Boost your brain

19 oktober 2015

zo blijft je brein fit!

Heb jij ook wel eens een enorm duf hoofd gehad? Bijvoorbeeld na een periode van hard werken én net te weinig slaap? Kan de beste overkomen! Hard werken is helemaal niet erg, maar het vermoeide gevoel daarna wel. Je bent het liefst snel weer in topvorm. Maar hoe?

Gezond eten helpt! Niet alleen voor je lichaam, ook voor je geest.


Hoe helpt gezond eten je hersenen?
Op kantoor of in de productie moeten topprestaties worden neergezet. Een scherpe concentratie kan in sommige (werk)situaties van levensbelang zijn! Je hersenen moeten daarom altijd effectief kunnen werken. Daarom 5 tips voor een heldere geest:

1. Vet lekker!

Hersenen verbruiken 20% van je energie. Ze bestaan voor 60% uit vet, waarvan de onverzadigde vetzuren essentieel zijn. Helaas maakt je lichaam deze vetzuren niet zelf aan en moet je ze dus eten. Onverzadigde vetzuren vind je vooral in vette vis (makreel, zalm) maar ook olijfolie, avocado, noten en zaden. Was het jou ook opgevallen dat walnoten lijken op hersenen? Dat is geen toeval, walnoten geven brainpower!


2. Vitaminen B & mineralen
Naast goede vetten is het belangrijk de juiste vitaminen en mineralen te eten. Vooral vitamine B1, B6, B11 en B12 (foliumzuur) zijn zeer belangrijk voor een goed geheugen en een alert brein. Magnesium, jodium, zink en ijzer spelen eveneens een belangrijke rol in onze bovenkamer. Zet daarom vaker groene groenten, bananen, volkoren granen, vlees, vis, zuivel en noten op je menu.


3. Water, water, de rest komt later…
Om een heldere geest te krijgen en te houden is het belangrijk dat je lichaam gifstoffen kwijt kan raken. Drink daarom voldoende water, minimaal 2 liter per dag, Beetje verse citroensap toevoegen is zowel lekker als gezond en helpt je lichaam extra ontgiften.


4. Antioxidanten
Door verbranding van zuurstof ontstaan radicalen in je lichaam. Dat is allemaal heel natuurlijk. Echter, radicalen zijn agressieve stoffen die in ongunstige gevallen schade kunnen geven aan (hersen)cellen en weefsels. Antioxidanten voorkomen dit en helpen je brein jong te houden. Diverse kruiden, specerijen, groenten en fruit met vitamine E en C zijn sterke antioxidanten. Maar ook koffie (met mate!), groene thee en pure chocolade. Lekkere brainboosters!


5. Use it or lose it
Zet je hersenen aan het werk! Houd je hersenen actief door bijvoorbeeld gesprekken te voeren, jezelf uit te dagen om nog beter te presteren en soms ook buiten je comfortzone te treden. Iets wat je met liefde en passie doet, ook op je werk, levert vooral energie op! Ook sporten en een goede nachtrust zijn een weldaad voor ons hersenpannetje. Het allerbeste voor je brein is dansen. Kennelijk is bewegen op een ritme een hele uitdaging. Toch nog even aanmelden voor die salsacursus?


Tenslotte nog wat tips voor een brainfoodlunch:

  • Wrap met zalm, avocado en appel.
  • Salade van quinoa, rucola, (gedroogde) tomaten, olijfolie en walnoten.
  • Pompoenpittenbroodje met makreel, spinazie en grapefruit.
  • Smoothie van echte Griekse yoghurt (Yogood), bosbessen, bananen en cacao of stukjes pure chocolade.

Astrid Kühlkamp

www.foodmarketing4u.nl en www.biogenieten.nl

contact@foodmarketing4u.nl