5 Ochtendrituelen Voor Een Productief Begin Van Je Dag

19 maart 2021

Een goed begin is het halve werk. De ochtendstond heeft goud in de mond. Uitdrukkingen die het belang van een goed begin van de dag benadrukken voor jou energie en productiviteit. In deze blog neem ik je mee in een aantal rituelen die maken dat jij jouw productiviteit een flinke boost kunt geven.

Eerst over energie en productiviteit

Op sommige dagen gaat alles van zelf. Terwijl je op andere dagen het gevoel hebt dat alles tegenzit. En als je dag eenmaal zo begint …. Neem je die goede of slechte energie de rest van de dag met je mee. Kortom, alle reden om eens te experimenteren met een aantal gewoonten waarvan is bewezen dat deze een positief effect hebben op jouw energie en daarmee op jouw productiviteit.

Hier komen ze. Ik wens je veel succes.

Ritueel 1 | Maak je bed op

Serieus???? Jazeker. Als je in militaire dienst geweest bent ken je deze gewoonte. Elke ochtend opnieuw is dit de allereerste taak die jij kunt afronden direct nadat je uit je bed stapt. Het idee is als volgt, je wekker gaat, je staat op en in plaats van slaperig onder de douche te springen, zet je je eigen brein aan het werk door jouw bed met aandacht op te maken. Je laken strakgetrokken, je kussen opgeklopt en je dekbed mooi strak zonder plooien op je bed. Als je ernaar kijkt ziet het er weer prachtig uit. Waardoor jij direct de voldoening ervaart die hoort bij het afronden van taken. En …. Aan het einde van de dag word je er ook nog eens aan herinnerd dat je vanochtend iets goeds hebt gedaan.

Ritueel 2 | Draai de doucheknop de laatste minuut op koud

Elke dag koud douchen is helemaal in. Uit vele onderzoeken blijkt dat een minuut koud afdouchen een positief effect heeft op jouw immuunsysteem en daarmee jouw weerstand verhoogd. Daarnaast geeft 1 minuut koud douchen ook een enorme boost aan jouw energie. Je merkt het direct …. Je gaat dieper en sneller ademhalen en je hart gaat sneller kloppen waardoor de bloedtoevoer naar jouw hersenen sterk verbetert. En dat maakt direct dat je scherper en meer alert bent. Inclusief dat lekkere gevoel dat jouw huid na zo’n koude douche heerlijk begint te gloeien.

Ritueel 3 | Doe iets aardigs voor een ander (of voor jezelf)

Iets goeds of aardigs doen voor een ander geeft altijd een goed gevoel. En een goed gevoel leidt weer tot meer productiviteit. Dus … door iets liefs of aardigs te doen voor iemand om je heen, help je eigenlijk ook jezelf. Twee vliegen in een klap. Wat kun je doen voor een ander? Denk aan het kleine geluk …., kook een lekker eitje voor je schatje, stop een leuk briefje in de broodtrommel van de kids, stuur een attente video-boodschap naar ……

Ritueel 4 | Visualiseer en schrijf

Doordenk jouw dag en visualiseer de zaken die jij vandaag wilt doen of af wilt ronden om de dag met een goed gevoel af te sluiten. Maak geen scheiding tussen werk en privé. Gewoon in de volgorde waarin die activiteiten boven komen en schrijf ze op. Geen hele verhalen, gewoon lekker kort. Het effect op je productiviteit is het grootst als je even bewust doordenkt wat er nodig is om echt een goede dag te hebben. Noteer bijvoorbeeld de 3 belangrijkste taken die jij in jouw werk vandaag wilt afronden en een aantal zaken die jou privé een goed gevoel geven.

Ritueel 5 | Begin je werkdag met het afronden van een paar taken

Geen betere start van jouw werkdag dan de energie die je voelt als je direct een paar concrete taken hebt afgerond die op jouw lijstje staan. Dus …. Stel het checken van je mail een uurtje uit, en start je dag met afronden van een paar acties. Je voelt jezelf direct productief en voldaan. En dat gevoel neem je de rest van de dag mee.

Ritueel 6 | Gun je zelf rustmomenten inclusief beloning

Direct toepasbaar na ritueel 5. Plan jouw eigen beloningsmomenten door met jezelf af te spreken dat je na het afronden van 1 of meer taken mag genieten van een lekker …… vul maar in. Probeer dat in te richten door ‘blokken van maximaal gas geven’ af te wisselen met ‘blokken van maximaal ontspannen’.

Ik wens je veel succes en plezier.

Wil je nou meer weten over ochtendrituelen of andere productiviteitstips? Kijk dan eens naar onze cursus time management, waarbij wij je alle kneepjes van het vak leren!

Arjan Bloemendaal

Oprichter, ondernemer en trainer

Arjan Bloemendaal (1969) is een veelgevraagd trainer in effectief werken, teameffectiviteit en modern timemanagement. Als ondernemer ondersteunt hij sinds 1996 medewerkers, managers, teams en organisaties in doelrealisatie en effectief werken. Met Arjan heeft u een betrokken trainer met een sterke focus op resultaat. Hij werkt vanuit de visie ‘Meer plezier. Meer effect.’ En gelooft dat werkplezier en resultaatverbetering altijd samen gaan.

Lees meer over Arjan Bloemendaal