Minder stress door een gezonde leefstijl

09 februari 2022

Meer energie, minder stress en meer rust in je hoofd door echte voeding en een gezonde leefstijl

In onze blogs geven we graag praktische tips, suggesties en ideeën om jou te inspireren een stap voorwaarts te laten maken in effectiviteit, werkplezier en vitaliteit. In de blog van deze week besteden wij aandacht aan het effect van voeding, meer specifiek het effect van gezonde voeding op jouw lichaam, brein en zenuwstelsel. Stress verminderen door een gezond voedingspatroon.

Hiervoor wil ik je meenemen in mijn 30 dagen experiment waar ik momenteel vol mee bezig ben. En dat me nu al veel brengt. Ik voel me energieker, fitter, frisser, meer zelfvertrouwen. Ik voel me rustiger én voel een vorm van trots en voldoening over mijzelf. En in mijn werk ervaar ik meer ruimte. Ik ben scherper met meer uithoudingsvermogen.

30 dagen experiment – wat is de aanleiding?

Sinds enige tijd merk ik dat ik fysiek geen 25 meer ben. Ik leef redelijk gezond… zo dacht ik. Rook al 19 jaren niet meer, drink nauwelijks alcohol en leef redelijk gestructureerd. Wandel iedere dag sinds 2019 …10-15 duizend stappen en sport af en toe. Natuurlijk zijn er ook aandachtspunten. Ik houd van zoet en hartig en snoep en snack echt te veel. En slaap te weinig uren 6-7 uren per nacht.

Eind vorig jaar begin ik me iets onrustig en lusteloos te voelen. Kan me moeilijker focussen en stil zitten lukt me moeilijker. Ook krijg ik een fysiek issue: een vuist maken met mijn rechterhand lukt me minder goed en ook word ik regelmatig vroeg wakker met stevige trek en een knorrende maag. Ik begin me echt zorgen te maken na een tijdje. Tijd voor actie.

30 dagen experiment – de voorbereiding

Meten is weten en uitsluiten. Dus bestel ik online:
Een bloedsuikermeter met 200 strips en zuurbase strips om zuurgraad te meten in urine.

Op 29 december meet ik laat in de avond mijn bloedsuiker. Uitslag 10. Dat is hoog. De volgende ochtend nuchter is het 8.1. Dat is veel te hoog. De zuurgraad zit op 5,5 terwijl een gezonde zuurgraad op 6,5 – 7 moet zitten.  Dit is de wake up call. Ik moet echt iets gaan veranderen aan mijn leefstijl en mijn voedingsstijl. Echt structureel.

Mijn doelen

 1. Stabiele bloedsuikerspiegel tussen 4,5 – 7,5
 2. Zuur base naar 6,5 - 7


De vragen die ik mezelf stel en waar ik een “oplossing” voor wil.

 • Hoe kom ik echt van mijn suikerverslaving af?
 • Hoe verander ik mijn voedingspatroon structureel? 
 • Hoe zorg ik dat mijn zuur base balans weer gezond wordt?

De eerste dagen verdiep me in alles wat maar gaat over suikerziekte, gezonde voeding en balans zuur base oa: 

 • Een uitleg van Diederik Jekel over diabetes 2
 • Hoe kan ik ontzuren?
 • Wat zijn base voedingsmiddelen?
 • Hoe belangrijk zijn kalium, calcium, magnesium en andere mineralen bij ontzuren?
 • Wat zijn mogelijke oorzaken van niet goed een vuist kunnen maken?
 • Wat is insuline resistentie? 
 • Wat doet suiker precies met je lichaam?
 • Wat is het verschil tussen suikerverbranding en vetverbranding?
 • Wat is ketose?
 • Wat gebeurt er met het lichaam als je 24 uren of langer vast?
 • Waarom veel koolhydraten eten de kans op diabetes 2 vergroot?
 • Wat is leververvetting? 
 • Wat kun je doen om een stabiele bloedsuikerspiegel te krijgen?

Maar echt in actie kom ik na het lezen van het boek Diabetes Code - Prevent en Reverse Type 2 naturally. (voorkomen en omdraaien van diabetes 2 op natuurlijke wijze). Ik maak een praktisch plan en begin direct.

30 dagen experiment – mijn plan

Ik geloof in het principe doel-door-doen. Mijn doelen:

 1. Stabiele bloedsuikerspiegel tussen 4,5 – 7,5
 2. Zuur base naar 6,5 – 7
 3. Gezonde voedingsstijl
 4. Energieker, frisser en gezonder voelen

Dit wil gaan doen door de adviezen uit Diabetes code 1 op 1 te gaan naleven 30 dagen lang. Jason Fung (arts) adviseert mij een veel langere tijd minimaal 4 maanden. Maar ik wil succes beleven dus besluit eerst 30 dagen. Dat is al 3 weken langer dan ik ooit aan iets van een dieet heb besteed. Het idee is om mijn lever en alvleesklier weer in “vorm” te krijgen cq te activeren. En het zelfherstellende vermogen van mijn lichaam te activeren.

