Weersta iedere verleiding met deze vijf technieken

30 januari 2017


Je komt op kantoor. Pakt een kop koffie en start je computer op. Ondertussen komen je collega’s ook binnen. En vanaf dat moment lijkt het wel of je opgeslorpt wordt door ad hoc vragen, nutteloze verzoeken en mails. Aan belangrijke dingen kom je niet toe. Pas als iedereen weg is, kun je eindelijk aan de slag. Maar ja, dan is de dag alweer bijna voorbij. Herkenbaar?


Je bent niet de enige. Twee derde van de werknemers kan zich moeilijk focussen vanwege al die afleidingen. Dat kan anders. Maar hoe?

Deze vijf technieken helpen je focussen om gedaan te krijgen wat je wilt doen

1. Bepaal je einddoel

De belangrijkste vraag is: Waar wil je naar toe? Focus begint met het bepalen van je doelen. Hoe? We houden het simpel:

  • Schrijf op wat je wilt bereiken in je carrière en je leven. Wees niet te bescheiden of te streng voor jezelf. Waar word jij blij van?
  • Maak je doelen concreet. Omschrijf ze tot in detail. Hoe en wanneer wil je ze bereiken? Wat heb je daarvoor nodig? Wat moet je doen en laten?
  • Zet de dingen die je het meest motiveren bovenaan de lijst.

2. Weet waar je je op moet focussen

Pak je doelenlijst er weer bij en kies één doel waar je je op wilt focussen. Dit helpt je om ook je andere wensen te vervullen. Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar focussen op één ding is beter dan alles tegelijk willen.
Beschrijf de verschillende stappen die je moet ondernemen om dat ene doel te bereiken. Verdeel het in kleine porties. Waarom? Een paar kleine stappen, is één grote stap. Het motiveert je.


Beloon jezelf ook. Als je weet wat je moet doen, en vooral wat het je oplevert, blijf je ook beter gefocused.

3. Train je discipline

Focus vraagt discipline en doorzettingsvermogen. Dit kun je trainen. Je hebt vast wel eens gehoord van het marshmallow experiment. Kinderen krijgen één marshmallow. Ze kunnen kiezen: of deze opeten of wachten tot de onderzoeker weer terugkomt waarbij ze als beloning er nog eentje krijgen. En ja, sommige kinderen eten direct de marshmallow op. Lekker! Maar er zijn ook kinderen die de verleiding weerstaan en wachten. Het is net als een zak M&M’s en je streven om af te vallen. Kun je de verleiding weerstaan of niet?


Goed nieuws: Discipline kun je trainen. Het is als een spier. Door te trainen vergroot je je wilskracht, doe je niets dan wordt het minder. Hoe je het traint? Door jezelf te dwingen iets te doen waar je eigenlijk geen zin in hebt. Hoe vaker je dat doet, des te sterker je discipline wordt. Maar, let op. Je kunt het ook uitputten. Je hebt maar een bepaalde dagelijkse reserve. Op een gegeven moment is het gewoon op en kun je de verleiding niet meer weerstaan. Daarom: doe het belangrijkste eerst. Ga dan pas e-mailen, vergaderen en Facebooken.

4. Bescherm jezelf tegen afleidingen

Social media updates, e-mail alerts, telefoontjes, collega’s die vragen ‘heb je even?’. Genoeg om je de hele dag af te leiden. Hoe voorkom je dit? Drie simpele trucs:

  • Ruim je bureau op. Alleen de dingen die je echt nodig hebt, heb je bij de hand.
  • Hang een bordje ‘Niet storen’ op. Of ga ergens zitten waar je niet gestoord kunt worden.
  • Zet je telefoontje op stil. Zet de e-mail alert uit. Deel je dag in blokken. Een blok werken en focussen, een blok mailen, bellen et cetera.

5. Neem regelmatig een pauze

Even een time-out is goed. Ga een kop koffie halen, loop een rondje of doe iets anders. Ik kan mij voorstellen dat als je opgaat in je werk, je dit snel vergeet. Een timer helpt je herinneren.

  • Neem ieder half uur of ieder uur even pauze.
  • Concentreer je op die ene taak, laat je niet afleiden.
  • Gaat de timer? Stop onmiddellijk en loop een rondje, haal een frisse neus, drink wat of doe wat bewegingsoefeningen. Vijf minuten is genoeg.

Samengevat

Focus om verleidingen te weerstaan - time management

We leven in een snelle wereld. Alles moet vandaag of het liefst gisteren nog. Dat betekent echter nog niet dat jij ook in die ratrace mee moet. Stel je doelen, hoe je ze wilt bereiken, train je wilskracht, dan zal je zien dat je afleidingen beter weerstaat. Kwestie van doen en volhouden! Over discipline gesproken….