De beste indeling voor je bureau
04 augustus 2022
Thuiswerken en vooral hybride werken komt steeds vaker voor en zal deels ook blijven. Daardoor wordt een goede bureau indeling thuis, maar ook de juiste bureau indeling op kantoor steeds belangrijker. Waar zet je het bureau neer, staan of zitten, voordelen van staand werken en de beste houding komen aan bod in deze blog.
Algemene informatie
Wanneer je veel afwisseling in je werk hebt, merk je niet zo veel van de juiste indeling. Veel lopen, staand bellen, af en toe naar klanten en af en toe zittend werk doen, geeft over het algemeen geen klachten. Ook niet wanneer de indeling van je werkplek niet helemaal optimaal is. Wanneer je veel zittend werk doet en heel veel in dezelfde houding werkt, wordt het een ander verhaal. De impact van de beste indeling voor je bureau wordt nogal eens onderschat. Stel je zit in een looproute, dan word je constant afgeleid door langslopende mensen. Elke afleiding kost ongeveer 20 minuten opstarttijd, wellicht goed om over na te denken. Heb je werk waarbij je veel concentratie nodig hebt, dan is een andere indeling noodzakelijk dan wanneer je ook bereikbaar moet zijn en moet kunnen sparren met collega’s
RSI
De meesten kennen de term RSI nog wel. Een tinteling, lichte pijn of dood gevoel. Of de muisarm, eigenlijk met dezelfde klachten. Een langdurige verkeerde houding kan leiden tot chronische pijn of stijfheid, en dit voorkomen is dus essentieel. En vaak lukt het al met kleine aanpassingen.
Tips voor de juiste indeling van je bureau
Tip 1 | de juiste bureaustoel
Het belangrijkste van de indeling is je zithouding. Bezuinig zowel thuis als op kantoor dus nooit op een goede stoel. Een goede stoel hoeft er niet uit te zien als een soort directiestoel maar moet stevig zijn en goed instelbaar.
Tip 2 | Bureau indeling op kantoor en thuis
Hoe meer chaos om je heen, hoe meer chaos in je hoofd. Een opgeruimde werkplek op kantoor geeft rust. En voor thuis is het essentieel dat je op een plek werkt waar niet allerlei rommel om je heen ligt. Geeft direct rust. Zorg dus dat er zo min mogelijk spullen op je bureau liggen en pak alleen dat wat je nodig hebt voor de taak die je op dat moment uitvoert. Vaak liggen er stapels op het bureau en daarnaast staan op de PC allerlei tabbladen open. We kunnen niet multitasken dus ga je merken dat het direct energie kost wanneer je constant schakelt tussen het 1 en het ander.
Tip 3 | Zorg voor voldoende bergruimte in je bureau
Mensen met kleine kinderen ruimen vaak, na bedtijd van de kinderen, het speelgoed op. Dit geeft rust. Doe je dat ook op je bureau? Dingen die je niet direct nodig hebt uit het zicht leggen helpt om rust en overzicht te creëren.
Tip 4 | Zorg voor voldoende natuurlijke lichtinval
Lichtinval bepaalt voor een groot gedeelte het comfort van je werkplek. Het is bevorderlijk voor je bioritme en heeft direct effect op je productiviteit.
Tip 5 | Bureau staan en zitten
Steeds vaker zien we in ons werk dat er wordt gewerkt met bureaus die verstelbaar zijn. Op die manier kun je dus heel goed afwisselen in je werk. Zorg ervoor dat je regelmatig (zeker elk uur) je werkhouding afwisselt, en hoe vaker je staand werkt, hoe beter het is. Voordeel van staand werken is tevens dat je de concentratie beter vasthoudt. Ons brein is vrij snel afgeleid, en staand en bewegend werken helpt je om meer focus te krijgen. Heb je wel eens gelezen en gemerkt dat je aandacht ineens verdwijnt? Je brein kan 1250 woorden per minuut denken en 250 per minuut lezen. Dat betekent dat je vrij snel verveelt. Staand of lopend heb je daar veel minder last van. Ook is het beter voor de doorbloeding.
Tip 6 | Maak je werkplek persoonlijk
Met alle flexplekken is het persoonlijk maken van je werkplek wel wat lastiger geworden. Toch kost het weinig moeite om snel de juiste sfeer te creëren die bij je past. Je eigen muismat, geen rommel om je heen en iets persoonlijks neerzetten helpt. Een foto van je kinderen je bureaublad kan al prima werken.
Tip 7 | Beperk geluid op de werkplek
Teveel geluid leidt enorm af, maar ook slecht geïsoleerde ruimtes kosten erg veel energie. Wanneer je bijvoorbeeld in een ruimte zit waar veel galm is en resonantie dan ben je echt op aan het einde van de dag. Simpele dingen als gordijnen, doeken, dempende materialen kunnen veel doen in een ruimte en dus met je werkplek. Schotten tussen bureaus werkt ook prima voor geluiddemping. En mocht dit niet voldoende zijn, of je zit op een plek waar simpelweg nog teveel geluid is, gebruik dan regelmatig een noise cancelling koptelefoon zodat je af en toe rust ervaart en beter kunt werken.
Tip 8 | Houd rekening met de plaatsing van het bureau
Lichtinval van de zijkant en een plek waar je niet constant gestoord wordt helpen enorm voor je werkplezier en focus. Soms kan het alleen al helpen om een bureau een kwartslag te draaien zodat je niet meer iedereen ziet binnenlopen.
Tip 9 | baken je werkplek af
In de basis zijn we biologische wezens, dus vinden we het fijn om ons eigen terrein of territorium te hebben. Kijk maar eens naar alle hekken om tuinen en afgebakende plekken op campings. Je eigen plek hebben is prettig. Bij flexplekken in een open kantooromgeving is dat soms wat lastig. Toch is het verstandig om wel je eigen stukje af te bakenen en in te richten.
Tip 10 | maak je niet te druk
Wanneer je deze tips leest denk je waarschijnlijk bij een aantal dat het simpelweg niet kan in je situatie. Richt je dan vooral op de tips die wel kunnen. Regelmatig even staan of afwisselen, een koptelefoon, een blokje om, even bewust naar de koffie, afspreken dat we geen koffie meer voor elkaar halen, strekoefeningen doen etc…het kan allemaal zonder enorme aanpassingen en zorgen er wel voor dat je prettiger en productiever werkt.
Geniet van je werkplek