw rol in je werk.

Hoe bore out scoor jij? Hoeveel van de 12 vakjes heb jij zwart gemaakt? Zijn het er 8-12, dan is het zeker goed om eens onderzoek te doen naar jezelf en jouw rol in je werk.

Vijf praktische tips om bore out en bore out klachten te voorkomen en op te lossen. Wat kun je doen tegen bore out?

Tip 1: Reflecteer regelmatig

Sta regelmatig stil bij jouw beleving van je werk(omgeving) of bedrijf. Maak eens twee lijstjes. Op de ene lijst noteer je wat jou energie, plezier en fun geeft in je werk. Op de andere lijst noteer je dat wat je werkelijk energie kost en waar je op leegloopt. Bekijk de uitkomsten. Wat valt je op? Bedenk vervolgens hoe je praktisch meer tijd kunt besteden aan de lijst van energieopwekkers en minder aan de lijst van energiedragers.

Tip 2: Spreek je uit en deel je gevoelens

Spreek je uit naar mensen die voor jou belangrijk zijn. "Blijf niet in je hoofd zitten!" Gedeelde pijn is halve pijn. Mijn tip zou niet zijn om te roepen "ik heb last van bore out-achtige klachten", maar om specifieke symptomen te benoemen, zoals "Ik kan me de laatste tijd moeilijker zetten aan de voorbereiding van trainingen" en "Ik maak meer fouten en vergeet belangrijke zaken". En daar heb ik last van". Een extra tip: mensen die (zakelijk) van jou houden, hebben de neiging om te bagatelliseren. Ze zeggen dan bijvoorbeeld dat het wel goed komt en dat je het goed doet. Vraag gericht om ondersteuning. Bijvoorbeeld: "Wil jij me helpen de komende tijd en af en toe checken of ik onze afspraken in de agenda heb gezet?" of "Ik wil graag samen met je kijken welke taken/opdrachten goed bij me passen" of "Wil je me vaker inzetten op werkzaamheden waarvoor ik moet reizen?". Hoe specifieker, hoe beter.

Tip 3: Let op je leefstijl

Een gezonde geest in een gezond lichaam en een gezond lichaam met een gezonde geest. Op veel zaken kun je invloed hebben. Kijk vooral naar je leefstijl, voeding en slaap. Wees terughoudend met genotsmiddelen zoals alcohol, suiker en snacks. Het verdooft je gevoel eventjes maar helpt niet. Beweeg voldoende in de buitenlucht. Eet bewust en zorg voor voldoende vitaminen, mineralen en voedingsstoffen. Vooral vitamine B (B12 en stress B complex) is goed bij stressmanagement en vermoeidheid. En slaap voldoende. Ga lekker op tijd naar bed en rust uit. 

Tip 4: Verdiep je in werkgedrag, drijfveren en leervermogen

Zelfonderzoek is goed. Zo ga je inzien waarom bepaalde zaken en taken je meer moeite kosten en andere je energie geven. Overweeg bijvoorbeeld eens een PPA (Persoonlijk Profiel Analyse) te doen. Deze geeft je een mooi beeld van jouw voorkeuren op werkdagen en motivaties. Ook zou je een drijfverenonderzoek kunnen doen, bijvoorbeeld My Motivation. Dit geeft je een mooi beeld van wat je energie geeft en wat je energie kost. Handig bij bore out-achtige symptomen. Ook wil ik je graag wijzen op een leervermogen onderzoek, bijvoorbeeld een GIA (General Intelligence Assessment). Hiermee meet je je leervermogen. Dit geeft je mogelijk inzicht in waarom je je snel verveelt.

Tip 5: Maak keuzes en neem de regie

Het risico in een situatie waar bore out en burn-out zich opbouwen, is dat je blijft hangen in de situatie. Vaak voel je je (volledig onterecht) schuldig. Je hebt dan mogelijk de neiging om te hopen dat het vanzelf weer overgaat. En soms is dat ook zo. Maar als het blijft duren, neem dan de regie en maak keuzes. Op naar beweging. Het maakt niet uit hoe je beweegt, als je maar beweegt. Bijvoorbeeld: "In het komende half jaar ga ik tijd besteden aan het vinden van plezier en inspiratie, of deze terugvinden." Maak een plan met concrete activiteiten, bijvoorbeeld: "Ik ga een week meelopen op een andere afdeling, ik ga een paar studiegenoten interviewen, neem 4 weken vrij om het Pieterpad te lopen, enzovoort." Vraag ondersteuning aan een HR-adviseur en kom in beweging!

Ik wens je een inspirerende lente

Ontdek de training die bij je past

Meer informatie

Kies voor jezelf of een collega als je als individu de training wil volgen.

Kies voor groep als het gaat om deelname in een groep met mensen van verschillende afdelingen of organisaties.

Een team heeft gezamenlijke doelen en werkt nauw samen. Vaak dezelfde afdeling of een projectteam.

Voor een team

Teamspirit

Rob Pijlman

Ondernemer en trainer

Rob is een persoonlijkheid die op geheel eigen wijze anderen (en mij) spiegelt, confronteert, motiveert, inspireert en aanzet om jezelf echt te zien en positief te verbeteren. De wijze waarop Rob dat doet in zijn trainingen is vanuit zijn hart. Dat merk je, dat voel je en dat raakt je doordat zijn inzichten vaak treffend zijn. In trainingen zet hij jou in je kracht waardoor jij groeit in effectiviteit!

Lees meer over Rob Pijlman