5 voorwaarden voor een productieve werkdag

03 juni 2019

Een productieve werkdag geeft je een voldaan gevoel. Je kunt naar huis gaan met het idee dat je écht iets waardevols hebt gedaan en dat jouw werk van vandaag écht iets betekent heeft. Dat wil je natuurlijk wel elke dag! Toch heeft vrijwel niemand elke werkdag een productieve werkdag. Dit heeft vaak te maken met het ontbreken van enkele voorwaarden voor een productieve werkdag. Het Effectieve Werken geeft je inzicht in een aantal belangrijke voorwaarden voor als jij de hele werkdag door lekker productief wilt zijn.

1. Een goede concentratie

Wie een productieve werkdag wil, heeft een optimale concentratie nodig. Zonder concentratie krijg je taken niet op tijd af en/of zet je prestaties neer die onder de maat zijn. Zonde, want met de juiste concentratie zorg je voor een goede productiviteit en kwaliteit. Iedereen kan leren focussen om productiever te zijn. Zorg er daarnaast voor dat je goed slaapt, voldoende water drinkt en op tijd pauze neemt. Ook deze zaken helpen je om beter te kunnen concentreren op je taken. 

 

2. Rust in je hoofd

Je hebt rust in je hoofd nodig om je echt op je taken te kunnen storten. Heb je veel zorgen aan je hoofd of blijven bepaalde zaken door je gedachten malen? Dan heeft dit een negatieve invloed op je productiviteit. Ook tijdens je werkdag kun je ineens onrust in je hoofd krijgen. Dit kan komen door te veel afleidingen, bijvoorbeeld door collega’s die je steeds lastigvallen of door notificaties op je smartphone. Haal zo veel mogelijk potentiële afleidingen weg en zorg voor voldoende rust in je hoofd om lekker te kunnen werken.

3. Duidelijkheid in prioriteiten

Je kunt makkelijker zorgen voor een productieve werkdag als je weet wat je prioriteiten zijn. Welke taken pak je eerst op? Welke zaken kun je ook later even doen? Wat kost veel tijd en wat juist minder, en wanneer voel jij je het meest energiek? Dit zijn allemaal zaken die belangrijk zijn. Het begint allemaal met prioriteiten stellen en vanaf daar kun je starten aan je productieve werkdag.

4. Een effectieve takenlijst

Je start natuurlijk met prioriteiten stellen, maar vervolgens is het wel belangrijk om hier ook echt goed mee om te gaan. Een effectieve takenlijst helpt je hierbij. Een goede takenlijst is er eentje die wordt opgesteld aan de hand van prioriteiten. Het is dan ook niet zo dat iedere takenlijst per definitie zorgt voor een productieve werkdag. Niet iedere takenlijst is vanzelf een effectieve takenlijst. Je hebt een effectieve takenlijst nodig om daadwerkelijk te zorgen voor een productieve werkdag.

5. Een georganiseerde werkplek

Voor de meeste mensen geldt dat je niet effectief kunt werken als je veel rommel om je heen hebt. Het is goed om jezelf aan te leren om aan het einde van de werkdag even je werkplek op te ruimen, zodat je de volgende werkdag weer aan een schoon, opgeruimd en goed georganiseerd bureau kunt beginnen. Een georganiseerde werkplek zorgt niet alleen voor een productieve werkdag, maar je ervaart ook minder stress tijdens het werk. Stress staat een goede productiviteit ook in de weg.

Een productieve werkdag met time management

Time management helpt je natuurlijk zeker verder als het om productiviteit gaat. Als jij elke dag wilt kunnen genieten van een productieve werkdag, dan kun je bij ons goed terecht voor een effectieve time management cursus. Je merkt direct het verschil! Benieuwd? Neem gerust eens contact met ons op voor meer informatie of advies.

Ontdek de training die bij je past

Meer informatie

Kies voor jezelf of een collega als je als individu de training wil volgen.

Kies voor groep als het gaat om deelname in een groep met mensen van verschillende afdelingen of organisaties.

Een team heeft gezamenlijke doelen en werkt nauw samen. Vaak dezelfde afdeling of een projectteam.

Voor een team

Teamspirit