Heb je het nog naar je zin op het werk?

07 augustus 2020

Vakantie is een tijd van ontspanning en vaak ook nemen we dan de tijd om ons leven te overdenken. Heb ik de juiste keuzes gemaakt? Heb ik nog wensen of dromen? Wil ik nog een keer een carriére switch maken? Vind ik mijn werk nog wel leuk?

Heel vaak ook blijft het bij die gedachten, en bij thuiskomst draait alles weer door op de oude vertrouwde manier. Echter hebben we deze gedachten niet voor niets. Deze gedachten ontstaan in ons limbische brein. Hier zit onze emotie, ons gevoel, en het is juist goed om ernaar te luisteren. Je kent vast wel het gevoel dat alles lijkt te kloppen en dat iets toch niet goed voelt, bijvoorbeeld bij een aankoop van iets. Dan spreekt ons limbische brein.

 

Moet je iets doen met die gedachten?

Die vraag is niet met een simpel antwoord in te vullen. Er zijn verschillende factoren die een rol spelen bij de keuze:

  1. De huidige situatie
  2. De consequenties
  3. Je eigen gedrag
  4. Je omgeving


De huidige situatie

Hoe ernstig of zorgelijk is je situatie. Ga je met lood in je schoenen naar je werk? Heb je een klomp in je maag bij de gedachte aan de eerste werkdag na je vakantie? Dan is het tijd voor actie! In onze dagelijkse praktijk tijdens de cursus timemanagement komen we regelmatig situaties zijn waarin geen actie wordt ondernomen. Met alle gevolgen van dien. Praat erover, ga in gesprek en maak vooral nieuwe keuzes. Praat bijvoorbeeld eerst eens met je partner of goede vriend. Bij niets doen worden de keuzes vaak voor je bepaald. Onze gedachten staan ook nooit alleen. Voel jij iets negatiefs, dan voelt de ander dat ook. Andersom geldt gelukkig hetzelfde.

De consequenties

Even je baan opzeggen? Met een gezin, hypotheek, vaste lasten? De meerderheid denkt er op zijn minst lang over na. Heel vaak blijft het dan ook bij denken en malen in je hoofd. Ook hiervoor geldt, schrijf de consequenties eens van je af. Wat is het ergste dat kan gebeuren? En bespreek ze vooral. Zeker met de mensen die mede afhankelijk zijn van jou handelen.

Je eigen gedrag

Je eigen gedrag bepaalt of je snel actie onderneemt, afwachtend bent, meer rationeel, impulsief, statusgevoelig bent en hoe je bijvoorbeeld omgaat met verandering. Meer nog dan de situatie en consequentie bepaalt je gedrag of je de stap durft te nemen! Vind je zekerheid in je leven heel belangrijk? Dan ben je minder snel geneigd om alles op te geven voor een nieuwe stap bijvoorbeeld. Doe eens een gedragsanalyse, bijvoorbeeld de DISC analyse. Vaak wordt dan duidelijk waarom je dingen doet zoals je ze doet. Het is sowieso erg leuk om je eigen gedrag te analyseren en jezelf nog beter te leren kennen. Ben jij bijvoorbeeld statusgevoelig? Het antwoord is waarschijnlijk nee. Echter zijn er heel veel statusgevoelige mensen. Ben jij koppig? Ben jij eigenwijs? Ben je standvastig? Weet je heel goed wat je wilt? Wanneer je niet koppig bent, maar wel standvastig dan is het raadzaam om de analyse eens te doen (dat kan namelijk niet)

Je omgeving

Wat zullen de buren denken? Bijna niemand interesseert het (zogenaamd) iets en toch doen we heel veel voor onze omgeving. En je naasten? Goh, ik ben mijn baan kwijt, nu heb ik geen geld meer en verkoop ik het huis, deel je dat met de buren? Hoe vaak lees je op linkedIn “in between jobs” Dat klinkt toch wat vriendelijker dan werkeloos. Je omgeving bepaalt dus wel degelijk, in meer of minder mate, je keuzes. Accepteren en er naar handelen werkt beter dan het niet onder ogen zien. Ja, ik vind dat grote huis belangrijk, of die mooie auto. Daar is niets mis mee, maar accepteer dat het zo is.

 

Bij alle keuzes die je maakt zijn er dus vele factoren die van invloed zijn. Negeer in elk geval nooit de signalen uit je limbische brein. Dan nog altijd beter een slechte keuze dan geen keuze.

 

Martin van Limbeek