9 tips om te leren loslaten
05 juni 2023
Even een paar mailtjes op zondag versturen. Alvast voorbereiden op de verkoopvergadering en als we dan toch bezig zijn, kan dat ene verslag er ook nog wel bij. Voor veel mensen is doorwerken in het weekend een gewoonte geworden. Werk en privé gescheiden houden? Heel veel mensen lukt dat gewoonweg niet. Wist je dat in de Verenigde Staten meer dan 1 op de 3 mensen minstens één dag in het weekend doorwerkt? In Nederland zijn hierover nog geen cijfers bekend. En dan hebben we het nog niet over het aantal mensen dat na hun werkdag in de avonden door gaat met de focus op werken.
Wel bekend, uit jarenlang onderzoek, is dat veelvuldig overwerken en doorwerken in het weekend en avond slecht kan zijn voor je gezondheid, je relatie en productiviteit. Uiteindelijk kun je er zelfs depressief worden of een hartaanval van krijgen. Dit alles met de nadruk op kan. Want er zijn mensen die zo gepassioneerd zijn, dat ze werk niet als werk zien en dus vrolijk doorgaan en de werkweek vol energie starten.
Waarom zij wel? Terwijl een ander er juist gestrest en overwerkt van raakt?
Uit onderzoek blijkt dat dit te maken heeft met jou als persoon: ben je vooral een optimist of zie je eerder het negatieve in van iets?
Psychologe Jennifer Ragsdale, Universiteit van Tulsa, Oklahoma, onderzocht dit. Het bleek dat een positieve of negatieve houding grote invloed heeft hoe je reageert op stress en hiermee omgaat. Het zal je waarschijnlijk niet verbazen: een pessimist kan werkdruk moeilijker van zich afzetten en ervaart eerder stress en vermoeidheid. Het zijn vaak echte workaholics, want ze denken werkstress tegen te gaan door in het weekend ook te werken. Dit heeft echter juist een averechts effect. Meer werk zorgt bij pessimisten voor nog meer stress en meer negatieve gevoelens. Een gezonde balans werk prive vraagt onder andere om goed los kunnen laten. Ergens bewust een grens stellen is één , maar dan ook je werk loslaten is twee.
Waarom het belangrijk is om werk los te laten?
Je bent meer dan je werk. Sterker nog, als het goed is werk hoogstens je prio 2 of lager. Een gezond en goed sociaal leven vraagt om een goede balans kijkend naar de rollen in je leven. Als je echt goed bent in loslaten leef je beter in het moment. Niet in je hoofd bij je werk terwijl je samen met je gezin in een restaurant zit. Je ontspant gemakkelijker en dat is gezond.
Gevolgen van het niet loslaten van je werk
Het gevolg: Je bent altijd met je werk bezig. Je traint jezelf zo om er altijd mee bezig te blijven. Als je niet uitkijkt weten je collega’s en klanten dit ook en gaan ze je uitdagen met vragen en apps. Je raakt de regie kwijt , ontspant minder en bent minder leuk en gezellig voor je gezin en vrienden.
Waarom is het lastig om je werk los te laten.
Loslaten is een werkwoord. Als je moeilijk je werk los kan laten. En je wilt het wel beheersen. Dan vraagt het om gedragsverandering. Gedrag veranderen is niet gemakkelijk. Het vraagt van jou om keuzes te maken. En vanuit die keuzes doelen te stellen en een plan te maken. Met kleine stappen. Dus bijvoorbeeld “op woensdagavond open ik mijn laptop niet na 18.00 en doe mijn werk telefoon uit. Als ik denk: oh dit moet ik niet vergeten, schrijf ik het op maar doe er niks mee.” Is dit een te grote stap? Maak je er na 19.00 uur of na 20.00 uur van.
Hoe goed kun jij je werk loslaten? Gemakkelijk of is het voor jou lastig? 9 Tips.
Tip 1 | Onderzoek bij jezelf waar jij stress van krijgt?
Het is belangrijk dat je weet waar jij gestrest van raakt? Is het de hoeveelheid werk? Heb je vaak te maken met deadlines? Of word je juist tureluurs van collega’s die je van je werk houden? Als je weet wat jouw stressfactoren zijn, kun je actie ondernemen. Breng ze eens in kaart en brainstorm met collega’s, vrienden of je leidinggevende over oplossingen.
Tip 2 | Plan vrije tijd in je agenda inclusief een plan
Veranderen van routines en gedrag vraagt om een actieplan. Immers je hebt een neiging waar je vanaf wil. Dit vraagt om een andere invulling zodat je niet in je routine vervalt. Beloof jezelf en je omgeving bv een woensdagavond waar je na 18.00 uur niet meer werkt , met je laptop bezig bent of met je telefoon. Geef dit ook aan op je werk aan collega’s en teamleiders, zakenpartners. En maak een plannetje voor de avond bijvoorbeeld zwemmen met je zoon, samen met je partner een voorstelling bezoeken of netflix serie bekijken.
