Hoe positioneer jij je?

06 februari 2017


Een tijd geleden schreef ik een blog over handen schudden. Deze blog ligt in het verlengde ervan. Want positioneren doen we allemaal, de hele dag door. We doen het alleen vaak onbewust. Wellicht krijg je door deze blog inspiratie om iets bewuster om te gaan met positionering, naast dat het leuk is, groeit je invloed er ook van.

Het dierenrijk
In de trainingen vergelijk ik mensen wel eens met dieren. Wij doen exact hetzelfde, alleen door de beschaving doen we het iets minder primair… Door onze fatsoensnormen leren we met U aanspreken, goed ons best te doen, en ons te gedragen. Maar in de basis zijn we gewoon dieren met wat extra hersencellen.

Wel eens gelet op honden die elkaar tegenkomen? De 1 legt vaak zijn kop boven op de ander. Dat heet dominantie. Of de 1 gaat op de rug liggen. Of de 1 loopt net iets voor de ander uit. Dieren laten door hun ontmoeting zien wie de baas is, en zo bepalen ze vrij direct de rangorde. En het mooie is, na het positioneren leggen ze zich er beide bij neer.

In de Apenheul is het ook mooi zichtbaar. De zilverrug zit het hoogst, en naarmate het water meer in zicht komt daalt ook de pikorde. Op die manier weet iedereen waar ie aan toe is en loopt het proces vreedzaam.

Het mensenrijk
Aanvankelijk ging het bij mensen net zo. “Geef het volk brood en spelen” De pikorde was bepaald. Vroeger hadden werknemers een baas, en niemand zei er iets over. Wanneer ik nu mensen tegenkom en begin over “hun baas” dan roepen ze vrij snel: Een hond heeft een baas. Herkenbaar?

De pikorde is heden ten dage minder zichtbaar. De rangorde is een beetje weg aan het zakken. Werknemers zijn mondiger en werkgevers gedragen zich minder dominant. Kinderen zeggen minder vaak U, en wacht dacht je van het ontzag voor de Notaris, Huisarts en Chirurg? Vroeger zaten ze vooraan in de kerk (rangorde), naast lege kerken is klasse justitie steeds minder aanwezig. Ziekenhuizen behandelen mensen meer en meer gelijk. Ook een modaal gezin heeft 2 auto’s en ga zo maar door. De huisarts onderscheidt zich dus op het oog niet meer van de “gewone” man.

En toch, in de basis, zijn we ons nog steeds de hele dag tegenover elkaar aan het positioneren. Dat heeft de natuur namelijk bepaald en daar kun je niets tegen doen.


Voorbeelden van positionering

Hieronder wat voorbeelden van menselijk positioneren:

  • Bij het handen schudden legt de 1 een bovenliggende stevige hand. Daarbij straalt hij of zij dominantie uit…
  • Een ouder is woest op zijn kind en laat dit verbaal ook blijken. Het kind is kleiner en vaak maakt een ouder zich op dat soort momenten nog groter….dan is de ouder duidelijk de bovenliggende partij
  • Er is een opstootje in de kroeg. Sommigen lopen weg, anderen rennen ernaartoe en maken zich groot om indruk te maken. Het recht van de sterkste geldt soms nog steeds
  • Een dirigent staat altijd hoger dan de muzikanten. Omdat ze hem of haar dan beter kunnen zien? Het is vooral om indruk te maken en het orkest beter 1 richting op te laten bewegen.
  • Inkopers gaan vaak hoger zitten dan de verkopers. Dit is om indruk te kunnen maken en zo de meest gunstige condities af te dwingen.
  • Een man en vrouw die samen ergens naartoe lopen? Hoe vaak loopt de man net iets voor de vrouw?
  • Bij Ikea staan de mensen achter de kassa. Daar is toch echt over nagedacht
  • Ik spreek heel vaak mensen die zich soms in gesprekken de “mindere” voelen…..er is geen gelijkwaardigheid


En zo zijn er nog honderden voorbeelden te noemen. We positioneren ons de hele dag. In het verkeer, op het werk, thuis, in de kroeg etc.

En nu?
En nu eigenlijk niets. Het mooie is dat wanneer je het bewust waarneemt, je zelf ook veel beter weet welke positie je inneemt. En moet je dan jezelf veranderen? Nooit. Maar iets bewuster weten hoe je beweegt, hoe je kijkt, hoe je lacht, wanneer je jezelf groter maakt, wanneer je stemverheffing toepast en wanneer je gepast nederig bent, maakt wel dat je meer invloed op je omgeving krijgt.

Stel je hebt een gesprek met je leidinggevende en je voelt nu veel bewuster dat jij de onderdanige partij bent, dan kun je vrij gemakkelijk vertellen wat je erbij voelt……direct zal de tegenpartij de dominantie laten afnemen. Wil je een instructie aan iemand geven? Maak je dan groot. Wil je in een vergadering een punt maken? Buig dan naar voren en maak jezelf iets groter.

Denk er maar eens over na, en kijk vooral eens om je heen.


Veel plezier en graag tot in een training


Martin van Limbeek