Binaural Beats – Sta versteld van het effect op concentratie, focus en energie

11 januari 2021

Heb je er ooit van gehoord? Binaural Beats? Ik tot een paar weken geleden nog nooit. Inmiddels beschouw ik het als mijn beste ontdekking in de afgelopen maanden. Zelf kwam ik op het spoor via het eindejaarsevent van Michael Pilarczyk, Een goed begin! En inmiddels ben ik enthousiast . Meer dan dat zelfs.

En weet je waarom? Simpelweg omdat ik zelf merk dat Binaural Beats mij helpt om meer focus te vinden. En dat op een manier die geen moeite kost. Betekent dat ik dankzij de Binaural Beats ben veranderd van een prikkelgevoelig persoon die weinig nodig heeft om afgeleid te raken tot iemand die zonder problemen  een uur volledig gefocused kan werken aan  bijvoorbeeld deze blog. En geloof me …. Dat is een enorm verschil. En doet veel goeds.

In deze blog neem ik je mee in wat Binaural Beats voor jou kunnen betekenen. En hoe je er op een manier gebruik van maakt die zorgt dat je ook in deze thuiswerktijd beter gefocused blijft, je energie beter behoudt gaandeweg de werkdag en je gemakkelijker tot ontspanning komt.

Wat zijn Binaural Beats?


Het idee is simpel. Bij Binaural Beats worden er 2 tonen gespeeld die beide een paar hertz van elkaar verschillen. De ene toon hoor je in je linkeroor. De ander in je rechteroor. En nu komt het bijzondere, door het verschil tussen links en rechts, maakt je brein een verschiltoon aan. En precies daar zit het effect.

De frequentie van deze verschiltoon komt namelijk overeen met een specifieke hersengolf. Doordat jouw hersengolven zich vervolgens aanpassen aan de frequentie van de verschiltoon kun je met Binaural Beats een bepaalde gemoedstoestand oproepen. En het mooie is, daar hoef je dus niets voor te doen. Behalve dan het juiste muziekje op youtube zoeken dat precies die verschiltoon produceert die hoort bij de gemoedstoestand die jij op wilt roepen.

Hersengolven kennen 5 frequenties waarop zij kunnen trillen. Door de frequentie te kiezen die overeenkomt met de gemoedstoestand die jij op wilt roepen kun je het effect ervaren.

>> Wil je diepe slaap? Kies dan voor 0-4 Hertz
>> Wil je diepe ontspanning? Selecteer een muziekje met 4 – 8 hertz
>> Minder stress? 8 tot 14 hertz
>> Meer focus, energie en helderheid? Dan werkt 14 tot 30 hertz het best.


Wat merk ik zelf?
Ik gebruik Binaural Beats in 2 situaties. In de eerste plaats op momenten dat ik lekker gefocused wil werken aan een specifieke taak, zoals nu, bij het schrijven van dit blog. Dan selecteer ik Binaural Beats-muziek met een frequentie tussen de 14 en 30 Hertz. Wat ik vervolgens merk is dat ik dieper in focus kom, mijn gedachten minder dwalen en dat is het gekke, de tijd veel sneller gaat dan ik gewend ben. Een uur vliegt voorbij. En ik krijg mijn concentratietaken gemakkelijk gedaan. Heel bijzonder om te ervaren.

Mijn tweede toepassing ligt na het geven van een training, online of op locatie. Na een dag training zit ik vol adrenaline. Tot ontspanning komen is dan best een ding. Door op dat moment 10 minuutjes te luisteren naar een muziekje op 4 tot 8 hertz, merk ik dat ik direct ontspan. Mijn hartslag daalt veel sneller dan ik gewend ben. En na een training tot laat in de avond, slaap ik meer relaxed en ben ik, volgens mijn fitbit, langer in diepe slaap.  


Experimenteren is heel gemakkelijk
Wil jij eens testen wat Binaural Beats voor jou doen? Gewoon beginnen. Zorg dat je oortjes of een koptelefoon hebt om de muziek te luisteren. Dit is noodzakelijk om het verschil tussen de frequente in je linker- en rechteroor te kunnen horen. Geen koptelefoon is dus geen effect.

Zoek daarna op youtube naar een passend Binaural Beats. Voeg wel een aantal hertz toe aan je zoekopdracht. Voor meer focus dus bijvoorbeeld zoeken op “Binaural Beats 14 – 30 hertz”.

Ben je enthousiast over het effect? Overweeg dan eens de app Meditation Moments. Wat mij betreft een echte aanrader (geen link, dus geen reclame). Deze app heeft Binaural Beats in zich, en biedt direct een keuze tussen beats speciaal voor slaap, ontspanning en focus. Daarnaast heeft de app maar ook een groot aantal geleide meditatie gerubriceerd naar het moment waarop je wilt luisteren (start je dag, inspiratie, ontspanning, slaap lekker, etc.). Werkt voor mij. Hopelijk ook voor jou.

Ik wens je veel plezier met de Binaural Beats.

 

Arjan Bloemendaal

Oprichter, ondernemer en trainer

Arjan Bloemendaal (1969) is een veelgevraagd trainer in effectief werken, teameffectiviteit en modern timemanagement. Als ondernemer ondersteunt hij sinds 1996 medewerkers, managers, teams en organisaties in doelrealisatie en effectief werken. Met Arjan heeft u een betrokken trainer met een sterke focus op resultaat. Hij werkt vanuit de visie ‘Meer plezier. Meer effect.’ En gelooft dat werkplezier en resultaatverbetering altijd samen gaan.

Lees meer over Arjan Bloemendaal