Thuiswerken toch niet de norm

02 september 2022

2 jaar geleden werd het nog gebracht als het nieuwe normaal en mensen zouden massaal thuis blijven werken na de corona maatregelen. En niets bleek minder waar. Mensen gaan weer naar kantoor, zien elkaar weer en de dagelijkse files lopen gewoon weer op. Staan we dan liever in de file? Er is zelfs allerlei wetgeving gemaakt met het recht op thuiswerken. Hoe zit het nu met thuiswerken en worstel je zelf met het idee om wat vaker thuis te gaan werken, lees dan vooral verder.

Waarom we weer teruggaan naar kantoor

Onderzoekers voorspelden dat thuiswerken een blijvertje zou zijn. En niets bleek minder waar. Voor de maatregelen werkte ongeveer 1 op de 5 mensen af en toe thuis. En die cijfers zijn weer nagenoeg hetzelfde anno 2022. Vele onderzoeken kijken naar de psychologie en veel te weinig naar de biologie. Mensen zijn namelijk sociale wezens die zich voortbewegen in kuddes. Elkaar aanraken, zien, spreken en sociale interactie is een biologisch fenomeen en wat je ook probeert of doet, dat zal niet veranderen. Ons brein is door de eeuwen heen nagenoeg niet veranderd. Daarnaast zijn er nog gedragspatronen die niet of nauwelijks te doorbreken zijn, waardoor mensen, zodra ze vrij zijn, zich weer in kuddes bewegen.

Een 2e stroming heeft maken met macht, controle, zichtbaarheid en grip op een groep mensen. Ook dit zit in de biologie. Tijdens de maatregelen werd er veel software aangeschaft door zgn. managers, zodat ze mensen thuis konden volgen en controleren. Uiteraard werkt dit niet, maar het zit dit deels in ons.

En toch kan thuiswerken heel handig zijn toch?

Zeker weten! Wanneer de omstandigheden thuis gunstig zijn, dan stijgt enorm de productiviteit. En naast effectief werken zijn er minder bewegingen, en dit is weer zinvol om bijvoorbeeld files te voorkomen. Dus al met al redenen genoeg om toch af en toe thuis te werken.

Hoe moet het nu verder met thuiswerken?

Werkt wetgeving? Waarschijnlijk wederom niet, omdat er altijd uitzonderingen zijn, en anders worden ze wel gemaakt. Wanneer een werkgever omwille van teamvorming wil dat je naar kantoor komt, dan kun je best beroepen op een soort recht, maar het zal je in de praktijk niet echt verder helpen. Hieronder een aantal suggesties om thuiswerken blijvend te laten functioneren.

Mensen deugen

Het begint met elkaar vertrouwen. Geloof ik dat jij echt thuis aan het werk bent, of denk ik dat je toch stiekem met de hond gaat wandelen? Wanneer je elkaar echt vertrouwt dan komt die vraag of suggestie niet eens in je op, maar ga je ervan uit dat er met de juiste intenties wordt gehandeld. En onze dagelijkse praktijk van het effectieve werken zien we mensen die echt de juiste intenties hebben. Dus ja, mensen deugen!

Werk met duidelijke resultaatgebieden

Er zullen altijd mensen zijn de baas willen zijn of het team willen aansturen. Doe het dan in elk geval op de juiste manier. Wanneer elk individu (en nooit een team) weet wat hij/zij moet opleveren en er is echt acceptatie over en weer, dan maakt de weg ernaartoe veel minder uit, en hoef je er al zeker niet op te sturen of te controleren. Wanneer een accountmanager wordt beoordeeld op het aantal afgelegde bezoeken, dan zal de motivatie om naar de kwaliteit van die bezoeken te kijken niet heel erg groot zijn. Maak je samen heldere resultaatafspraken dan ontstaat er ineens een heel ander gezamenlijk belang. En bij heldere resultaten kan iemand dus prima zelf bepalen om af en toe thuis te werken, omdat daar mogelijk de kans op het behalen ervan stijgt.

Bij vrijheid hoort verantwoordelijkheid

Bij committeren aan resultaten en vrijheid hoort ook dat je verantwoordelijk bent. Niet je collega of leidinggevende, maar jijzelf. Ja maar ik werk altijd op dinsdag thuis, is dan niet altijd een optie. Samen bespreken wat onder die verantwoordelijkheden wordt verstaan vooraf is een must om uiteindelijk thuiswerken te stimuleren. Binnen ons vakgebied vernemen nog heel vaak dat WE verantwoordelijk zijn of dat het team dit oppakt. Elk team bestaat uit individuen die allen een deeltaak hebben en daar verantwoordelijk voor zijn. Hoe beter dit vooraf is afgestemd hoe makkelijker flexibel werken wordt.

Geen regels maar commitment

Wanneer mensen zelf kunnen en mogen beslissen en er zijn heldere resultaatafspraken, dan kom je als organisatie een heel eind met flexibel werken en thuiswerken. Bij sommige organisaties is het niet eens een thema waar je werkt, als je maar voldoet aan de gemaakte afspraken. Hoe meer er een gevoel heerst van autonomie hoe hoger de productiviteit en effectiviteit. Hoe meer regels en hoe meer sturen, hoe lager de productiviteit.

Werk effectief

Stel jezelf doelen, zet alles in volgorde van belangrijkheid en werk volgens het effectief werken principe. Op onze site kun je hierover een uitgebreide blog vinden.

Eigenlijk wordt thuiswerken steeds meer de norm, wanneer we het veel minder over thuiswerken hebben. Hoe meer we samen kijken naar resultaten, vertrouwen, commitment en we staan juist daar veel vaker bij stil, dan is thuis aan het werk zijn de normaalste zaak van de wereld. Een werknemer die vraagt om meer thuis te mogen werken, kan zomaar eens te horen krijgen dat het niet kan of lastig is. Een werknemer die graag meer uit de dag wil halen en denkt meer rendement te kunnen bereiken en daarvoor af en toe thuis met nog meer focus kan werken, zal zelden een nee krijgen.

Thuiswerken is dus niet meer dan een middel om iets anders voor elkaar te krijgen, en elk individu bepaalt zelf wat het andere is. En natuurlijk zijn er tegenargumenten te bedenken. Neem bijvoorbeeld een leidinggevende die daardoor niet meer een dag start kan houden of met minder mensen moet vergaderen. Een goede leidinggevende vraagt zichzelf altijd af wat de meerwaarde is van een goede meeting bijvoorbeeld. Als deze er echt is en mensen voelen het echte belang, dan zijn ze waarschijnlijk niet thuis aan het werk.

Veel plezier vooral met je eigen zoektocht naar je ideale werkomgeving waarbij je rekening houdt met jezelf en anderen. En dat gaat best wel lukken.

Martin van Limbeek

Ondernemer en trainer

Martin is trots dat hij deel uitmaakt van Het Effectieve werken team.. Hij gelooft in inspiratie door echtheid. In geen enkel boek leer je hoe te inspireren, dat komt uit je hart en uit de diepe wens om anderen echt te helpen. Als trainer / ondernemer binnen Het effectieve werken ziet Martin de combinatie van inspiratie en een bewezen methodiek waardoor je in iedere training de deelnemer raakt om het morgen nog beter te doen, effectief te gaan doen.

Lees meer over Martin van Limbeek