Het plan concreet en specifiek

 • Geen suikers en minder dan 20 gram koolhydraten per dag
 • Geen brood, pasta, rijst, rijst wafels, chips etc
 • Enkel verse met name groene groente ; broccoli, sperziebonen, spinazie, etc
 • Enkel echt vlees , vis en noten en ei en spek
 • Veel water ( minimaal 2 liter) , thee en max 2-3 koppen koffie per dag
 • Intermittent fasten : 16 uren niks eten en 8 uren wel eten enkel natuurlijk en gezond
 • 2 x per week minimaal 24 uren vasten.

Wat je hiermee bereikt is dat je lichaam overschakelt naar vetverbranding. Terug naar de leefstijl van onze verre voorouders. Zij kenden perioden van feesten maar ook perioden van vasten. En die combinatie blijkt goed voor je gezondheid. Voor mij geen kerstkransen , rijst wafels met jam, java kroepoekjes, tosti’s, kletskoppen 3 bij ieder kopje koffie, hele stroken Milka gevulde chocola. Een echte omschakeling!

30 dagen experiment – mijn plan in uitvoering

Op de dag dat ik begin ben ik toevallig een paar dagen alleen thuis. Dat scheelt want hoef met niemand rekening te houden. Anders dan met mezelf. Die dag stop ik direct met alle suikers (snoep, koekjes etc), drink veel water en groene thee. Ga boodschappen doen en koop alles wat ik nodig heb voor de komende 2 dagen.

Avondeten 18.00 uur
Roerbak met 3 tenen knoflook, ui, paprika, prei, lente ui. Soms met een beetje kip en soms met een beetje rundergehakt. En plaats van aardappels of pasta eet ik sperziebonen of broccoli. Zo eet ik met gemak om 18.00 uur 300 gram groente. En is buik prima gevuld. Voordeel: de roerbak is echt lekker.

Middageten 12.30 uur
Gebakken eieren met spek. De eerste 2 dagen gaat het nog niet vanzelf en eet ik één keer per dag volkoren boterham met kaas.
  
Ontwikkeling
Na 3 dagen lukt het me om met redelijk gemak 18 uren te vasten. Denk nu niet dat ik me gelijk top voel, maar zeer zeker ook niet slecht of gammel.  De eerste keer 24 uren vasten lukt net niet. Na 22 uren eet ik een gekookt eit met katenspek. Een dag later lukt 27 uren enkel met water en thee. En dat op een dag dat ik de hele dag extern aan de slag ben in Diemen.

Mijn bloedsuiker meet ik nuchter en 2 uren na het avond eten. Een app slaat de uitslagen voor me op. Na enkele dagen zit ik nuchter tussen 3,5 ( te laag) - 6.0 en in de avond tussen 5 – 6,5. Mooi stabiel.

Het gaat me allemaal nog gemakkelijker af als mijn vrouw mij kennis laat maken met onze soepkoker. Een super handig ding waar je verse groenten in gooit, bouillonblok, water en klaar. Het ding doet de rest. Iedere dag drink ik vanaf die dag 300-400 gram extra groene groente. Dit geeft me een gezond maar ook vol gevoel gedurende de dagen. Heerlijk.

Al vrij snel ben ik in ketose. Hongergevoel is weg en mentaal ben ik scherper. 

Tijdens het wandelen let ik op mijn ademhaling . Ontzuren doe je oa ook door een goede ademhaling. Af en toe neem ik een Magnesium bad met Epsom zout. Ontzuren doe je oa ook via je huid. 

En sporten op de tacx doe ik enkel op hartslag waarbij mijn hartslag niet te veel boven de 135 moet komen.

30 dagen experiment – de resultaten

Het is vandaag 6 februari. Met gemak houd ik me aan mijn plan. Een oud collega vraagt mij eind januari; wat heeft het je opgeleverd? Wat zijn de resultaten?

 • Ik eet een maand echte voeding met 400-600 gram verse groene groente.
 • Mijn bloedsuikerspiegel is een maand stabiel op een gezond niveau
 • De kwaliteit van mijn slaap is beter
 • Voel me rustiger en voel scherper stressmomenten en de oorzaken ervan
 • Heb veel kennis van diabetes 2 opgedaan
 • Kook in de maand januari 2022 alleen al vaker voor mijn gezin dan de 18 jaren ervoor bij elkaar.
 • Veel kennis over voeding, mineralen en vasten opgedaan.
 • Bij alles wat ik koop aan voeding … de inhoud bestudeer.
 • Mijn gewicht is van 96,5 nu 85,9 met een BMI 22,6
 • De zuurgraad is iets verbeterd maar nog niet stabiel ok
 • Heb zeker de nodige (visceraal) orgaanvet verbrandt. Minder buikvet verkleint de kans op stofwisselingsziekten.
 • En ik voel me fitter, schoner en lichter en vooral ook heel trots. Dat ik met een redelijk gemak echt gezond kan leven
 • Voel me sterk dat ik met gemak ongezonde keuzes uitstel, ook al ik met vrienden samen ben.

