Vergroot je eigen invloed!

07 maart 2016

Ik heb echt alles al geprobeerd om mijn leidinggevende zover te krijgen. Maar het is me niet gelukt! Herken je dit? Lees dan verder.

Hoe kun je eigen invloed vergroten? Hoe krijg je meer voor elkaar? Hoe zorg je ervoor dat de bal nu eens jouw kant oprolt? En hoe doe je dat zonder verlies van eigenwaarde?

Deze blog gaat in op dit fenomeen.

De basis

Om invloed te vergroten, moeten we terug naar ons mens-zijn. Je moet immers weten waar je invloed op wil, toch?

Ten eerste, elk individu is volslagen egoïstisch. Dat is nodig om te kunnen overleven. We denken eerst aan onszelf. Wanneer dit in de cursus timemanagement wordt genoemd, kijken de meesten eerst verbaasd. Daarna komt direct de herkenning. Vervolgens komt de erkenning. Wanneer je dus iemand aanvalt, krijg je eerst weerstand. Vaak komt na de weerstand het goede argument waardoor het soms wel lukt. Maar vaak ook niet.

Ten tweede, we zijn gevoeliger voor positiviteit dan voor negativiteit. Negatieve associaties roepen weerstand op. Kijk maar eens hoe een kind op ‘nee’ reageert. Kijk ook maar eens naar jezelf en hoe jij reageert op anderen. Positiviteit geeft echt meer energie.

Ten derde, we zijn gevoeliger voor het behalen van doelen dan het benoemen van acties. Een doel behalen (einddoel) heeft iets van overwinning. Een actie heeft enkel een beginpunt en kost energie.

Een voorbeeld: Je zegt tegen je manager: ‘Ik ben echt veel te druk’. Klinkt heel logisch toch? Maar kijken we naar de basis hoe je je invloed vergroot, dan is het niet logisch. Het is namelijk een aanval (je wilt eigenlijk een oplossing). In feite zeg je: ‘Ik ben veel te druk, en daar moet jij iets aan doen’. Daarnaast is het een negatieve associatie. Te druk zijn is niet leuk! Als laatste is het een actie en geen te behalen doel. Wat wil je bereiken wanneer je minder druk zou zijn?

Even op een rij:

  • We denken eerst aan onszelf
  • We zijn gevoelig voor positieve energie
  • We denken liever in einddoelen dan in acties

Dit in je achterhoofd, kijk eens naar je eigen werkdag. Zijn onderstaande uitingen herkenbaar?

  • Ik ben te druk
  • Daar heb ik nu echt geen tijd voor
  • Sorry, dat lukt me niet
  • Dat doe ik echt niet hoor
  • Dat snap je toch wel?
  • Dat kan vandaag niet

En vergelijk ze dan eens met de basisgedachten? Wanneer je denkt dat je echt alles al geprobeerd hebt, begint het pas…..

Verwarring

Positief denken wordt nogal eens verward met ‘slijmen bij de baas’. Slijmen betekent dat je positieve uitingen ziet als spel. In al deze gevallen is het geen spel maar het oprecht ombuigen van iets dat je niet meer wilt, naar iets dat je graag wenst.

Tips

Hieronder enkele heldere tips om je eigen invloed te vergroten.

Tip 1. Buig wat je niet meer wilt om naar iets dat je wél wilt. Even bewust nadenken en het ombuigen is echt heel makkelijk.

‘Ik ben te druk’ versus ‘Ik wil graag meer tijd’

‘Dat kan vandaag niet’ versus ‘’Op vandaag na kan het elke dag’

Tip 2. Buig iets dat je graag wilt om in een gewenste uitkomst. Handig is om jezelf daarbij de WAAROM-vragen te stellen. Deel deze gewenste uitkomst.

Ik wil graag meer tijd (waarom wil je meer tijd)

Dan heb ik meer rust (waarom wil je meer rust)

Dan ben ik veel scherper (waarom wil je scherper zijn)

Dan doe ik mijn werk nog beter (gewenste uitkomst)

Tip 3. Maak je niet meer druk om zaken waar je geen invloed op hebt. Dan hou je meer energie over voor het overige. Iets is pas een probleem wanneer er een oplossing voor is. Toch?

Tip 4. De meeste invloed heb je op jezelf. Stel je zelf dan ook altijd de vraag: Wat had ik in deze situatie kunnen doen?

Tip 5. Stop met aannames! Mijn leidinggevende begrijpt toch ook wel dat ik druk ben? Misschien wel, maar misschien ook niet. Je hebt er geen invloed op, dus vraag het.

Tip 6. Begin met het doel voor ogen. Tachtig procent van alle projecten mislukt omdat we heel goed starten maar geen concreet einddoel hebben. Vraag jezelf altijd af: Wat wil ik ermee bereiken?

Conclusie

De meeste invloed heb je op jezelf. Vandaaruit kun je je invloed vergroten. Dat betekent overigens niet dat je daarmee de schuld van een situatie op je moet nemen. Echter, wanneer jij een oplossing wilt, is het je eigen uitdaging om het voor elkaar te krijgen. Zie het niet als spel, maar wel als uitdaging.

Ter inspiratie: Lees eens het boek van Stephen Covey (7 Habits). Daarin wordt in verschillende stappen beschreven hoe je eigen invloed kan vergroten.

Martin van Limbeek