Werkdag afsluiten: 7 gewoonten van effectieve mensen

18 september 2017

Heb jij na je werkdag écht vrij? Wat doe jij vlak voor je naar huis gaat? Blijf je onderweg nog appen, kijk je thuis nog tig keer je mail na en reageer je onmiddellijk op elk berichtje? Of geniet jij echt van je vrije avond en kom jij de volgende dag weer fris en fruitig op je werk om dan gericht en geconcentreerd je werk te doen?

Het afsluiten van je werkdag is essentieel om je energie te managen en effectief te werken. Dus niet doorwerken zonder je inbox helemaal leeg te krijgen, wegrennen met nog wat werk onder je arm, een halflege koffiebeker op je bureau achterlatend tussen de stapels werk, achteraan sluiten in de file om alweer net te laat op de crèche je kind op te pikken, langs de supermarkt te rennen voor een kant-en-klare pizza om dan daarmee uitgeblust de hele avond achter een beeldscherm te hangen. Dat kan anders.

1. Manage de verwachtingen van je collega’s

Het belangrijkste is dat je duidelijke grenzen stelt. Vertrek op een vaste tijd, want er is altijd nog wel iets wat je nog zou kunnen doen. Reageer na het einde van je werkdag ook niet meer op e-mail. Antwoord pas de volgende dag.

In de cursus time management zit een managementteam die hiervan een mooi praktijkvoorbeeld geeft. Zij krijgen er last van dat ze elkaar steeds aan het werk bleven houden - ook de avonden en de weekenden. Daarom spreken ze onderling af elkaar na 8 uur 's avonds niet meer te mailen. Zo voelt ook niemand zich bezwaard. Ze stimuleren elkaar om het vol te houden en spreken de ander erop aan als die dat toch een keer doet. Als team nemen ze nu de verantwoordelijkheid voor de juiste balans werk-privé. Iedereen blij!


2. Na 19.00 uur geen meldingen meer

Zet na 19.00 uur al je meldingen uit. Geen berichtjes meer, geen e-mail en geen werktelefoontjes. Op die manier hebben collega's en klanten niet eens de kans om je te pakken te krijgen buiten werktijd. Informeer je collega's hierover, zeker als je tot nu toe tot diep in de nacht op alle berichten reageerde. Stuur ze een mailtje of ga even persoonlijk langs bij je collega’s, je leidinggevende en de mensen met wie je het meeste samenwerkt. Geloof me, je zult meer uitrusten van je werkdag en de volgende dag zo scherp en fris zijn dat je meer werk zult verzetten in plaats van minder.

 

 

Stel op je telefoon in dat de mail niet meer wordt geladen. Dan prikkel je ook je nieuwsgierigheid niet meer en kost het je geen wilskracht. Ga daarvoor naar de instellingen, kies mail-account en zet het ophalen van je emails uit.

3. Beëindig je werkdag

Neem een halfuurtje aan het eind van je werkdag. Denk dan alvast na over de volgende dag. Bekijk je agenda en maak een lijstje met afspraken voor de volgende dag en schrijf de 3 taken op die je in ieder geval wilt volbrengen. Als je de lijst voor de volgende dag klaar hebt, kun je het uit je hoofd zetten en ben je voorbereid klaar voor de volgende dag. Wat je hebt opgeschreven ben je kwijt uit je hoofd en je zit niet meer de hele avond te piekeren, laat staan de hele nacht.

4. Evalueer je dag

Reflecteer aan het eind van de dag op wat je allemaal gedaan hebt en wat je daarmee bereikt hebt. Beslis daarna waar je de volgende dag aandacht aan wilt besteden (top 3 voor morgen) en waaraan misschien minder (afleiding en onderbreking). Hiermee kun je je gedachten op een rijtje zetten en de indrukken van de dag in je hoofd een plek geven.

Er zijn op internet veel planners te vinden die je helpen met deze planning en evaluatie. Digitaal vastleggen is uitstekend, maar voor de schrijvers onder ons, schrijven op papier geeft een andere energie dan je digitale agenda; het is directer. Deelnemers van onze cursussen leggen dagelijks hun top 3-doelen voor morgen vast. Dat helpt hen om het de hele dag in hun achterhoofd te houden wat ze echt willen bereiken. Bijvoorbeeld meer rust in je hoofd.

 

Tip:

 

5. Ruim je bureau leeg

Je begint de volgende dag heerlijk fris met een leeg bureau en de activiteit van het opruimen zelf helpt je ook bij het afsluiten en het bereidt je voor op een vrije avond. Zelf ruim ik mijn bureau ff op als ik te veel rommel in mijn hoofd heb. Ik fris er altijd van op.


6. Dagelijks een afsluitende routine

Een dagelijkse routine kan een goede afsluiting van je dag zijn. Beslis wat je top 3 voor morgen wordt. Leg de spullen klaar die je nodig hebt. Of maak een praatje met de portier of gebruik de reis naar huis. Vergeet niet je collega's gedag te zeggen en bedank die ene office manager voor het geweldige werk. Fiets, wandel of rij rustig en laat je gedachten bezinken. Laat de smartphone in je tas, om zo even een moment rust te hebben. Gebruik muziek of geniet juist van de stilte.


Een van onze deelnemers aan de cursus time management heeft een eigen ritueel. Op de helft van zijn woon-werkroute komt hij langs een benzinestation. Dat is zijn ijkpunt om vanaf dat punt over te gaan op zijn werk of vanaf dat punt zijn werk af te sluiten.


7. Dagelijks begin van je avond

Mijn voormalig leidinggevende kookt elke avond. Het is zijn hobby en de avond begint voor hem met het snijden van een uitje. Door de fysieke handeling sluit hij zijn werkdag af en richt hij zich op huis en haard. Ondertussen praat hij bij met zijn vrouw. Misschien ga je liever met de hond wandelen of speel je een stukje op je gitaar. Doe in elk geval iets waar je plezier in hebt, als het even kan samen met je huisgenoten.

 

Heel veel succes en relaxte avonden gewenst!

 

Heb je vragen? Bel of mail ons gerust. Wil je een volledige methodiek aanleren voor meer rust? Volg dan onze cursus time management.