Je doelen bereiken met één simpele strategie

19 september 2016

Je ziet vaak de prachtigste werkplekken voorbij komen. Met een kantoortuin, relaxstoelen, verse bloemen en frisse kleuren. Daar is over nagedacht, want het juiste licht en kleur geven een boost aan je productiviteit en creativiteit. Goed nieuws, ook thuis kun je zelf zo’n fijne werkplek maken. Hiervoor 8 tips.Om met de deur in huis te vallen: motivatie is niet de sleutel tot succes.

 

Geloof je het niet? Nou, dan hebben we een verrassend onderzoek voor je dat laat zien waarom motivatie er niet toe doet én welke simpele strategie daarentegen wél werkt. Eentje die bewezen je succeskansen minimaal verdubbelt.We nemen als voorbeeld je voornemen om een paar keer per week te sporten. De meesten van ons zijn zeker gemotiveerd, maar diegenen die ook daadwerkelijk vaak sporten, doen één ding anders dan de rest. Zo ontdekten onderzoekers.

 

Het experiment

Een groep van 248 mensen werd willekeurig in drie groepen verdeeld. Vervolgens moesten ze bijhouden hoe vaak ze gedurende twee weken sportten.

 

Groep 1 was de controlegroep. Zij moesten bijhouden hoe vaak ze sportten en voordat ze weg gingen moesten ze drie alinea’s van een boek lezen.

 

Groep 2 was de motivatiegroep. Ook zij moesten hun frequentie bijhouden. Maar in plaats van een roman lezen, kregen ze een flyer te zien met de goede effecten van sporten op hartziekten. En ze werden verteld dat de meeste jonge mensen die regelmatig sporten, minder kans hebben op een hartinfarct.

 

Groep 3 was de goede-voornemens-groep. Zij deden precies hetzelfde als groep 2, maar met één verschil: ze moesten aangeven op welke dagen, ze wat aan sport zouden gaan doen en waar. Dus bijvoorbeeld: Op woensdag ga ik in het park 20 minuten hardlopen.

Welke groep scoorde het beste?

De mensen van groep 3 deden verreweg het meest aan sport; 91 % sportte minstens één keer per week. Terwijl van groep 2 en 3 gemiddeld ‘slechts’ 36 % sportte.

 

Maak een plan!

Door simpelweg een gespecificeerd plan te maken, houd je je veel beter vast aan je voornemen. Sterker nog: van de te voren beslissen wat en wanneer je iets gaat doen om je doel te bereiken, kan je kansen op succes verdubbelen tot zelfs verdrievoudigen.(Heidi Grant Halvorson, Columbia University professor).

 

Er zijn meer dan 100 vergelijkbare studies van verschillende situaties. En allemaal kwamen ze tot dezelfde conclusie: mensen die een duidelijk plan hebben hoe ze hun doel willen bereiken, slagen daar ook vaker in. Het mooie is dat je deze strategie op nagenoeg ieder doel kunt toepassen. Of je nu gezonder wilt leven, minder wilt roken, minder wilt werken, meer tijd met familie wilt doorbrengen of je zakelijke contacten wilt versterken.

 

Wat als het toch niet lukt?

Hoe goed je plan ook is, het kan gebeuren dat het door onverwachte omstandigheden niet lukt. Wat dan? Volg de ‘als –dan’ strategie. Je maakt dan nog steeds je voornemen duidelijk en je hebt altijd een ‘noodplan’ achter de hand.

 

Voorbeeld: Als ik met lunch een hamburger eet, dan kook ik vanavond groenten. Als ik vandaag niet om vier uur met werk kan stoppen, dan begin ik morgen een uurtje later.

 

Bereik je doel!

Zonder duidelijk plan, moet je het hebben van je motivatie en doorzettingsvermogen. Mét plan maak je je doel concreet en tastbaar en dus kun je er veel beter naar handelen. Dus: heb je een specifiek doel voor ogen? Maak een duidelijk plan de campagne!

Succes ermee!

 

Hartelijke groet,

Arjan Bloemendaal

arjan.bloemendaal@heteffectievewerken.nl