Redenen waarom staand werken gezond voor je is

13 april 2023

In deze blog nemen we je graag mee in de voordelen van staand werken en waarom het gezond voor je is. We zien steeds meer kantoren met verstelbare bureaus en dat is uiteraard niet voor niets. Lees snel verder.

Introductie over staand werken

Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat de gemiddelde mens ongeveer 10 uur per dag zit. Ons lichaam is daar eigenlijk niet zo heel erg goed in. We nemen dus erg vaak een soort ruststand in. Vele organisaties zijn erachter gekomen dat bijvoorbeeld staand vergaderen veel effectiever is dan zittend. De vergaderingen duurden korter, er werd meer besproken en de resultaten waren beter. Om puur praktische redenen is het zittend werken langer in stand blijven. Sinds een aantal jaren zijn er goede staande werkplekken te koop die in vele kantoortuinen te vinden zijn. En het is de investering meer dan waard.

De voordelen van staand werken

Aan staand werken zitten vele voordelen. Hieronder vind je een opsomming van een aantal voordelen:

Voordeel 1 | meer energie en effectiviteit

De stofwisseling is veel hoger wanneer je staat. Het aantal calorieën dat je verband met je ogen knipperen is meer dan zittend de dag doorbrengen. Je hart pompt sneller, je energie neemt toe en daardoor ook direct je effectiviteit.

Voordeel 2 | Het bevordert creativiteit

Creativiteit is een niet te ontwikkelen competentie. Wanneer je creatief bent en vele ideeën in je hoofd hebt, dan wordt deze creativiteit wel enorm gestimuleerd door staand te werken.

Voordeel 3 | Het is gezonder

De bloedsomloop gaat omhoog, je verbranding gaat vooruit en dit is simpelweg gezonder.

Voordeel 4 | Je brein “verveelt” zich minder

Wanneer je een groot stuk moet lezen dan is je brein heel snel afgeleid. We kunnen 250 woorden per minuut lezen en 1250 woorden per minuut denken. Wanneer je gaat zitten neemt de verveling alleen maar toe. Dus moet je een grote Email lezen, of je echt even concentreren op een grotere taak, gaan dan altijd staan.

De nadelen van staand werken

De nadelen van staand werken zijn aanzienlijk kleiner dan de voordelen. Wanneer je te lang staand werkt dan kun je ondersteuning missen zodat je spieren gaan verkrampen. In een goede bureaustoel is er optimale ondersteuning van je lichaam waardoor die verkramping minder aanwezig is. De juiste balans zoeken tussen zitten en staan is daarbij dus essentieel.

Een ander nadeel van staand werken is de investering die moet worden gedaan in nieuwe werkplekken. De indeling van werkplekken, het kunnen overleggen met elkaar en de afleiding van het op en neer bewegen van een bureau kan als een nadeel worden beschouwd.

De beste verhouding tussen zitten en staan

Mensen zijn erg verschillend en reageren verschillend. Dit maakt een eenduidig antwoord op deze vraag dan ook niet mogelijk. Het allerbeste is om in elk geval nooit langer dan 2 uur achter elkaar te gaan zitten, en het advies is om dit nog veel korter te doen.

Wanneer we de koppeling maken van effectief werken en de verhouding tussen zitten en staan dan kun je concluderen dat je het beste elke 25 minuten even pauze kunt nemen, en dan dus zeker te gaan staan. Mocht je een klus hebben die veel concentratie vergt, dan kun je de verhouding omdraaien. 25 minuten staand werken en 5 minuten zittend pauze nemen. Bekijk dus per activiteit wat het beste is en varieer vooral veel in zitten en staan.

Praktische tips

Om het makkelijk te maken staan hieronder wat praktische tips:

  • Start in de ochtend met een staande activiteit. Wanneer je een autorit of treinreis achter de rug hebt, is het prettig om je eerste activiteit in de ochtend staand te ondernemen. Doe dit bijvoorbeeld 15 of 20 minuten. Naast dat het echter beter is voor je, geeft het ook energie voor de rest van de dag omdat je een activiteit hebt afgerond

  • Stop met koffie voor elkaar halen. Het lijkt heel sociaal, voor elkaar koffie halen. Echter, niemand drinkt dezelfde hoeveelheid koffie. Of je bent dus de hele dag voor iedereen koffie aan het halen, of je voelt je de hele dag gestoord door de vraag van koffie. Wanneer je zelf koffie haalt, dan loop je even, en kies je bewust voor een koffiemoment. Bij de koffieautomaat klets je even met elkaar en klaar. Beter voor je lijf, je loopt en staat wat vaker en het is simpelweg productiever.

  • Lang lezen? Altijd staand. Je brein verveelt zich bij het lezen, dus neem jezelf voor om altijd staand langere stukken te lezen.

  • Koop een zit/sta bureau. Het is een investering, maar werkt erg prettig. Je kunt zelf de verhouding kiezen en dit komt direct je productiviteit ten goede.

  • Ga regelmatig even wandelen. Mocht je iets moeten kopiëren, dan is het prima dat je even moet lopen en bewegen. Dit lijkt minder efficiënt, maar kan zomaar effectief zijn.

  • Vergader staand. Kies ervoor om staand te vergaderen. Dit scheelt veel tijd, de onderwerpen worden sneller behandeld en mensen zijn veel actiever aanwezig bij de vergadering.

  • Wissel veel af. Urenlang staan of urenlang zitten is niet goed voor je lijf. De afwisseling is wel goed. Dus kies bewust momenten waarop je gaat zitten of staan.

Ontdek de training die bij je past

Meer informatie

Kies voor jezelf of een collega als je als individu de training wil volgen.

Kies voor groep als het gaat om deelname in een groep met mensen van verschillende afdelingen of organisaties.

Een team heeft gezamenlijke doelen en werkt nauw samen. Vaak dezelfde afdeling of een projectteam.

Voor een team

Teamspirit

De juiste werkhouding voor staand werken

Als laatste is het goed om even stil te staan bij de juiste staande werkhouding. De kans bestaat namelijk dat je spieren verkrampen wanneer te lang de verkeerde houding wordt aangenomen.

Zorg er bij het staan voor dat je de bekken een beetje kantelt. Dat zorgt ervoor dat je de rug niet op slot zet. Met name de rugspieren blijven dan langer soepel. Daarnaast is het eigenlijk essentieel om de knieën een heel klein beetje te buigen. Dat voelt een beetje gek, maar daarmee is je totale houding veel beter. En als laatste is het goed om je telkens bewust te zijn van je houding. Rechtop staan, niet te veel je rug krommen en je bureau op de juiste hoogte plaatsen

Staand werken en afwisselend werken is dus echt erg goed voor jezelf, zowel in productiviteit als gezondheid.

Succes met staand werken!

 

Martin van Limbeek

Ondernemer en trainer

Martin is trots dat hij deel uitmaakt van Het Effectieve werken team.. Hij gelooft in inspiratie door echtheid. In geen enkel boek leer je hoe te inspireren, dat komt uit je hart en uit de diepe wens om anderen echt te helpen. Als trainer / ondernemer binnen Het effectieve werken ziet Martin de combinatie van inspiratie en een bewezen methodiek waardoor je in iedere training de deelnemer raakt om het morgen nog beter te doen, effectief te gaan doen.

Lees meer over Martin van Limbeek