Hoe begin je met netwerken? Een stappenplan om een netwerk op te bouwen

05 december 2023

Waarom is netwerken belangrijk?

De één noemt het slijmen, de ander noemt het leuren en weer anderen vinden het geweldig. Netwerken. Hoe dan ook zijn we allemaal sociaal geprogrammeerd en op de één of andere manier hebben we allemaal een netwerk nodig. In het kader van effectief werken (werken naar je doel) is een goed netwerk van groot belang.

Wat is de betekenis van netwerken?

Netwerken betekent letterlijk uitwisselen. En die betekenis, zeker bij zakelijk netwerken, heeft het nog steeds. Het gaat om het uitwisselen van diensten en informatie ten einde elkaar nodig te hebben nu en in de toekomst. Hoe groter de groep is, waarbij er wederzijdse belangen zijn, hoe groter de invloed op bepaalde situaties.

De basis van netwerken

Wat is netwerken precies?
Bij netwerken gaat het om professioneel contacten onderhouden zodat tips, diensten en informatie kunnen worden uitgewisseld.
Verschil tussen persoonlijk en professioneel netwerken
Het enige verschil is het belang. Gaat het om vrienden, vriendschappen enzovoorts dan is er sprake van persoonlijk netwerken. Bij professioneel netwerken gaat het meer om zakelijk netwerken en netwerken voor bedrijven. Er is zelfs een cursus netwerken.

Voorbereiding op netwerken

Wie ben je en wat wil je bereiken?
Een goede voorbereiding begint bij die vraag. Hoe zit je als mens in elkaar? Ben je meer reactief of juist meer op de voorgrond? Doe bijvoorbeeld eens een gedragsanalyse. Op deze wijze kom je er snel achter welk type bijeenkomst en netwerk interessant voor je kan zijn.
Lees ook eens deze blog over gedrag en het DISC model

Het belang van een duidelijk doel?
Bij Het Effectieve Werken geloven we uiteraard enorm in doel denken. Met welk resultaat wil je netwerken? Wil je naamsbekendheid? Gewoon mensen leren kennen? En waarom dan? Zodat je altijd met het juiste gevoel ergens op af stapt en terug kan kijken of het geslaagd is. Wil je hier meer over weten bekijk dan de blog over de waarde van doelen stellen en ze te realiseren.

De juiste mindset voor netwerken

Netwerken wordt vaak gedaan op netwerkbijeenkomsten. Netwerk voorbeelden zijn bijvoorbeeld de voetbalclub, sponsoring, of een netwerkbijeenkomst van een brancheorganisatie. Essentieel is dat je open en nieuwsgierig bent. Wat houdt de ander bezig? Waarom? Wat zijn de drijfveren? Let maar eens op hoeveel vragen je zelf stelt en hoeveel vragen je krijgt?

Het belang van authenticiteit. Wanneer je oprecht bent en eerlijk, dan hou je netwerken het langste vol en met de meeste impact. Doe je het puur om business te scoren, dan verklein je per minuut je kansen.

Netwerken in de digitale wereld

In de huidige tijd netwerken we, zonder dat we het altijd in de gaten hebben, erg vaak. Neem bijvoorbeeld LinkedIn, het grootste zakelijke netwerk. Hoe bewust profileer je jezelf op LinkedIn? En met welk doel? Ben je bijvoorbeeld aan het solliciteren, zorg dan dat dit duidelijk naar voren komt. Heb je een ander doel, laat dit dan blijken in de korte tekst onder je naam.

Besteed aandacht aan je profiel en nodig mensen uit die daarbij passen en die je kent (via via of persoonlijk). Denk goed na over je berichten. Stel iemand spreekt je persoonlijk aan over een artikel of bijdrage, ben je er dan trots op? Zorg ook dat je authentiek overkomt en telkens dezelfde boodschap hebt. Dan ben je “waar” Digitaal kun je vrij gemakkelijk je netwerk uitbreiden en ook in dit geval zijn er cursussen netwerken beschikbaar.

Face-to-face netwerken

Face-to-face netwerken zijn nog steeds enorm waardevol omdat er niets boven echt contact gaat. Kijk maar eens naar de online vergaderingen en meetings. Vele bedrijven dachten dat online de standaard zou worden, en niets bleek minder waar. We zijn sociaal geprogrammeerd en de biologie is sterker dan welk digitaal middel ook.

Tips voor effectieve face-to-face gesprekken.

 1. Zorg voor aandacht voor je gesprekspartner
 2. Ga een beetje schuin naar elkaar toe staan. Tegenover elkaar geeft een andere dynamiek
 3. Kijk elkaar in de ogen
 4. Stel oprechte vragen of stel ze niet
 5. Wees eerlijk wanneer je bijvoorbeeld even verder wil lopen
 6. Kijk vooral niet rond of er nog iemand interessanter is, dan had je beter thuis kunnen blijven
 7. Kies het juiste netwerk

 

Netwerkevenementen en conferenties

Hoe kies je de juiste evenementen?
Er is enorm veel aanbod in allerlei netwerken. Kies vooral op je persoonlijke interesse. Spreekt een netwerk je aan omdat ze bijvoorbeeld een goed doel dienen? Rotary-achtige bijeenkomsten? Of spreekt een meer lokaal netwerk je aan, waarbij de belangen van bijvoorbeeld je dorp worden gediend.
Persoonlijke noot: Een hele tijd was ik verbonden aan een businessclub die verbonden was aan atletiek. De mensen waren uiterst vriendelijk en de avonden waren op zich prima, maar ik heb echt niets met atletiek. Dan ben je er van binnen ook niet echt trots op, en heel eerlijk mis ik het nu dus ook niet.

