Wil je veranderen? Doe het stap voor stap

13 juni 2016

We willen het vaak helemaal anders doen. Een ander leven. Afvallen. Minder hard werken. Meer tijd voor het gezin. Maar wat kun je doen om inderdaad succesvol te veranderen? In deze blog praktische tips.

Het roer om!

Ken je iemand die compleet het roer omgooide? Weet je nog waarom? Hoe heeft hij het aangepakt? Of ken je iemand die heel veel is afgevallen en nog steeds slank is? Wat heeft diegene gedaan om blijvend te veranderen? Heb je dat wel eens gevraagd?


Wanneer je de vraag stelt, krijg je vaak hetzelfde antwoord: Discipline! Maar ja, niet iedereen heeft dezelfde drive. Dezelfde doorzetting. Er zijn mensen die willen stoppen met roken. De laatste sigaret uitdrukken en er nooit meer aan beginnen. Anderen worstelen hun hele leven met stoppen. Maar het lukt ze niet. Toch is er hoop! Want er zijn methoden om daadwerkelijk te veranderen.

De aanpak (blijvend veranderen)

Er zijn twee redenen waarom mensen veranderen het anders gaan doen. Vanuit ellende. En vanuit energie. Wanneer je pijn voelt. Verdriet voelt. Of teleurstelling. Dat motiveert om het anders aan te pakken. Een goede kennis van me heeft een maagband genomen. Zijn gewicht zat hem echt enorm in de weg. Hij zat nooit lekker in zijn vel. En vanuit die ellende heeft hij het er voor over gehad. Nu, vele kilo’s lichter, voelt hij zich beter dan ooit.


Een directrice van een grote bank had het gevoel nog gelukkiger te worden door zich anders op te stellen. Minder dominant en meer empathisch. Gedrag is deels aangeleerd, dus te veranderen. Ze ging aan de slag. Elke dag keek ze in de spiegel en liet stap voor stap zien dat het kon. Nu jaren verder is ze een totaal andere vrouw. Een gedragsanalyse heeft dit onlangs nog bevestigd.


Beide kan dus, maar je moet het wel héél graag willen.

Paar handige tips

  1. 1. Stap voor stap
    Wil je veranderen? Doe het in hele kleine stapjes. We zijn gewoontedieren. Dus een gewoonte van de een op andere dag veranderen, is lastig. Beter is het stap voor stap te doen. Stel, je wilt minder snoepen. Begin dan bijvoorbeeld met niet meer ’s avonds te snoepen. En hou dit eens een tijdje vol. Langzaam wordt het een gewoonte. De volgende stap is ‘s middags een stuk fruit in plaats van die zoete koek. Over een tijdje denk je niet meer aan snoep.
  2. 2. Wat wil je bereiken?
    Voordat je begint, denkt eens wat je werkelijk wilt bereiken? Welke droombeeld heb je voor ogen? Vanuit dit beeld is het makkelijker om te veranderen. Afvallen zonder concreet doel, is gedoemd te mislukken. Je hebt immers niet om na te streven. Als je wilt afvallen om weer zonder pijn te kunnen hardlopen, is de kans op succes een stuk groter.
  3. 3. Stel deadlines.
    Heb je eenmaal een doel vastgesteld. Bepaald dan een deadline en reken terug. Wat moet ik wanneer hebben afgerond om het doel te halen (milestones).
  4. 4. Wees realistisch
    Het gaat er niet om hoe snel je verandert, maar dat je ervoor zorgt dat je het volhoudt. Zet liever kleine stapjes die blijvend zijn dan grote die eindigen. Kleine stappen, kleine doelen halen is leuk en realistisch.
  5. 5. Eén ding tegelijk
    Begin met één gewoonte te veranderen en ga er mee aan de slag. Meer tijd voor de kinderen, andere werktijden, betere conditie zal samen lastig worden. Af en toe meer genieten van de momenten met de kinderen geeft meer kans op succes.

 

Veranderen is en blijft een uitdaging. Iets meer tijd nemen om erover na te denken wil wel eens helpen. Wat wil ik bereiken? Waarom wil ik dat bereiken? Wat levert de verandering me op? Dan komen er ook steeds meer andere vragen. Waar zeg ik JA tegen? Waar zeg ik NEE tegen?

In de cursus time management start ik altijd met het benoemen dat je moet genieten van je eigen gedrag. Je bent namelijk wie je bent, en dat is mooi. Wanneer je vanuit daar wil veranderen met iets kleins is de kans op succes groter.

 

Martin van Limbeek