ZZP'er: 5 manieren om productiever te werken

27 november 2017

De ZZP productiviteit, ofwel de productiviteit van Nederlandse ZZP’ers, kan beter. We hebben ongeveer een miljoen ZZP’ers in Nederland. Van al deze zelfstandigen heeft meer dan de helft het idee dat het mogelijk is om de productiviteit te verhogen. Een lage productiviteit voel je natuurlijk direct in je portemonnee als je ZZP’er bent. Daar zit niemand op te wachten. Tijd om de ZZP productiviteit te verhogen! Het Effectieve Werken geeft je 5 manieren om dit te doen.

 

Productiviteit berekenen en verhogen

De productiviteit verhogen als ZZP’er kan alleen wanneer je weet waar je steekjes laat vallen. Eigenlijk is het nodig om de productiviteit te meten, zodat je kunt analyseren waar het misgaat. Je kunt je ZZP productiviteit meten door vooraf een tijd aan iedere taak te ‘plakken’. Schrijf op hoe lang je ergens mee bezig zou moeten zijn. Doe je er een stuk langer over? Dan onderzoek je na het afronden van de taak waar dit door komt. Werd je vaker gebeld dan gewoonlijk of komt het bijvoorbeeld doordat je te vaak op social media actief bent geweest? Houd dit een week bij om je productiviteit te berekenen. Zo weet je in hoeverre je te maken hebt met een lage productiviteit, zodat je ook weet hoe je jouw productiviteit kunt verhogen. De volgende 5 manieren kunnen je helpen.

 

1. Zorg voor je geest

Een sterke geest zorgt voor een verhoging van de productiviteit. Het is dus belangrijk om goed voor de geest te zorgen. Dit start vaak met het goed zorgen voor je lichaam. Eet gezond en regelmatig, beweeg voldoende, slaap genoeg.. Daarnaast is het heel belangrijk om gedachten regelmatig even los te laten en even nergens mee bezig te zijn in je hoofd. Gun jezelf tijd om zaken te veranderen, want te veel verandering in korte tijd zorgt juist voor een grotere belasting van de geest. Je kunt beter stap voor stap veranderen als je op de lange termijn resultaten wilt behalen.

 

2. Social media beperken

Veel ZZP’ers in Nederland weten van zichzelf dat zij eigenlijk te veel met social media bezig zijn. Natuurlijk heb je de sociale kanalen nodig als marketinginstrument, maar het is echt niet nodig om elk kwartier (of nog vaker) al je accounts te checken. Veel ZZP’ers in Nederland zijn onder de 35 jaar oud en zij ervaren de meeste stress van social media. Stress gaat ten koste van je productiviteit, dus beperk je social media activiteiten. Ditzelfde geldt voor de mail. Gemiddeld kijken ZZP’ers die op een computer werken 36 keer per uur naar de mailbox. Onnodig! Opdrachtgevers mogen niet verwachten dat je binnen een minuut antwoord geeft. Lees eens onze tips voor een effectief mailmanagement voor nieuwe inzichten.

 

3. Ontdek je productiviteitspiek

Iedereen heeft een productiviteitspiek, maar deze vindt voor iedereen op een ander moment van de dag plaats. Ontdek wanneer jij je productiviteitspiek beleeft en plan je dag zo in dat je hier optimaal gebruik van kunt maken. Ben je een ochtendmens, een middagmens of juist een avondmens? Je kunt de productiviteit verhogen door slim gebruik te maken van jouw ‘prime time’. Je kunt makkelijker deadlines halen en je hebt meer rust in je hoofd als je niet aan het werk bent.

 

4. Plan je pauzes in

Als ZZP’er wil je natuurlijk zo veel mogelijk werk verrichten. Je wilt zo productief mogelijk zijn. Veel ZZP’ers in Nederland skippen daarom pauzes, vooral vanuit de gedachte dan zij dan aan het einde van de dag meer gedaan hebben. Niets is minder waar. Een lage productiviteit wordt juist vaak veroorzaakt door het overslaan van pauzes. Plan je pauzes in, want ze zijn er niet voor niets! Je tijd beter indelen heeft lang niet altijd te maken met het afronden van taken. Vaak is het vooral nodig om je tijd beter in te delen om je rustmomenten te kunnen pakken. Je zult zien dat je alle taken dan ook makkelijker af kunt ronden.

 

5. Aandacht voor ergonomie

Veel ZZP’ers die vanuit huis werken met een laptop hebben de neiging om lekker de hele dag met de laptop op de bank te zitten. Prettig natuurlijk, maar goed voor de productiviteit is het zeker niet. Je werkt namelijk in dezelfde ruimte als waarin je ontspant. Werk en privé moeten gescheiden blijven. Je hebt een productieve thuiswerkplek nodig, met weinig prikkels om je heen en koele kleuren om het effectief denken te bevorderen.

 

Tip:

 

ZZP productiviteit verhogen

Wil jij jouw productiviteit als ZZP’er verhogen? Dan moet je aandacht ook zeker uitgaan naar time management. Het Effectieve Werken biedt diverse time management cursussen, waaronder ook 1-op-1 trainingen. Die je ook samen met een collega zzp-er kunt volgen. Kun je de kosten delen