Hoe sluit jij jouw thuiswerkdag relaxed af?

08 februari 2021

Merk jij ook dat de eindtijd van jouw werkdag steeds verder opschuift? Of dat jij nu je thuis werkt jouw laptop ’s avonds vaker openklapt en je door werkt tot laat in de avond? 

In deze blog neem ik je mee in een aanpak om jouw werkdag relaxed af te sluiten. Twee praktische tips met een groot effect. En het vraagt niet meer tijd dan de reistijd die je vroeger had. Ik neem je mee …

Tip 1 | Sluit je werkdag bewust af

Om fijn te werken is het belangrijk dat je buiten je werk lekker tot ontspanning komt. Er bestaat namelijk een 1op1 relatie tussen de mate waarin je buiten je werk tot ontspanning komt en jouw vermogen om de volgende dag in je werk goed te kunnen focussen. Moeilijk of te weinig ontspannen in de avond maakt dus dat je de volgende dag  minder gedaan krijgt. Met alle gevolgen van dien. Kortom, het is fijn als jij lekker kunt ontspannen doordat jij je werk echt op je werk kunt laten. Hoe? Een eerste stap voorwaarts is je werkdag bewust afsluiten. Plan daarvoor een kwartiertje in je agenda, helemaal aan het einde van jouw werkdag, voor een ‘daily review’. Een kwartiertje tijd waarin je de volgende stappen doorloopt:

Stap 1  |  Wat heb ik vandaag allemaal afgerond?
Kijk naar wat je allemaal wel hebt gedaan vandaag.
Dat geeft een goed gevoel.

Stap 2  |  Wat is nog niet gelukt en schuif ik door?
Hierdoor heb je scherp welke taken je doorschuift naar de volgende dag of een later moment. Geeft overzicht en daarmee rust.

Stap 3  |  Wie wil ik nog ergens van op de hoogte brengen?
Hier gaat het om de mensen met wie je werkt te informeren over zaken die voor hen belangrijk zijn. Denk aan de voortgang die je hebt geboekt. Of aan het managen van de verwachting.

Stap 4  | Wie wil ik een reminder sturen
Heb jij nog taken liggen waar je niet mee verder kunt omdat je nog wacht op een antwoord van een ander? Stuur een reminder. Neem de ander mee in jou planning. En vraag of de ander jou voor een specifiek moment antwoord kan geven. Is het belang groot? Pak dan de telefoon.

Stap 5  |  Maak een plan voor morgen.
Pak je agenda voor morgen erbij en kijk hoeveel tijd jij morgen nog beschikbaar hebt om taken af te ronden. Beslis met welke 3 taken je morgen jouw dag graag wilt beginnen en schrijf ze op. Nummer ze in de volgorde waarin je ze aan wilt pakken.

Het resultaat | Einde werkdag. Na deze 5 stappen heb jij je werkdag bewust afgesloten en heb je de volgende werkdag voorbereid. Je zult merken, dit geeft rust in je hoofd. 

Tip 2  |  Geef jezelf tijd om af te schakelen van je werk.

En aan te schakelen op privé.  

Vroeger zorgde jouw reistijd voor een soepele overgang van werk naar privé. Dat ritje met de auto, openbaar vervoer of op de fiets gaf je genoeg tijd om alle indrukken en emoties van de werkdag te verwerken en de avond alvast te doordenken. Daardoor kwam je ‘opgeruimd’ en weer vol energie thuis. Nu we thuiswerken is die overgang voor veel mensen wel erg abrupt. Met een hoofd nog vol werkindrukken kom je ‘thuis’ in de hectiek van een druk gezin of bij een partner die je direct allerlei praktische vragen begint te stellen. En dat kan best heftig zijn. 

Bedenk een manier waarop jij rustig af kunt schakelen van je werk.

Hoe? Hieronder een greep uit de manier waarop deelnemers aan onze online training thuiswerken dat doen. 

  • Ik doe direct een rondje met de hond
  • Voor mij werkt het om een paar boodschapjes te doen
  • Ik bel altijd stipt om 17.30 met mijn beste vriend
  • Even lekker gitaar spelen. 
  • Sportkleren aan en een stevige workout. 
  • Mediteren of yoga

Het hele idee is dat je een activiteit kiest waardoor jij voor jezelf tijd neemt om afstand te nemen van jouw werk en weer aan te schakelen op privé. Precies dat wat jij normaal gesproken tijdens jouw reistijd deed. 

Ik wens je alle succes! 

 

Arjan Bloemendaal

Oprichter, ondernemer en trainer

Arjan Bloemendaal (1969) is een veelgevraagd trainer in effectief werken, teameffectiviteit en modern timemanagement. Als ondernemer ondersteunt hij sinds 1996 medewerkers, managers, teams en organisaties in doelrealisatie en effectief werken. Met Arjan heeft u een betrokken trainer met een sterke focus op resultaat. Hij werkt vanuit de visie ‘Meer plezier. Meer effect.’ En gelooft dat werkplezier en resultaatverbetering altijd samen gaan.

Lees meer over Arjan Bloemendaal