Effectieve teams bouwen met 3 belangrijke aspecten

08 oktober 2018

Effectieve teams bouwen; hoe doe je dat eigenlijk? En waarom zou je investeren in het bouwen van effectieve teams? Bedrijven die actief werken aan teameffectiviteit zien de omzet stijgen en de klanttevredenheid toenemen. Goede redenen om er eens aandacht aan te besteden. De Universiteit Utrecht nam deel aan een onderzoek naar het bouwen van effectieve teams. Zij kwamen tot de conclusie dat teams effectief zijn wanneer er drie aspecten aanwezig zijn. Het Effectieve Werken deelt deze aspecten met je. In onderstaande video vind je nog 6 belangrijke kenmerken van effectieve teams.

 

 

1. Werken vanuit bestaansrecht
Als teamleden weten waarom zij samen een team vormen, dan begrijpen zij het bestaansrecht van het team. Neem Coolblue …. De slogan ‘Alles voor een glimlach’ geeft richting aan het gedrag van alle medewerkers. Hierdoor ontstaat er een ‘alle neuzen dezelfde kant op’ teamcultuur. Die vervolgens weer leidt tot effectief samenwerken aan het bereiken van doelen. Wat is het bestaansrecht van jouw team?

 

2. Met de juiste inrichting effectieve teams bouwen

Een woonruimte of kantoorruimte richt je in met een zekere logica. Je zorgt voor een makkelijke route, voor voldoende ruimte voor alle eigendommen en je stelt zeker dat je overal makkelijk bij kunt. Deze logica gebruik je ook om een team in te richten. Je wilt zeker stellen dat alles ‘klopt’. Het gevoel dat het team daadwerkelijk klopt wordt namelijk ook ervaren door de teamleden, waardoor taken effectiever worden uitgevoerd en doelen worden bereikt. Het tweede aspect is dus een logische inrichting van het team.

 

3. Een positieve dynamiek

Merk jij dat er makkelijk door elkaar heen wordt gepraat tijdens een vergadering? Ervaar je met regelmaat woordenwisselingen onder de teamleden? Dan is er niet echt een goede balans tussen de teamleden. Google heeft eerder al eens een aantal sleuteldynamica weergegeven die samen effectieve teams vormen. Ook hierin zien we de positieve dynamiek terugkomen. Een positieve dynamiek zorgt voor een goede samenwerking, maar maakt ook dat iedereen zelfstandig aan de slag kan. Er ontstaat een heldere communicatie met respect voor elkaar. Dit derde aspect is heel belangrijk, zeker ook omdat het zorgt voor psychologische veiligheid in het team.

 

Kies voor effectieve teamtrainingen

Effectieve teams bouwen is niet eenvoudig en het gaat zeker niet vanzelf. Goede teamtrainingen helpen om een team effectiever te maken, op alle nodige vlakken. Het Effectieve Werken biedt diverse teamtrainingen om de teamprestaties te verbeteren. Schrijf je direct online in of neem eens contact op voor meer informatie of advies.