Hoeveel slaap heb je nodig om optimaal te presteren?

29 januari 2018

Hoeveel slaap heb je eigenlijk elke nacht nodig om overdag écht goed te presteren? Veel mensen denken dat 7 tot 8 uur slaap meer dan voldoende is om overdag te kunnen genieten van een optimale productiviteit. Onderzoek heeft aangetoond dat dit helemaal niet voldoende is. Je hebt maar liefst 8,5 uur slaap nodig om optimaal te presteren op het werk! Het Effectieve Werken legt je uit waarom beter slapen zorgt voor beter werken.

 

Langer slapen maakt het verschil

Door anderhalf uur aan je slaap toe te voegen kun je veranderen van een persoon die matig presteert op het werk in een persoon met een optimale productiviteit. Deze anderhalf uur kan er ook voor zorgen dat je verandert van iemand die ronduit belabberd presteert in iemand die matig presteert. Anderhalf uur om je productiviteit een boost te geven, dat moet toch te doen zijn? Het blijkt dat mensen die minder dan 6 uur slapen overdag ronduit slecht presteren. Slaap je gemiddeld 7 uur per nacht? Dan kun je al beter presteren. Je presteert dan overdag gemiddeld. Om je productiviteit zo goed mogelijk te maken en optimaal te presteren heb je 8,5 uur slaap nodig op een nacht.

 

Een uur eerder opstaan betekent dus vroeger naar bed gaan!

Zeker met het oog op time management is je ochtendritueel belangrijk. Eerder al gaven wij je inzicht in een goede start van de werkdag. Het is goed om de tijd voor jezelf te nemen in de ochtend, zodat je meer energie hebt. Veel mensen staan pas een half uur of driekwartier vóór vertrek naar het werk op. Je hebt dan onvoldoende tijd om energie op te bouwen voor de hele werkdag. Een uur eerder opstaan is dan het advies. Dit betekent natuurlijk ook wel dat je vroeger naar bed moet. Als je om 07.00 uur op wilt (of moet) staan – en je wilt de hele dag genieten van een optimale productiviteit – dan moet je dus eigenlijk om 22.30 uur naar bed.

 

Een korte nacht kost je 33 procent productiviteit

Je kunt nog zo je best doen op het gebied van time management; als je de energie niet hebt om je taken binnen een redelijke tijd af te ronden, dan valt je hele planning in het water. Je stemt je time management af op je productiviteit, maar je productiviteit is niet elke dag gelijk. Slaap je altijd ongeveer 8,5 uur? Dan ben je elke dag optimaal productief. Slaap je dan ineens een nacht maar 7 uur? Dan neemt je productiviteit op die werkdag direct af met maar liefst 33 procent. Je kunt dus op een werkdag tijd overhouden door 8,5 uur te slapen in plaats van 7 uur! Het is wel belangrijk om elke nacht ongeveer even lang te slapen. Routine speelt namelijk ook een grote rol in je productiviteit. De meest productieve mensen houden zich aan een routine die zij op de lange termijn hebben aangeleerd.

 

Beter slapen staat dus gelijk aan beter presteren

Als je beter wilt presteren op het werk, dan kun je dus je slaappatroon aanpassen wanneer je nachten eigenlijk te kort zijn. Je zult zien dat beter werken een direct gevolg is van beter slapen. Dit betekent ook dat je veel beter om kunt gaan met je time management. Toch valt het voor veel mensen niet mee om een slaaptekort aan te pakken en langer te gaan slapen. Hieronder vind je een video met alle feitjes op een rij én handige tips om je slaaptekort goed aan te pakken.

 

Tip:

 

Time management verbeteren

Effectiever werken start met een goed time management. Beter presteren, of beter werken, start met beter slapen. Je moet goed productief kunnen zijn om effectief te werken. Zoals je ziet is het allemaal met elkaar verbonden. Wil jij aan je time management werken? Dan ben je natuurlijk welkom voor een time management training. Je kunt ook eerst eens een gratis brochure aanvragen voor meer informatie over de diverse mogelijkheden die wij je kunnen bieden.