5 simpele tips tegen uitstelgedrag

27 maart 2017

We doen het allemaal. Weten ook dat het eigenlijk helemaal niet goed is om te doen. Dat het beter is om meteen aan te pakken. Je kunt er per slot van rekening maar beter vanaf zijn. Maar ja, morgen is er ook nog een dag.

We hebben het hier over dingen uitstellen. Klussen en acties die moeilijk zijn, niet leuk zijn en die we het liefst zo ver mogelijk van ons afschuiven.

En het beroerde is: we zijn er heel in goed. In dingen uitstellen.

Waarom doen we het dan toch?

Hoe ga je uitstelgedrag te lijf?

Foutje van de natuur

Er zijn onderzoekers die zeggen dat het in je genen kan zitten. Je prefrontale cortex, het gebiedje in je hersenen waarmee je plant, organiseert en kritisch denkt, werkt niet bij iedereen even goed. En als dat het geval is, heb je meer last van uitstelgedrag.

Perfectionisme en faalangst

‘Ik wil het graag goed doen, en daarvoor heb ik meer tijd nodig’. Een veelgehoord excuus om iets uit te stellen. Het grappige is dat mensen die dit zeggen, meestal niet de chronisch uitstellers zijn, maar eerder af en toe wat voor zich uit schuiven. Dat geldt ook voor mensen die bang zijn om het niet goed te doen. Vrouwen hebben er overigens vaker last van dan mannen.


Te veel en te moeilijk

Als je iets moet doen wat eigenlijk te veel werk op je bordje is, hebben we de neiging om te denken dat het te moeilijk is en we het niet kunnen. In de praktijk blijkt echter vaak die hele grote klus heel erg mee te vallen en zelfs leuker te zijn dat we dachten.


Wat doen we er aan?

Nu we weten dat onze excuses niet altijd hout snijden, is de vraag: ‘Wat doen we er aan?’

 

Met deze vijf tips reken je voorgoed af met uitstelgedrag.

 

1. Begin klein

Een grote klus waarvan je eigenlijk niet weet hoe je moet beginnen? Knip het in stukjes en begin met iets makkelijks. Bijvoorbeeld, ruim eerst je bureau op en leg de benodigde documenten bij elkaar. Daarmee heb je al stappen gezet.

Je zal zien dat stap 3 (gewoon beginnen) dan een stuk makkelijker gaat. Net als een grote schoonmaak in je huis. Heel veel werk, maar als je begint met de vuilnisemmer te leggen en het aanrecht op te ruimen, heb je een begin.

 

2. Ga een rondje om

De kracht van een rondje om wordt vaak onderschat. Het lijkt nutteloos en saai. Nee, naar het scherm turen is zeker nuttiger? Kom in beweging! Doe je schoenen en jas aan en ga op pad. Het mooie van een rondje lopen is dat het je afleidt van je uitstelgedrag.

Van buitenlucht fris je niet alleen op, je kunt ook je gedachten even de vrije loop laten gaan. En kom je thuis, ga dan meteen aan de slag met die ene taak waar je tegen op zag. Kan maar gedaan zijn.

 

3. Maak van een verleiding een beloning

Als je ergens tegen op ziet, heb je de neiging om iets anders te gaan. In negen van de tien gevallen, grijp je al snel naar je smartphone. Even checken of je nog berichtjes en mails hebt. Niet doen! Zet je smartphone op stil en leg hem ver weg. Met een afleiding kun je ook je voordeel doen.

Door jezelf ermee te belonen bijvoorbeeld. Ben je met de klus begonnen en heb je er een uur op zitten? Geef jezelf van 5 minuutjes pauze, om Facebook te checken bijvoorbeeld.

 

4. Een welles-nietes lijstje

Maak een lijstje met redenen waarom je de klus wél zou moeten doen en waarom niet. Is het echt iets belangrijks? Dan is je welles-lijstje ook langer. Focus je op die redenen. Dat maakt je bewust dat je het beter niet kunt uitstellen.

 

5. De 10 minuten start

Denk je dat de taak te veel, te moeilijk en/of niet leuk is? Duik er eerst 10 minuten in zonder enige verplichting. Begin met lezen. Maak een lijstje met vragen. Ben je eenmaal aan de slag, dan valt het vaak heel erg mee.

 

De conclusie

We stellen allemaal wel eens iets uit. Op zich niet erg, zo lang je maar geen eeuwig uitsteller wordt. Want hoewel we vaak opzien tegen de klus, blijkt het in praktijk meestal erg mee te vallen.

Een kwestie van gewoon doen en klein beginnen. En met deze 5 tips ben je al een heel eind op weg. Succes ermee!! En lukt het een keer niet? Ga een blokje om.