Helpt muziek bij concentreren?

19 september 2022

Eindelijk een blog over muziek! Wat doet muziek met je brein? Leidt het af? Of helpt het juist om je te concentreren? En hoe zit het met muziek tijdens het werken? Of muziek tijdens studeren? Lees snel verder om achter de antwoorden te komen.

Wat doet muziek met je concentratie?

Een simpele vraag, met een niet zo simpel antwoord. In de basis weten we nog niet zoveel over het brein en de werking ervan. Psychologie is dan ook geen exacte wetenschap. Voor de één werkt muziek geweldig om te concentreren, terwijl het voor de ander alleen maar afleidt. Maar weten we wel?

Muziek maakt soms dopamine aan. Een geluk stof dat maakt dat je meer energie krijgt en daardoor ook beter functioneert. Met positieve energie stijgt in elk geval je zin om met iets aan de slag te gaan. Er is niet aangetoond dat het ook goed werkt op je concentratie. Wel kan het zijn dat muziek dus in sommige gevallen ook stressverlagend werkt en dat is direct goed voor je productiviteit.

Concentratie en achtergrondmuziek

Uit onderzoek (van onder andere Zweedse en Engelse wetenschappers) is gebleken dat muziek een negatief effect heeft op concentratie en probleemoplossend vermogen. Dus de radio aan op het werk is niet bevorderlijk voor je productiviteit en concentratie. Op proefpersonen zijn meerdere vormen van muziek geprojecteerd ( instrumentaal, met onbekende teksten en bekende teksten). In alle drie de gevallen gaan de prestaties op het werk achteruit. En wanneer er bijvoorbeeld muziek op de werkvloer gedraaid wordt merk je ook wel dat sommigen het prima vinden en anderen er vooral last van hebben. Dus muziek tijdens het werk enkel alleen wanneer je bijvoorbeeld met een koptelefoon werkt.

Muziek tijdens het studeren

Ook voor studeren geldt dat muziek afleidt. Er gaan geruchten dat je slimmer wordt van het luisteren naar klassieke muziek, maar dit echt naar het land der fabelen. Maar geldt het dan altijd dat muziek afleidt? In de praktijk vernemen we regelmatig dat mensen het juist heel prettig vinden en de concentratie veel beter vast kunnen houden. Psychologen zijn het niet eens over het onderwerp studie en muziek, dus er is een hele mooie oplossing. Gewoon proberen en het verschil ervaren. Het brein is nog te ondoorgrondelijk dat er dus niet één antwoord mogelijk is, en dat is ook wat we in de praktijk vaak horen.
Een muzikant met een absoluut gehoor (het kunnen onderscheiden van de juiste tonen en dit exact waarnemen) kan zich onmogelijk concentreren met muziek op, terwijl iemand anders er weer baat bij heeft.

Is muziek dan altijd negatief?

Nee hoor, ook muziek kan zelfs helpen om meer te focussen, in een diepere slaap te komen en minder stress te ervaren.

En in dit geval heet dit met een mooi woord: Binaural beats.

Het is niet meer of minder dan 2 verschillende tonen in een bepaald hertz gebied (geluidstrillingen). En wanneer je in een bepaald gebied muziek luistert dan worden de hersenen geprikkeld. Als voorbeeld: wil je in een diepe slaap komen dan is een hertz gebied van 0 tot 4 hertz perfect.
Voor de oplettende lezer, geen enkele luidspreker kan 4 hertz produceren en dit hoeft gelukkig ook niet. Het gaat om het verschil tussen twee geluidsgolven die je waarneemt. Op YouTube kun je zoeken op binaural beats en er op deze manier ervaring mee opdoen.

Wil je er meer over weten? Lees dan eens onze andere blog:

Meer focus en concentratie ga je behalen tussen de 14 en 30 hertz.

De voordelen van muziek

Muziek verbindt, muziek zorgt voor dopamine, muziek ontspant, muziek geeft energie, muziek ontstresst, muziek ontlaadt. Dus muziek is echt voor heel veel dingen goed, maar op zich iets minder goed voor je concentratie. Hieronder nog even wat tips op een rijtje.

Tip 1 | Stop met algemene muziek op de afdeling

Heb je werk waarbij je oplossingen moet bedenken en je regelmatig even moet concentreren, dan is het advies om algemene muziek zoals een radio op de afdeling, echt af te raden. Daarnaast komt dat er altijd verschillende muzieksmaken zijn, dus je kunt het nooit iedereen naar de zin maken.

Tip 2 | Gebruik binaural beats

Probeer eens binaural beats uit bij een concentratietaak. Doe dit met een noise cancelling koptelefoon, en op een zacht volume, en beoordeel vooral zelf het effect. Op YouTube vind je genoeg beats. Kies dan binaural beats tussen 14-30 hertz, en je zult een hele lijst vinden.

Tip 3 | Gebruik muziek om te ontfocussen

Wanneer iets niet werkt voor het één, dan is het waarschijnlijk goed voor het ander. Dus heb je net een zware klus afgehandeld, of je merkt een energiedip, zet dan eens je favoriete muziek op en luister bewust.

Tip 4 | Gebruik van muziek tijdens fysiek werk

Wanneer je minder denkvermogen nodig hebt, maar meer fysieke arbeid verricht kan muziek heel prettig werken. Of de buren ook plezier hebben van de schilder met harde muziek aan is een ander verhaal. Het werkt rustgevend en maakt dopamine aan.

Tip 5 | Luister alleen

Muziek die jij mooi vindt kan een ander als erg storend opvatten. Luister daarom vooral alleen, in de auto, of met een koptelefoon. Geniet vooral van je eigen muziek.

Dus ja, muziek kan direct bijdragen aan energie en geeft vaak een goed gevoel. In combinatie met concentratie werken vooral de binaural beats erg goed. Geniet dus vooral van muziek en ervaar zoveel mogelijk zelf de effecten ervan, want de wetenschap is het zeker niet eens over dit onderwerp.

 

Martin van Limbeek

Ondernemer en trainer

Martin is trots dat hij deel uitmaakt van Het Effectieve werken team.. Hij gelooft in inspiratie door echtheid. In geen enkel boek leer je hoe te inspireren, dat komt uit je hart en uit de diepe wens om anderen echt te helpen. Als trainer / ondernemer binnen Het effectieve werken ziet Martin de combinatie van inspiratie en een bewezen methodiek waardoor je in iedere training de deelnemer raakt om het morgen nog beter te doen, effectief te gaan doen.

Lees meer over Martin van Limbeek