7 tips voor meer psychologische veiligheid in je team

17 september 2018

Psychologische veiligheid speelt een grote rol in teamprestaties. Wanneer er geen gevoel van psychologische veiligheid bestaat, dan presteert het team gewoonweg niet optimaal. Google, het bedrijf dat natuurlijk de beste teams in huis heeft, zocht eens uit welke factoren een rol spelen bij het creëren van een effectief team. Zij kwamen tot een aantal sleuteldynamica, waar psychologische veiligheid er ook één van is. Wij geven je 7 tips om de psychologische veiligheid in een team te vergroten.

1. Toon betrokkenheid

Je kunt de psychologische veiligheid vergroten door meer betrokkenheid naar elkaar toe te tonen. Vertelt iemand iets? Geeft dan aan dat het interessant is en vraag of deze persoon hier meer over kan vertellen. Dit geeft iemand het vertrouwen om vrijuit te kunnen spreken.

2. Vat discussies samen

Heeft er een onderlinge discussie plaatsgevonden binnen het team? Dan is het goed om binnen het team samen te vatten wat er allemaal gezegd is. Dit geeft mogelijkheden om nog eens ergens op in te haken, maar het laat ook zien dat er echt naar iedereen geluisterd is. 

3. Vermijd vingerwijzen

Vingerwijzen, ofwel de schuld bij een ander leggen, is iets wat we allemaal goed kunnen. Het is dan ook makkelijk. Dit zorgt echter wel voor tijdverspilling en je wilt natuurlijk minder tijdverspilling binnen het team. Wil je tijd winnen? Stop dan met vingerwijzen en draag oplossingen aan. Dit verhoogt direct het gevoel van psychologische veiligheid.

4. Wees dankbaar

Effectief samenwerken betekent dat je elkaar helpt. Je functioneert als team, als één, en dit betekent dat er altijd dingen zijn om dankbaar voor te zijn. Door dit uit te spreken naar elkaar toe groeit het vertrouwen. De teamleden voelen zich hierdoor comfortabeler bij elkaar, waardoor de teamprestaties verbeteren.

5. Deel informatie

Kennis, ervaringen, informatie.. We hebben ze allemaal en voor iedereen zijn ze anders. Je kunt veel van elkaar leren. Breng daarom je kennis, ervaringen en informatie over op het team, zodat iedereen van elkaar kan leren. Het laat de psychologische veiligheid groeien, doordat er gecommuniceerd wordt op een persoonlijker niveau.

6. Stel vragen

Deze tip sluit aan op de vorige tip. Als je iets niet weet, vraag het aan je teamleden. Dit levert je natuurlijk veel tijdwinst op, want je hebt direct je antwoord. Er is altijd wel iemand die het wel weet en die de informatie met jou kan delen. Daarnaast geeft het aan dat je op je teamleden vertrouwt. Zij helpen je immers verder als jij het even niet weet. Dit vergroot de psychologische veiligheid.

7. Wees interactief

Zorg ervoor dat je als teamlid altijd écht deel uitmaakt van het team. Dit geldt natuurlijk voor alle teamleden. Bied goede input binnen het team, stel je interactief op en laat zien dat je aandacht hebt voor wat er in het team en met de teamleden gebeurt.

Tip:

Een beter time management

Natuurlijk draagt een optimaal time management ook bij aan het bereiken van de beste teamprestaties. Je kunt eens met het hele team een time management cursus volgen. Hiervoor ben je bij Het Effectieve Werken natuurlijk van harte welkom. Voor meer informatie of advies kun je vrijblijvend contact opnemen.

Ontdek de training die bij je past

Meer informatie

Kies voor jezelf of een collega als je als individu de training wil volgen.

Kies voor groep als het gaat om deelname in een groep met mensen van verschillende afdelingen of organisaties.

Een team heeft gezamenlijke doelen en werkt nauw samen. Vaak dezelfde afdeling of een projectteam.

Voor een team

Teamspirit