5 tips voor minder stress door time management

01 mei 2018

Time management kan zorgen voor minder stress op het werk. Soms kun je de stress al verminderen door enkel naar je planning te kijken en hier wat kleine wijzigingen in aan te brengen. In andere gevallen moet je vooral letten op je gedrag en daar wat aanpassingen in maken. Je kunt met kleine verbeteringen in je time management zorgen voor een stuk minder stress, waardoor je ook meer werkplezier gaat ervaren. Het Effectieve Werken geeft je 5 handige tips voor minder stress door time management.

 

1. Tijd voor jezelf

Plan altijd wat tijd in je agenda in voor een moment voor jezelf. Je kunt dit meerdere malen per dag doen, maar je kunt er ook voor zorgen dat je gewoon de hele avond vrij bent. Wanneer en hoe je het doet maakt niet veel uit. Het gaat erom dat je het doet. Stress pleegt een aanslag op je lichaam en geest. Je moet jezelf rust gunnen om te herstellen, zodat je weer een nieuwe dosis stress aan kunt. Doe je dit niet, dan gaat stress ophopen en is het mogelijk dat je overspannen raakt. Dit kan weer leiden tot een burn-out waar je al helemaal niet op zit te wachten. Onderstaande video laat je zien wat er met je gebeurt als je stress hebt.

 

 

2. Nee leren zeggen

Veel mensen ervaren meer stress doordat zij niet in staat zijn om nee te zeggen. Zij blijven zich bezig houden met taken van anderen, omdat dat van hen gevraagd wordt, waardoor zij in tijdnood komen als het om hun eigen taken gaat. Iedereen kan leren nee zeggen en dit is een belangrijk onderdeel van time management. Je bent alleen verantwoordelijk voor het goed afronden van je eigen taken binnen de juiste tijdframes en niet voor het afronden van de taken van anderen. Leer nee zeggen en je zult minder stress ervaren.

 

3. Opnieuw prioriteiten stellen

Stress wordt vaak veroorzaakt door de verkeerde zaken, zoals zaken die eigenlijk helemaal niet bijdragen aan je succes. Wanneer je op de verkeerde manier prioriteiten stelt, dan veroorzaakt dit stress. Pak je planning er eens bij en leg hier de prioriteitenmatrix naast. Deze is ideaal om in te zetten voor je time management. Kijk en vergelijk. Hoe liggen jouw prioriteiten en geef je wel voorrang aan de juiste zaken? Maak aanpassingen en je zult zien dat je minder stress van je werk hoeft te hebben.

 

4. Bore-out en burn-out

Stress kan zorgen voor een burn-out, maar ook voor een bore-out. Vooral de millennials hebben snel last van een bore-out. Het is belangrijk om een middenweg te zoeken. Te veel werk zorgt voor een burn-out. Te weinig werk zorgt voor een bore-out. Pak je agenda erbij en ga eens puzzelen met het indelen van je tijd. Met time management kun je je dagen zo plannen dat je de risico’s op een burn-out én een bore-out uit kunt sluiten.

 

5. Orden je gedachten

Stress hoeft niet te worden veroorzaakt door je werktaken zelf. Het kan ook worden veroorzaakt door jouw gedachten over je werk en bepaalde taken. Zo zijn er veel mensen die te lang bezig blijven met irreële zaken. Dit kost veel tijd en het vermindert de productiviteit. Het kan zelfs tot uitstelgedrag leiden en dit kun je al helemaal niet gebruiken als het om je time management gaat. Neem even de tijd om je gedachten op papier te zetten en streep alle irreële zaken af. Door het op te schrijven kun je je makkelijker focussen op de juiste gedachten en ben je in staat om de afleidende gedachten los te laten.

 

Tip:

 

Minder stress door goed time management

Stress kan heel gezond voor je zijn, maar het moet wel binnen de grenzen blijven. Ervaar je aan de lopende band een flinke mate van stress? Dan ligt overspannenheid op de loer. Een time management cursus leert je hoe je effectief met je tijd omgaat, waardoor je direct minder stress ervaart. Wil jij meer weten? Neem dan gerust eens contact met ons op.