Te veel afleiding op het werk? Verwijder deze 5 zaken!

14 februari 2019

Te veel afleiding op het werk brengt je weinig goeds. Sterker nog, wanneer je last hebt van afleidingen, dan krijg je ook meer last van stress. Dit gaat namelijk hand in hand. Toch lijkt het erop alsof we allemaal steeds meer te maken krijgen met een teveel aan afleiding op het werk. Wat doen we eraan? Veel afleidingen zijn gelukkig makkelijk uit de weg te ruimen. Het Effectieve Werken geeft je inzicht in de 5 belangrijkste afleidingen en geeft je direct de oplossing!

 

1. Mobiele telefoons

Geen verrassing! Op de eerste plaats staan de smartphones. Mobiele telefoons zorgen aan de lopende band voor afleidingen. Waarom? Omdat we een beetje vastgeplakt zitten aan onze telefoon! Bij ieder tingeltje, ringeltje, piepje en biepje willen we kijken wat voor melding we hebben ontvangen. We kunnen het niet verdragen om de telefoon na een notificatie gewoon te laten liggen tot de eerstvolgende pauze. Uiteindelijk zorgt de smartphone voor zo veel afleiding dat het ons dagelijks met gemak meer dan een uur aan tijd kost. Oplossing? Zet notificaties uit als je aan het werk bent en plaats de smartphone buiten je zicht.

 

2. Internet

Internet. Een vrij algemeen begrip en juist de algemeenheid van internet is de boosdoener. Steeds meer mensen werken met internet. We zoeken bijvoorbeeld naar informatie op een website of we doen inkopen via webwinkels. Verreweg de meeste mensen doen gewoonweg steeds meer met internet, ook zakelijk. Helaas vinden we het lastig om alleen op internet te doen wat we er echt moeten doen. Voor we het in de gaten hebben surfen we doelloos van de ene website naar de andere, of we spelen eens een spelletje op een gamesite.. Dat gaat je geen tijdwinst opleveren! Oplossing? Hou je surfgedrag eens bewust in de gaten en tel eens bij elkaar op hoeveel tijd dit je kost. Hier schrik je waarschijnlijk zo van dat je direct bewuster omgaat met internet.

 

3. Roddelen

Dit is de enige punt in de lijst die helemaal niets met schermpjes te maken heeft. Nou ja, soms wel natuurlijk, bijvoorbeeld wanneer je een foto van een collega op social media voorbij hebt zien komen en je voelt de behoefte om dit met andere collega’s te delen en erover te smoezen met elkaar. Roddelen komt veel voor op de werkvloer en uiteindelijk wordt niemand er beter van. Het kost tijd en er wordt in veel gevallen minimaal één persoon gekwetst. Wanneer je een probleem hebt met een collega, bespreek dit dan met de collega zelf en ga niet roddelen. Het zal je veel tijd besparen en de onderlinge band verbetert. Uiteindelijk wil iedereen het gevoel van psychologische veiligheid onder collega’s en roddelen past daar echt niet bij.

 

 

4. Social media

Het volgende punt dat waarschijnlijk helemaal geen verrassing voor je is: social media. De sociale kanalen vormen een grote bron van afleiding op het werk in deze tijd. We kunnen het gewoon niet laten om even tussendoor op Facebook te kijken, om even op Twitter te lezen of een update te plaatsen op LinkedIn. Natuurlijk wil je ook altijd direct even checken of er op jouw posts gereageerd is, zodat je hier weer een comment op terug kunt geven. Zo blijf je natuurlijk bezig! Wil je van deze afleiding op het werk af? Dan is het goed om eens meer te leren over social media time management.

 

5. E-mail

E-mail.. We kunnen gewoonweg niet zonder. Iedereen heeft een mailadres en e-mail wordt vaak gezien als de meest effectieve en snelle manier van communiceren in deze tijd. Prima natuurlijk, maar als je niet bewust omgaat met je mailbox ervaar je er gewoonweg te veel afleiding op het werk door. Denk eens na over een effectief mailmanagement om te voorkomen dat je met te veel afleidingen op het werk te maken krijgt.

 

Wat dacht je van een time management cursus?

Wanneer je te maken hebt met te veel afleiding op het werk, dan ervaar je meer stress. Je productiviteit en je focus gaan omlaag. Je gaat uitstelgedrag vertonen.. Het einde is zoek! Maak daarom snel een einde aan de afleidingen op het werk en ga van meer vrije tijd genieten. Hoe? Schrijf je in voor een time management training bij Het Effectieve Werken. Je zal zien dat het je ontzettend veel op gaat leveren. Wil je eerst meer weten? Neem dan gerust contact met ons op.