4 tips om het ziekteverzuim in je team te verminderen

05 juli 2018

Ziekteverzuim in je team is natuurlijk vervelend, maar in de meeste gevallen goed op te vangen wanneer de teamleden goed op elkaar zijn ingespeeld. Het wordt een stuk lastiger wanneer het ziekteverzuim in je team te hoog ligt. In dit geval is het vooral zaak om te kijken waar dit door komt. In de meeste gevallen is het namelijk zo dat het ziekteverzuim dan niets met ziekte te maken heeft. Zoals onderstaande video ook aantoont is het zo dat 70 procent van al het ziekteverzuim eigenlijk geen medische oorzaak heeft. De oorzaak moet vaak elders worden gezocht. Het Effectieve Werken geeft je 5 tips om het ziekteverzuim in je team te verminderen.

 

 

1. Aandacht voor het binnenklimaat

Een slecht binnenklimaat kan zorgen voor een verhoogd ziekteverzuim in je team. Het is belangrijk om te zorgen voor goede ventilatie en de juiste systemen om te verwarmen en te verkoelen. Daarnaast is het goed om planten te plaatsen in de ruimte waar je team werkt. Planten reguleren de luchtvochtigheid, hebben een positieve invloed op je gemoedstoestand en zorgen voor een gezonde werkomgeving.

 

2. Voldoende momenten voor echt contact

Tegenwoordig zijn we allemaal veel bezig met flexibel werken. We werken steeds vaker op andere plekken en in bepaalde gevallen delen we ook zelf de tijden in. Flexibel werken is voor velen ideaal. Juist daarom is het extra belangrijk om een team bij elkaar te houden. Om een succesvol team te realiseren is onder meer een gevoel van veiligheid nodig. Dit ontwikkelen de teamleden wanneer zij veel tijd samen doorbrengen. Voldoende overleg- en sociale momenten voor je team helpen hier bij.

 

3. De juiste complimenten

Teams functioneren beter wanneer zij werken met een positief gevoel. Dit gevoel wordt versterkt wanneer er complimenten worden uitgedeeld. Complimenten dragen ook bij aan een optimaal time management. Wel is het heel belangrijk om de compliment te koppelen aan specifiek gedrag. Teams die zich gewaardeerd voelen zullen zich sterker inzetten, waardoor het ziekteverzuim direct zal verlagen.

 

4. Onderlinge sfeer verbeteren

Een te hoog ziekteverzuim in teams wordt vaak veroorzaakt door verkeerde onderlinge verhoudingen. Wanneer teamleden zich buitengesloten, minder gewaardeerd, minder waardevol of zelfs gepest voelen, dan zullen zij zich sneller ziekmelden. Je kunt het ziekteverzuim terugdringen door de onderlinge verhoudingen binnen het team eens onder de loep te nemen. Een team heeft een goede werksfeer nodig en dit betekent dat de teamleden een goede band moeten hebben.

Tip:

 

Maak je team optimaal effectief!

Natuurlijk wil je dat jouw team optimaal effectief is. Alleen dan worden de doelen behaald en is de werktevredenheid binnen het team hoog. Het ziekteverzuim in effectieve teams is juist laag. Wil jij een team effectiever maken? Dan bieden wij je dé training om je team effectiever te laten werken. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.