Uitstelgedrag door angsten: hoe zit dat precies?

09 juli 2018

Uitstelgedrag door angsten komt veel voor. Het is namelijk zo dat uitstelgedrag een product van angst kan zijn. Er zijn meerdere soorten angsten die uitstelgedrag kunnen veroorzaken. Wanneer je te maken hebt met uitstelgedrag op het werk, dan is het vanzelfsprekend belangrijk om te werken aan het voorkomen van uitstelgedrag. Het gaat immers ten koste van je prestaties op het werk. Om ermee aan de slag te kunnen is het belangrijk om eerst de oorzaak van je uitstelgedrag te achterhalen. Onderstaande video geeft je alvast wat tips over hoe je met uitstelgedrag om kunt gaan. Het Effectieve Werken vertelt je meer over 3 belangrijke angsten die voor uitstelgedrag kunnen zorgen.

 

1. Uitstelgedrag door faalangst

Faalangst is een angst die veel voorkomt. Zowel volwassenen als kinderen kunnen er last van hebben. Op de werkvloer is faalangst dan ook niet vreemd. Veel mensen met faalangst voeren een taak liever niet uit dan dat zij de taak wel uitvoeren met het risico het verkeerd te doen. Je kunt je voorstellen dat dit makkelijk tot uitstelgedrag leidt.

 

Tip bij uitstelgedrag door faalangst

Wanneer je last hebt van uitstelgedrag door faalangst, dan kan het goed zijn om de taak te verdelen in zo klein mogelijke stukjes. Hierdoor heb je niet snel het gevoel dat het resultaat afhangt van een enkele actie. Je maakt de taak beter beheersbaar. Als je eerst maar begint met de taak, dan merk je dat jouw standaard van het werk beter is dan je van tevoren had verwacht.

 

2. Uitstelgedrag door angst voor succes

Dit is misschien niet de eerste angst waar je aan denkt. Iedereen wil toch succesvol zijn? In de basis wel, maar daarnaast maken we ons ook veel zorgen over het extra werk, de extra verantwoordelijkheden en de hogere mate van stress wanneer we succes bereiken. Deze gedachten veroorzaken een angst voor stress en dit zorgt er weer voor dat de taak wordt uitgesteld.

 

Tip bij uitstelgedrag door angst voor succes

Heb je het al ontzettend druk en ben je bang dat succes de werkdruk zo ver verhoogt dat je het niet meer aan kunt? Vraag dan om hulp. Je hebt iemand nodig die naast je staat. Iemand die jou vertelt dat het succes de moeite waard is en dat je het allemaal wel redt. Succes is een positieve stap naar voren die je niet wilt missen door uitstelgedrag dat door verkeerde gedachten wordt veroorzaakt. Je kunt ook onze tips tegen uitstelgedrag gebruiken.

 

3. Uitstelgedrag door angst om knopen door te hakken

Knopen doorhakken is niet eenvoudig. Zeker wanneer een beslissing veel impact op de toekomst heeft is het niet makkelijk om de beslissing te nemen. Veel mensen maken zich extreem veel zorgen over het maken van de verkeerde beslissing. Hierdoor wordt het uitgesteld. Het nadeel is wel dat het enkel moeilijker wordt als je er langer over nadenkt. Zo blijf je uitstellen door je angst om knopen door te hakken.

 

Tip bij uitstelgedrag door angst om knopen door te hakken

Je blijft uitstellen zolang je de beslissing niet neemt. Dit kan eindeloos duren en daar zit je niet op te wachten. Je kunt uitstelgedrag tegengaan door ‘de kikker als ontbijt te nemen’, zoals de Amerikanen het zeggen. Dit betekent dat je moet beslissen om de volgende dag als eerst een beslissing te nemen. Je start je dag met het doorhakken van die knoop, zodat je direct van het uitstelgedrag af bent.

Tip:

 

Meer veroorzakers van uitstelgedrag

Er zijn natuurlijk nog veel meer zaken die voor uitstelgedrag kunnen zorgen. Door je bezig te houden met time management kun je uitstelgedrag tegengaan. Je kunt je eens aanmelden bij ons, voor een interessante time management cursus, waarbij we ook zeker aandacht besteden aan uitstelgedrag. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op.