Tip 3 | Neem regelmatig op de dag een break en plan time outs in je agenda
Je bent productiever als je regelmatig rust neemt. Dat is wetenschappelijk bewezen. Wees je daar bewust van. Door het werk te onderbreken met ontspanning en totaal andere activiteiten, laad je je batterij weer op. En een uitgeruste geest en lichaam maakt je een veel leuker en prettiger persoon. Thuis en op je werk. Zorg dat je ieder uur even fysiek beweegt. 5 minuten is voldoende. Loop naar buiten, adem een paar keer goed in en uit en loop weer naar je werkplek. Neem een lunchpauze van minimaal 30 minuten. Maak een kleine wandeling, google afbeeldingen van de mooiste plekken op aarde of verras je moeder met een onverwacht telefoontje. Doe dat wat jou een goed gevoel bezorgd.
Tip 4 | Creëer en behoud ruimte in je agenda voor tegenvallers – minimaal 20 %
Wij zijn heel slecht in tijd inschatten. We schatten vaak te rooskleurig. Als je dit overkomt voel je je als gauw schuldig. Immers mijn foute planning. Dan is het verleidelijk om in de avond en in het weekend door te gaan. Plan 20% aan tijd niet dus houd 2 dagdelen vrij om zaken af te ronden indien nodig. Ik zelf heb de vrijdag gebombardeerd tot uitloop en afrond dag. Ook kun je kiezen voor de laatste 2 uren van je dag of 2 dagdelen in de week.
Tip 5 | Ga in de leer bij collega’s die goed zijn in loslaten
Je herkent het vast ook wel. Soms kijk je jaloers naar een collega die altijd ontspannen is en gemakkelijk met dingen omgaat. “Komt goed” Als jij zelf dit wat lastiger vind is het idee om eens in de leer te gaan met de collega. Deel jouw uitdagingen en interview hem of haar kijkend naar aanpak en werkwijze. Loop ook eens een dagdeel mee. Hoe rondt hij/zij concreet een werkdag af? En hoe gaat hij met niet af krijgen van taken en planning? Zo heb ik persoonlijk mooie stappen gemaakt met offertes maken. Eerder was ik daar gerust een uur tot 1,5 mee bezig. Heb goed gekeken en geluisterd naar een collega die dat in soms 10 minuten voor elkaar bokste. Nu kost een offerte mij gemiddeld een half uur.
Tip 6 | doe aan cognitieve distributie
Je brein heeft een hekel aan open eindjes. Het blijft er mee spelen. Wil je rust in je hoofd en wil je loslaten doe dan aan cognitieve distributie. Noteer alle open eindjes, gedachten , ideeën, dus alles wat in je opkomt waar je nog iets mee wilt of moet. Tip: Eindig je werkdag een met een minddump. Vervolgens ga je de zaken organiseren door te plannen in je agenda of op een to do list. Zo laat je gemakkelijker los en ga je meer rust ervaren. Maak je er een einde dag ritueel van, dan werkt het nog veel beter.
Tip 7 | Verander je perspectief
Verander je perspectief: Probeer de situatie vanuit een ander perspectief te bekijken. Stel jezelf de vraag: Is dit over een jaar nog steeds belangrijk? Hoe kijkt een ander naar deze situatie? Heb ik er dan nog last van ? Vaak kunnen we de dingen in een breder perspectief plaatsen en beseffen dat ze minder essentieel zijn dan we op dit moment ervaren.
Tip 8 | Oefen Mindfulness
Oefen mindfulness: Door je te concentreren op het hier en nu, kun je je gedachten loslaten en je meer bewust worden van het huidige moment. Meditatie, ademhalingsoefeningen en andere mindfulness-technieken kunnen je helpen om je geest te kalmeren en negatieve gedachten los te laten.
Tip 9 | maak het bespreekbaar
Werkdruk en werkplezier zijn belangrijke thema’s binnen veel organisaties, Er is een schreeuwend tekort aan professionals. Ook vitaliteit en duurzaam inzetbaarheid zijn belangrijk. Maak het niet goed los kunnen laten van werk en veel overuren werken bespreekbaar. Deel het met je teamleider, manager of compagnon. En vraag support bij het stappen maken naar gezonder en fijner. Voordeel: het staat op de agenda en gedeelde smart is halve smart. Bij mij werkt dit altijd direct stress verlagend en laat ik gemakkelijker los.