Het doel voor ogen

17 maart 2020

De praktijk en onze uitdagingen

“Een medewerker loopt naar de manager en vertelt dat hij echt veel te veel werk heeft liggen. 1e vraag van de manager: Waar ben je dan zo druk mee? Maak eens een lijst van al je werkzaamheden?” Vragen die uiteindelijk leiden tot nog meer drukte en een onbevredigend gevoel. Herkenbaar?

Zomaar een simpel voorbeeld. De vragen die de manager stelt hebben een bepaalde richting. Namelijk vanaf het begin naar het einddoel toe. De vragen zijn prima, echter compleet in de verkeerde volgorde.

Onze denkrichting is heel vaak van A naar B. We zijn ergens en willen ergens naartoe.

Er is een probleem en we vragen wat het probleem is.

Een nieuwe medewerker wordt ingewerkt met een helder inwerk programma.

Het is ook makkelijker om bij A te beginnen dan bij B. Vragen naar het probleem is een eenvoudiger weg dan beginnen bij de oplossing.

Inspirerende leiders doen exact hetzelfde, alleen beginnen zij bij B!

De oplossing

Wanneer alle literatuur dezelfde richting aangeeft, dan zal er een kern van waarheid in zitten. Alleen in de praktijk brengen is de grote uitdaging. De grondbeginselen van denken in de uitkomst liggen in de biologie, en niet in de psychologie. Geef richting, en de kudde volgt!

Kijkend naar de beweging in Leiderschap door de jaren heen, is dit thema vanuit de psychologie al vaak veranderd (autoritair leiderschap, coachend leiderschap, leiderschap op basis van gedrag en zovoorts). Telkens kijken we er weer anders tegenaan, en in trainingen veranderd het thema elke 5 tot 7 jaar. In de biologie verandert leiderschap nooit. Geef helder richting, kijk of de ander zich committeert en de rest wordt bijzaak.

Ook leiderschap en invloed komt in onze training time management regelmatig aan bod.

Stap 1.

Stel je kijkt naar gesprekken (komende, of reeds gevoerde), en je denkt eens na over de volgende vragen:

  1. Wat is de gewenste uitkomst na het gesprek?
  2. Wat wil je bereikt hebben nadat het gesprek is gevoerd?

Bepaal dus voorafgaand aan elk gesprek wanneer je tevreden bent.

Stap 2.

Verdiep je in je gesprekspartner. Met welke uitkomst zou hij/zij tevreden zijn? Op die manier start je elk gesprek met de totstandkoming van een gezamenlijk belang.

Stap 3.

Begin letterlijk elk gesprek met het doel (dus geen vraag). En check nadat je dit hebt meegedeeld of de ander hetzelfde wil.

“Graag zie ik al uitkomst van dit gesprek dat ik een helder beeld heb van mijn taken en verantwoordelijkheden. Wil jij hetzelfde bereiken?”

Stap 4.

Herhaal stap 3 tot er commitment op het doel is

Stap 5.

Geniet van het effect

Conclusie

De biologie is veel sterker dan de psychologie. Geef op elk moment richting, check of een ander met je mee wil en er is commitment. En ineens gaan mensen harder werken, simpelweg omdat ze direct voelen wat hun eigen meerwaarde is. Is het zo simpel? Ik kan er niet meer van maken!