6 weetjes over productiviteit

02 mei 2019

Er zijn veel interessante weetjes over productiviteit. Een aantal van deze weetjes kennen we allemaal wel. Zo weten we eigenlijk allemaal wel dat we minder productief zijn als we verliefd zijn of als we ons erg neerslachtig voelen. Toch zijn er ook nog aardig wat weetjes over productiviteit die helemaal niet zo bekend zijn, maar waar je zeker wel je voordeel mee kunt doen. Het Effectieve Werken deelt 7 interessante weetjes over productiviteit met je.

 

1. Multitasking verlaagt de productiviteit

Veel mensen zeggen met trots dat zij meerdere dingen tegelijk kunnen, maar is dit wel iets om trots op te zijn? Goede kans dat dit niet zo is. Van elke 100 mensen zijn er maar 2 die daadwerkelijk effectief zijn als zij multitasken. De overige 98 mensen doen langer over hun taken en leveren een slechtere kwaliteit als zij meerdere dingen tegelijk doen. Multitasking zorgt voor een verlaging van de productiviteit met maar liefst 40 procent.

 

2. De dag kan het verschil maken

Eén van de meest interessante weetjes over productiviteit is misschien wel dat het uitmaakt welke dag van de week het is. Veel mensen hebben wat moeite met de maandag en zijn op maandagen minder productief dan op andere werkdagen. Zij moeten letterlijk nog bijkomen van het weekend en hebben wat ‘opstartproblemen’. Wat veel mensen niet weten is dat je op dinsdag het meest productief bent. Wil jij uren per week besparen? Zet dan de meest zware taken op dinsdag in je agenda.

 

3. Slaap wekt extra productiviteit op

Onder de meest interessante weetjes over productiviteit vinden we een aantal zaken die de productiviteit boosten. We willen niet alles aanmoedigen. Het is bijvoorbeeld bewezen dat een hoeveelheid van 0,075 procent aan alcohol in je bloed zorgt voor extra creatief denken. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je je werkdag begint met een wijntje. Daar zal je werkgever niet blij van worden. Waar je werkgever wél blij van wordt is als jij goed slaapt. Het is namelijk zo dat goed slapen zorgt voor een toename van de productiviteit met maar liefst 20 procent. Om dit te bereiken heb je per nacht tussen de 7,5 en 9 uur goede slaap nodig. Onderstaande video geeft je tips om beter te slapen.

 

 

4. Meetings maken minder productief

Vergaderen is zelden een hobby, maar voor velen vooral een noodzakelijk kwaad. Het is dan ook niet vreemd dat maar liefst 90 procent van de medewerkers zit te dagdromen tijdens vergaderingen. Je kunt je voorstellen dat de vergaderingen dan niet optimaal effectief zijn. De productiviteit verlaagt en de meeting levert niet het gewenste resultaat. Hier zijn goede oplossingen voor. Je kunt bijvoorbeeld staand vergaderen om de effectiviteit van de meeting te vergroten en het dagdromen sterk te verminderen.

 

5. Veel te veel communicatie

We hebben tegenwoordig zo veel manieren om met elkaar te communiceren dat het lijkt alsof we geen moment meer voor onszelf hebben. Een pingeltje voor de mail, een rinkeltje voor een WhatsApp berichtje, een toetertje voor een Telegram bericht en een belletje voor een bericht op Facebook Messenger… Zo kunnen we nog wel even doorgaan. De gemiddelde medewerker verstuurt en krijgt 190 berichten op een werkdag! Je kunt je voorstellen dat dit flink ten koste van je productiviteit gaat. Schakel eens wat zaken uit gedurende de werkdag en je zult zien dat je direct veel productiever wordt.

 

6. We doen vooral ‘waardeloze’ dingen

We eindigen deze weetjes over productiviteit met iets waar je best eens bij stil mag staan. Je besteedt gemiddeld 80 procent van je werkdag aan het doen van ‘waardeloze’ taken. Dit zijn taken die weinig waarde hebben of eigenlijk helemaal geen waarde hebben. De overige 20 procent van je werkdag besteed je aan cruciale taken. Maak eens kennis met de 80-20 regel om te ontdekken hoe dit precies zit.

 

Volg eens een time management training

Eén van onze favoriete weetjes over productiviteit? Een time management training verhoogt je productiviteit aanzienlijk! Wij helpen je hier graag bij. Kijk eens verder op onze website om kennis te maken met de diverse trainingsmogelijkheden en schrijf je in. Wil je eerst meer informatie of advies? Dan kun je natuurlijk altijd even contact met ons opnemen.