Effectief leiderschap voor teams: 7 kenmerken

06 december 2018

Effectief leiderschap is belangrijk wanneer je het maximale uit je team wilt halen. De beste teamprestaties worden neergezet door de meest effectieve teams en dit zijn de teams die iemand aan het hoofd hebben staan die begrijpt wat effectief leiderschap inhoudt. Het Effectieve Werken geeft je inzicht in de 7 belangrijkste kenmerken van effectief leiderschap. In onderstaande video kom je deze kenmerken ook tegen.

 

 

1. Proactieve instelling

Met de handen in de zakken bereik je helemaal niets, behalve het krijgen van warme handen natuurlijk. Dat is ook wel prettig, zeker in de winter, maar nóg prettiger is het als je als leidinggevende het maximale uit je team weet te halen. Dit doe je door een proactieve houding aan te nemen.

 

2. Doelen stellen

Doelen stellen is een heel belangrijk onderdeel van effectief leiderschap. Welke richting stuur jij je team uit als onbekend is waar je naartoe wilt? Goede kans dat je de verkeerde kant op wijst. Stel doelen om te weten waar je heen wilt. Dan kan het team effectief werken naar iedere doelstelling toe. Dit zorgt direct voor meer productiviteit binnen het team.

 

3. Starten bij het begin

Klinkt logisch, toch? In de praktijk blijkt dit toch niet altijd mee te vallen. Waar begin je mee? Dit is een kwestie van onderscheid maken tussen zaken die urgent zijn en zaken die belangrijk zijn. Dit is namelijk niet hetzelfde. Dan zijn er ook nog de zaken die helemaal niet tot deze twee groepen behoren. Hoe plan je nu op de juiste manier de taken in voor het team? Dit kun je het best doen aan de hand van de prioriteitenmatrix. Je weet dan precies waar je het best kunt starten met je team.

 

4. Focus op succes voor iedereen

Effectief leidinggeven is het bieden van leiding aan iedereen, dus ook in het voordeel van iedereen. Het succes van de één mag niet ten koste gaan van de ander, of van jou zelf natuurlijk. Uiteindelijk gaat het binnen effectief leidinggeven om het zoeken naar de beste win-winsituaties.

 

5. Begrip tonen en ontvangen

Je maakt zelf altijd grappen over een ander, maar als er eens een grap over jou wordt gemaakt word je boos.. Ken je dat? Bedenk je altijd dat zaken twee kanten op gaan, zeker als het je doel is om het maximale uit je team te halen. Dit betekent dat je begrip toont om begrip te ontvangen, dat je respect toont om respect te ontvangen en dat je luistert om gehoord te worden.

 

6. Naar synergie streven

Synergie hoort centraal te staan bij effectief leiderschap. Je streeft naar een optimale teameffectiviteit en daar is een uitstekende samenwerking voor nodig. Dit betekent natuurlijk dat de teamleden onderling goed samenwerken, maar het is ook voor de leidinggevende nodig om goed samen te werken met het team. Succes start met teamwork.

 

7. Gefocust blijven op alle vlakken

Een goede teamleider is iemand die op alle vlakken scherp en gefocust blijft, ongeacht de situatie. We hebben het dan over het spirituele en het emotionele vlak, maar ook over het mentale en het fysieke vlak. Jij bent de rots in de branding voor je team!

 

Wil jij ook het maximale uit je team halen?

Met effectief leiderschap kun je het maximale uit je team halen. Heb jij het idee dat jij nog niet alles uit je team haalt wat er zeker wel in zit? Dan kan een training voor teamleiders jou zeker helpen. Schrijf je in bij Het Effectieve Werken of neem eens vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bespreken.