5 simpele maar geweldige tips voor meer plezier in je werk

27 februari 2017

Meer plezier en energie hebben in je werk. Lees hier hoe makkelijk het kan

 

Een nieuwe collega, meer taken, een andere manager, een nieuw software-pakket. Allemaal uitdagingen, verrassingen, onverwachte gebeurtenissen waar je mee om moet leren gaan. Maar hoe? Hoe zorg je ervoor dat je je lekker in je vel blijft voelen en betrokken bent bij je werk en collega’s?


Veel bedrijven doen al van alles om het de werknemers naar hun zin te maken. Alle moeite ten spijt: zo’n 13% zegt zich betrokken te voelen bij zijn werk. Eén ding weten we: Geld maakt niet het verschil. Nee, uit onderzoek blijkt dat mensen veel meer gemotiveerd worden door intrinsieke beloningen dan externe, zoals geld. Sterker nog, uit 120 jaar onderzoek blijkt er geen enkel verband te zijn tussen gelukkig zijn met je werk en je salaris.


Wat maakt dan wel het verschil? Hoe kun je dan wel die betrokkenheid, tevredenheid en productiviteit beïnvloeden? Is het een eigen bureau? Gezellige collega’s? Meer verantwoordelijkheid? Een gezellig en groen kantoor? Of is het die sessie op de hei?

 

1. Persoonlijke communicatie

Mensen voelen zich meer verbonden, minder afgeleid en werken effectiever samen als ze face-to-face met elkaar praten. Het hebben van een telefoon maakt al dat mensen zich minder verbonden voelen. Vergaderingen zonder telefoon, tablets en screens zijn vaak veel effectiever. Mensen moeten immers gewoon met elkaar praten. Dus: zet de deur van je kantoor open, laat mensen elkaar vooral ontmoeten en stimuleer open discussies.

 

2. Vrijheid

Vrijheid geven aan werknemers helpt ze meer plezier hebben


Wil je werknemers die lekker in hun vel zitten en productief zijn? Geef ze vrijheid en verantwoordelijkheid. Het maakt ze bovendien stressbestendiger. Een studie van Alex Haslam van de University of Exeter wees uit dat als je alleen al zelf mag bepalen hoeveel planten en persoonlijke dingen je op je bureau wilt hebben, je productiviteit stijgt met maar liefst 32%! Hoe eenvoudig kan het zijn?

 

3. Meer groen

Een groen kantoor verhoogd plezier en productieviteit


Van bloemen en planten worden we blij. Er zijn heel veel studies naar geweest die het elke keer weer bewijzen: groen om ons heen maakt gezonder en gelukkiger. Geen plant naast je bureau? Ga vandaag nog naar het tuincentrum en koop een mooie palm of een sanseveria.

 

4. Beweging


Het zitten is het nieuwe roken. Met andere woorden: veel zitten is slecht voor ons. Uit een onderzoek van University Of Leicester onder bijna 800.000 personen bleek dat diegenen die dagelijks het langst zaten, meer dan 2 keer zoveel kans hadden op diabetes en bijna 2,5 keer zoveel risico op hart- en vaatziekten. Zelfs bij mensen die daarnaast voldoende beweging kregen was het risico groter. Ga daar maar eens voor staan!

Meer beweging tijdens je werk?

  • Ga lunchwandelen
  • Houd eens staand werkoverleg
  • Vergeet die telefoon om wat te vragen, maar ga langs bij je collega
  • E-mails beantwoorden? Ga erbij staan.

Tip:

 

5. Geven


Hoe vaak trakteer jij je collega spontaan op een lunch? Of help je hem ongevraagd bij een lastige klus? Geven is leuk. Iets geven hoeft overigens geen cadeau te zijn. Het kan ook een gemeend compliment zijn, een luisterend oor of een onverwachts telefoontje om te laten weten dat je aan iemand denkt. Studies tonen aan dat geven goed voor ons is. Economische modellen aangevuld met ideeën uit de psychologie liegen er niet om: door te geven krijgt iemand waardering en sociale status. En geven zet weer aan tot geven. Dit alles veroorzaakt een geluksgevoel.