Van doelen naar dromen

18 januari 2016

De meeste blogs gaan over doelen. Of over deadlines. Of over dromen omzetten naar doelen. Want dan hebben ze een concreet einde.

 

In deze blog wordt ingegaan op dromen in plaats van doelen. Of doelen die gebaseerd zijn op dromen. Wat maakt succes? Wat maakt dat het ene bedrijf snel groeit en het andere nagenoeg hetzelfde doet met veel minder succes? Succes is vaak begonnen met een droom. Iets wat je altijd al graag wilde. Hieronder worden een paar voorbeelden beschreven. Wat is jouw droom?

 

Een paar voorbeelden

  • Tesla is de snelst groeiende aanbieder van elektrisch aangedreven auto’s ter wereld. Daar waar een aantal veel rijkere concurrenten op dit moment dalen in marktaandeel kan Tesla de vraag niet aan. De auto is technisch alles behalve perfect, en toch blijft de vraag groeien. De eigenaar van Tesla had een droom. Een betere wereld maken door het milieu te sparen. Daarom produceerde hij accu’s. Het testen van deze accu’s kan het beste in auto’s, en daarom verkoopt hij Tesla. Een duidelijke droom toch?
  • Jos de Blok, directeur Buurtzorg, had een droom om de zorg weer menselijk te maken. Alleen maar bezig zijn met zorg, en niet meer met managen. Geen managers. Volledige zelfsturing. De beste werkgever van Nederland. Tevreden cliënten. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Hij begon samen met zijn vrouw met buurtzorg omdat hij een droom had.

 

Kijk eens rond, bijvoorbeeld op een markt of beurs. Hoe kan het zijn dat kraam 1 uitpuilt van de mensen en kraam 2 niets te doen heeft? En kijk daarna eens naar de uitstraling van diegene die de kraam runt. Diegene met een droom zal mensen aanspreken, ze vragen stellen en ze oprecht willen helpen. Diegene met een doel om een budget te halen zal teleurgesteld worden.

 

“Droomdenken”

 

Bij dit fenomeen gaat het niet over dromen wanneer je slaapt. Het gaat hier over mensen die overdag wel eens wegdromen van iets. Het is bewezen dat dit vaak creatieve mensen zijn. Dromen zijn vaak totaal niet realistisch. Toch vergroten ze ons denkvermogen. En leiden ze soms tot daadwerkelijke daden.

 

En de daden die gebaseerd zijn op dromen hebben een grotere kans van slagen. Waarom?

 

Door dromen wordt de emotionele hersenhelft aangesproken (gevoel, passie, enthousiasme, geloof). Van wie koop je sneller iets: Van iemand die er echt in gelooft? Of van iemand die je gaat bewijzen waarom het product zo goed is?

 

Echt geloof

Het gaat dan om echt geloof. Dit straal je dan uit, en die uitstraling maakt dat anderen het ook geloven. Wanneer je op een cursus hebt geleerd om vooral vaak te zeggen dat je er echt in gelooft, dan zal het effect averechts zijn. Wanneer het van binnenuit komt hoef je het niet te zeggen, dan laat je het zien!

 

Bewijzen

Een verkoper die je gaat overtuigen hoe goed het product is? Ga maar eens na wat je dan doet. Je zoekt gegarandeerd bewijzen om het tegendeel te bewijzen. Wanneer je dus echt een droom hebt en deze deels of geheel kunt verwezenlijken, dan is de kans van slagen groter.

 

Tips om dromen te verwezenlijken

Het is altijd lastig om dromen te stimuleren. Hieronder een paar tips om af en toe wat anders naar de werkelijkheid te kijken.

 

Tip 1 Stop met targets

We moeten een budget halen. We moeten rendement hebben. We moeten scoren. We moeten 10% groeien. Allemaal kreten die we dagelijks in onze cursus timemanagement horen. Allemaal kreten die dagelijks terugkomen. Laat alles eens los en stel jezelf de vraag waarom je elke dag naar je werk rijdt om daar de hele dag door te brengen? En wat maakt dat medewerkers elke dag naar hun werk rijden? Vaak zit het succes van bijvoorbeeld een verkoper niet in de harde targets, maar in de energie die hij uit zijn werk haalt. Wanneer je het gewoon leuk vindt om naar klanten te gaan, verkoop je meer dan wanneer je bij die klant moet scoren. Stimuleer bij mensen wat hen energie geeft en hoe zij hun dromen waarmaken. Je zult niet teleurgesteld worden.

 

Tip 2 Geef je dromen de kans

Je zit in de auto en ben aan het wegdromen over een prachtige nieuwe auto, of je ziet jezelf al aan het strand liggen tijdens een heerlijke vakantie. Vaak drukken we die gedachte weg en gaan we weer door met de orde van de dag. Droom eens lekker door. Laat je gedachten de vrije loop. Stel het leidt tot niets? De gedachte is heerlijk toch? Wanneer je vlak daarna met een klant belt, kom je meer ontspannen over. Gegarandeerd.

 

Tip 3 Besef vaker dat je echt een keuze hebt

We horen het te vaak. Ik zou wel iets anders willen, maar heb ook een hypotheek. Op mijn leeftijd nog weggaan bij mijn werkgever? Wie wil mij nu? Ik zou best willen, maar durf de stap niet te nemen. Herkenbaar? De simpelste tip is, gewoon doen. Maar dat zal in de praktijk vaak niet gaan. Wat wel kan is af en toe is dit soort zaken bespreekbaar maken op een leuke manier. Thuis of op je werk. Dan gaat het meer leven. Dan krijgt het meer handen en voeten. Dan weet bijvoorbeeld je werkgever ook wat je bezighoudt. Zonder allerlei consequenties gaan er dan vaak deuren open waarvan je niet wist dat ze er überhaupt waren. Laatst sprak ik iemand van 62 jaar oud die zich liet omscholen. Het kan dus.

 

Tip 4 Laat oplossingen los, geniet van het moment

Op de meeste vakanties wordt de vakantie voor het komende jaar besproken. Geniet je dan wel van je vakantie? In ons standaardsysteem denken we in oplossingen. In controle zijn. Bij een droom denken we snel in de volgende fase…..en nu? Laat oplossingen voor wat ze zijn. Laat alles los en geniet. Leef in het hier en nu.

 

We maken het dus niet concreet nu. Geniet wat vaker. Leef vandaag. Laat je targets eens los. Laat je gedachten de vrije loop!!!

 

Martin van Limbeek