Kies dus iets dat bij je past, zonder dat je de mensen in het netwerk kent. Daarna kun je kijken naar het type bijeenkomst. Hoe je van massale bijeenkomsten of ben je meer voor kleinschalig? Bijvoorbeeld een kookclub?

Hoe maak je een blijvende indruk?

Je maakt een blijvende indruk door oprechte interesse. Stel vragen en wees nieuwsgierig, daarmee maak je impact. Niet wanneer je vooral veel over jezelf en je eigen successen vertelt.

Wanneer je dus kiest voor de club die bij je past en je bent oprecht dan bouw je vanzelf aan duurzame relaties. Ook contacten onderhouden wordt dan makkelijker, het kost geen moeite.

Netwerken voor introverten

Er zijn vele mythes over netwerken en introverten. Dit zou namelijk niet samengaan en voor je het weet sta je ergens zielig in een hoekje omdat je geen contact kan maken. Niets is minder waar. Wanneer je namelijk een netwerk kiest dat bij je past, dan zijn juist de wat meer introverte mensen in staat om veel beter de aandacht en interesse erbij te houden. Het kan zijn dat het opbouwen van een relatie iets langer duurt, maar de duurzaamheid is vaak veel beter. Kies bijvoorbeeld een kleinere club, dwing jezelf om alleen te gaan, anders blijf je aan iemand plakken, en geniet je van je resultaat.

Veel voorkomende valkuilen bij netwerken

Wat je vooral niet moet doen!

 • Gaan naar bijeenkomsten die niet bij je passen. Kies bewust vanuit je persoonlijkheid.
 • Rondkijken terwijl je met iemand in gesprek bent
 • Ergens alleen gaan staan en afwachten (de meesten komen alleen)
 • Je eigen mening direct opdringen

 

En word je een soort van afgewezen, besef dan dat het niet om jou als persoon gaat en leer ervan. Keek ik toch rond, was ik afgeleid, was ik wel echt geïnteresseerd?

Netwerken voor je carrière ontwikkeling

Netwerken kan enorm helpen om je carrière een boost te geven. Uiteraard wel gebaseerd op authenticiteit en oprechtheid. 90% van de werkenden vindt de baan via eigen netwerk. Je kent meer mensen dan je denkt en deze op de juiste manier inzetten helpt enorm. Ga eens in gesprek en leg je situatie uit. En zeker vanuit kwetsbaarheid willen mensen graag helpen.

Netwerken voor ondernemers

Heb je een start-up of een startend bedrijf, dan is netwerken, zowel digitaal als fysiek, wel een must. Naamsbekendheid krijg je door aanwezig te zijn. En in het juiste netwerk vind je de juiste partners en misschien wel investeerders.

Tools en hulpmiddelen voor netwerken

Google en de wereld van netwerk gaat voor je open. Het boekje Netwerken met succes is handig geschreven bijvoorbeeld. Handig is thuis beginnen. Wie ken je? Welke lokale netwerken zijn er? Lees er eens over op de website en bepaal je eerste keuze. Ook inzicht in eigen gedrag (123 testen) kan je enorm helpen. Door heteffectievewerken.nl aan te klikken kun je ons direct contacteren voor meer informatie.

Veelgestelde vragen

Wat als ik verlegen ben? Hoe kan ik dan netwerken?
Lees de blog en je vindt de eerste antwoorden.

Hoe vaak moet ik netwerken om effectief te zijn?
Dit hangt met name van je doel af. Wil je snel naamsbekendheid, dan is kwantiteit belangrijk. Wil je een goed doel steunen dan gaat het mogelijk meer om kwaliteit.

Wat is het verschil tussen netwerken en gewoon sociaal zijn?
We zijn allemaal gewoon sociaal op onze eigen manier. Netwerken is bewust je eigen sociale kracht inzetten om je invloed op een situatie die jij wenst te vergroten.

Geniet van de resultaten.

Ontdek de training die bij je past

Meer informatie

Kies voor jezelf of een collega als je als individu de training wil volgen.

Kies voor groep als het gaat om deelname in een groep met mensen van verschillende afdelingen of organisaties.

Een team heeft gezamenlijke doelen en werkt nauw samen. Vaak dezelfde afdeling of een projectteam.

Voor een team

Teamspirit

Martin van Limbeek

Ondernemer en trainer

Martin is trots dat hij deel uitmaakt van Het Effectieve werken team.. Hij gelooft in inspiratie door echtheid. In geen enkel boek leer je hoe te inspireren, dat komt uit je hart en uit de diepe wens om anderen echt te helpen. Als trainer / ondernemer binnen Het effectieve werken ziet Martin de combinatie van inspiratie en een bewezen methodiek waardoor je in iedere training de deelnemer raakt om het morgen nog beter te doen, effectief te gaan doen.

Lees meer over Martin van Limbeek