Een expertiseteam of een veelzijdig team: wat is beter?

17 januari 2019

Zet jij een expertiseteam in voor je bedrijf of werk je toch liever met een veelzijdig team? Veel ondernemers werken het liefst met een team dat zo veel mogelijk diensten aan kan bieden aan klanten, dus een veelzijdig team dat heel veel kan. De vraag is of dit wel verstandig is. Kun je niet veel meer bereiken met een expertiseteam? Eigenlijk wel! Het Effectieve Werken geeft je 5 redenen om te kiezen voor een expertiseteam in plaats van een veelzijdig team.

 

1. Een team vol experts

In de regel zijn er twee soorten professionals. Op de eerste plaats zijn er de professionals die heel veel verschillende dingen kunnen, maar wel allemaal tot op zekere hoogte. Dit zijn de zogenaamde alleskunners. Daarnaast zijn er de professionals die ook verschillende dingen kunnen tot op zekere hoogte, maar die zich hebben gespecialiseerd op één vlak, of hooguit twee. Dit zijn de experts in hun vak. Zij kunnen klanten beter van dienst zijn dan de alleskunners, omdat de kennis van alleskunners lang niet altijd ver genoeg strekt. Onderstaande video vertelt je meer over het worden van een expert.

 

 

2. Duidelijkere service naar de klanten

Stel, je plaatst je diensten op je website. Dit doen de meeste bedrijven, dus tot zo ver is het helemaal niet bijzonder. Vervolgens stel je je team van 10 personen voor dat de diensten verzorgt. Je presenteert één team en plaatst daarbij wat zij voor de klant kunnen betekenen. Waar heb je dan meer vertrouwen in als jij de klant zou zijn? Heb je meer vertrouwen in het team als hier 5 diensten bij staan of als hier 50 diensten bij staan? Goede kans dat jij kiest voor het team met 5 diensten, want dat team heeft zich duidelijk gespecialiseerd. Dit betekent dat de teamprestaties waarschijnlijk hoger liggen.

 

3. Heldere zaken binnen een expertiseteam

Een team wordt niet vanzelf samengesteld. Dit gaat op basis van talenten, kwaliteiten, ervaringen en expertises. Een effectief team hoort aan de sleuteldynamica te voldoen en alleen dan mag je de beste prestaties verwachten. We houden het even bij het team van 10 personen. Weten zij nog wel wat er van hen wordt verwacht wanneer zij samen 50 verschillende diensten aanbieden? Weet ieder teamlid waar de verantwoordelijkheden liggen? Goede kans dat dit niet het geval is, waardoor het team nooit optimaal effectief zal functioneren. Een expertiseteam doet dit zeker wel, omdat alle zaken gewoon helder zijn.

 

4. De juiste doelgroep voor ogen

Een expertiseteam weet precies wie er aangesproken dient te worden. Het is duidelijk waar de klanten behoefte aan hebben en het staat vast welke service er geboden wordt om de problemen van klanten op te lossen. Een effectief team, dus een expertiseteam, speelt hier optimaal op in. Dat kan ook, want zij hebben zich gespecialiseerd in het oplossen van de vraagstukken van klanten. Een veelzijdig team kan slechts beperkt oplossingen bieden, vooral omdat er door het teveel aan diensten ook te veel verschillende vraagstukken binnenkomen. Met beperkte kennis van heel veel zaken kun je de meeste vraagstukken niet oplossen. Je weet namelijk niet goed wie de doelgroep is en dat zorgt voor veel werkstress binnen het team.

 

5. Minder werkdruk binnen het team

Over werkstress gesproken… Een expertiseteam ervaart veel minder werkdruk en werkstress dan een veelzijdig team. Lees alle bovenstaande punten nog eens na en je begrijpt ook precies waarom. Een expertiseteam heeft grip op werkdruk waar een veelzijdig team dat niet heeft. De experts weten wat er verwacht wordt en kunnen hier goed aan beantwoorden. Het team met alleskunners weet dit niet, waardoor er ook geen optimale respons kan worden gerealiseerd. Uiteindelijk zorgt dit voor veel meer stress onder de alleskunners.

 

Maak je team effectiever!

Wil je een optimaal effectief team, dan heb je dus eigenlijk een expertiseteam nodig. Ieder regulier team is om te vormen tot een expertiseteam, op meerdere manieren. Een goede manier om te zorgen voor betere teamprestaties is het volgen van de training Effectiviteit voor Teams bij Het Effectieve Werken. Een goed begin is het halve werk! Ben jij er al klaar voor? Schrijf je dan direct in. Wil je eerst meer weten? Neem dan gerust eens contact met ons op.