Antwoorden op de vragen uit de blog


Hoe kan ik ontzuren?

Stop met een teveel aan zure voedingsmiddelen zoals suikers, vlees vis. Stop met roken en alcohol. Eet veel base voeding zoals broccoli, sperziebonen etc. Google maar. Er zijn prachtige overzichten met wat base voeding is en wat zure voeding is. Let op een goede ademhaling, wees veel in de buitenlucht. Kijk uit dat je niet te fanatiek sport als je wilt ontzuren. En wees je bewust van stress en vermindert stress . En zorg vol voldoende nachtrust 7-8 uren per nacht. En drink veel water met citroen of limoen of groene thee. Niet teveel koffie. 

Wat zijn base voedingsmiddelen?

Eet veel base voeding zoals broccoli, sperziebonen etc. Google maar. Er zijn prachtige overzichten met wat base voeding is en wat zure voeding is. Grappig is wel dat zure citroenen base voeding is. Het gaat namelijk bij zure voeding niet om de smaak maar om de afvalstoffen die het achterlaat in je lichaam. Een super leuk boek is Zou’t van Loes Visser. Echt een aanrader.

Hoe belangrijk zijn kalium, calcium, magnesium en andere mineralen?

Het zijn belangrijke bouwstenen en als vitaminen. Kalium, calcium en Magnesium zijn basische mineralen.

Wat doet magnesium?

Bij lichamelijke stress en ook emotionele stress vraagt het lichaam meer Magnesium. Bewerkte voeding mist vaak de nodige magnesium. Magnesium tekort maakt ge gevoeliger voor stress en spanning en negatieve gedachten. Magnesium is bij uitstek een stress oplosser. In groene groente zit veel magnesium. Het heeft een ontspannende werking op spieren, bloedvaten en op je brein. 

Wat is insuline resistentie?

Als je lichaam niet meer goed reageert op insuline. Dit komt door een constante inname van teveel glucose en fructose. Alvleesklier en Lever raken oververmoeid. 20 % van alle bewoners in de westerse wereld heeft een vorm resistentie. De voorloper van Diabetes 2

Wat doet suiker precies met je lichaam?

Suiker in elke vorm levert direct energie. Suiker zorgt ervoor dat de hersenen dopamine afgeven. Het stofje dat je een gevoel van beloning geeft. Te veel suikers worden direct opgeslagen als vet. En dat vet is ongezond. Te veel suiker zorgt voor vermoeidheid, behoefte aan nog meer suikers.   

Wat is het verschil tussen suikerverbranding en vetverbranding?

Ons lichaam is een soort hybride motor. Het kan functioneren op verschillende soort brandstof. Glucose uit koolhydraten is de eerste brandstof. Zolang dat aanwezig is brandt het lichaam hierop.  Omdat wij tegenwoordig altijd snelle suikers in de buurt hebben in de vorm van snoep, wit brood koek etc. branden de meest lichamen op glucose. Je hebt ongeveer voor 2 uren energie. Dan moet het weer aangevuld worden. Enkel als je lichaam geen suikers meer kan verbranden schakelt het over op vetverbranding. Deze brandstof zorgt minder snel voor trek gevoel en geeft meer energie. De meeste mensen eten minder als ze willen afvallen. Je stofwisseling vertraagt dan. Stop je met suiker en koolhydraten dan schakelt je lichaam over op vet verbranden. Je stofwisseling blijft op niveau. Zorg wel dat je veel water drinkt. Vet verbranden vraagt veel vocht.  

Wat is ketose?

Als je minder dan 20 gram koolhydraten per dag eet zal je lichaam overschakelen op vetverbranding. Je lever gaat verbranden om energie op te wekken. Hierbij komen zogenaamde ketonen vrij. Hierbij raak je in ketose. Google maar eens. Nadeel de eerste dagen is wel dat je enorm uit je giechel stinkt. Ketonen zijn een efficiëntere brandstof voor je brein dan glucose. En het is een sterk anti oxidant

Wat gebeurt er met het lichaam als je 24 uur of langer vast?

Na 24 uren is je voorraad glucose op. Het schakelt over op vetverbranding en gaat in Ketose. Je lichaam maakt soms tot 2000% aan groeihormonen aan. Het lichaam ruimt giftige stoffen en beschadigde cellen op. Je immuunsysteem wordt sterker. Het hormoon leptine neemt toe. Dit zorgt er voor dat je sneller verzadigd voelt en je gevoel van trek neemt ook af. Ik persoonlijk maakte me in het begin bijna zorge of ik nog wel iets zou lusten. 

Rob Pijlman

Ondernemer en trainer

Rob is een persoonlijkheid die op geheel eigen wijze anderen (en mij) spiegelt, confronteert, motiveert, inspireert en aanzet om jezelf echt te zien en positief te verbeteren. De wijze waarop Rob dat doet in zijn trainingen is vanuit zijn hart. Dat merk je, dat voel je en dat raakt je doordat zijn inzichten vaak treffend zijn. In trainingen zet hij jou in je kracht waardoor jij groeit in effectiviteit!

Lees meer over Rob Pijlman