Terugkeren na een burnout. Hoe doe je dat?

31 mei 2021

Heb jij een paar weken of maanden gas terug moeten nemen? Of ben aan het herstellen van een burn-out? Ergens komt de dag dat je weer aan de slag gaat. Fijn. Want dat betekent dat het beter met je gaat. En voor veel mensen spannend tegelijkertijd. Hoe zal het gaan? Ben ik er al wel echt aan toe? Lukt het me om weer op mijn oude niveau te komen? Hoe zorg ik dat ik geen terugslag krijg? Heel begrijpelijk. Terugkomen na een burn-out is absoluut spannend. In deze blog behandelen we een aantal praktische tips die jou helpen om op een goede manier terug te komen.

Tip 1 | Let op jouw mindset

De juiste mindset? Inderdaad. Veel mensen beginnen weer met het gevoel dat ze direct weer moeten presteren. Probeer dit los te laten. Geeft alleen maar druk. En dat is niet goed voor je. Zet jouw mind in de stand ‘dat jij op jouw werk bent om aan jouw herstel te werken’. In plaats van dat jij op jouw werk bent om direct weer productief te zijn. Deel dit ook met jouw collega’s. Dat geeft lucht.

Tip 2 | Vraag een paar collega’s om hulp

Heb jij een aantal collega’s die jij vertrouwt. Ga eens met ze in gesprek. Vraag ze eens of zij jouw burn-out hebben zien aankomen? En waarom? Dat geeft inzicht. Vraag ze ook of ze je willen helpen door jou attent te maken op momenten dat je weer het gedrag laat zien dat deels oorzaak is geweest van je burn-out. Zo maak je de kans kleiner dat je weer terugvalt in het gedrag dat heeft bijgedragen aan jouw burn-out.

Tip 3 | Zorg voor een ritme dat goed voelt voor jou

Het idee is dat je tijdens je herstel langzaamaan weer ritme opbouwt. Je wilt als het ware weer werk-conditie opbouwen. Net alsof je start met hardlopen. Beginnende hardlopers starten met 1 minuutje joggen en dan weer 1 minuut wandelen. Om dit langzaam uit te bouwen tot ….. Deze methode werkt ook prima als je weer start met werken. Begin je binnenkort met 2 uur per dag? Kies dan een ritme / aanpak om die 2 uur in te vullen. En maak daarover een ‘afspraak’ met jezelf zoals ‘ik verwerk 5 facturen en daarna loop ik een rondje van 5 minuutjes’. Of door te zeggen ‘ik werk 20 minuten en dan neem ik 10 minuutjes rust’. Dit soort ritmes maken dat je inspanning en rust combineert. Is goed voor je herstel en geeft naarmate je het opbouwt (net als bij hardlopen) meer zelfvertrouwen.

Tip 4 | Zorg voor voldoende energiegevers

In de opbouwfase ga je merken dat ‘weer beginnen met werken’ energie kost. Door het werk zelf en soms door de spanning die het met zich mee brengt. Dat hoort er bij. Om daar beter toe in staat te zijn helpt het om daar voldoende energiegevers’ tegenover te zetten. Overweeg eens een lijstje te maken van allerlei activiteiten die jou goede energie geven. Een lekker terrasje na jouw werkdag? Even langs bij een goede vriend? Een nieuw lunchgerechtje maken? ….. zoek ‘het kleine geluk’ (activiteiten die weinig tijd kosten en veel energie brengen) en integreer deze in jouw dag.

Tip 5 | Houd een log-boekje bij

Herstel gaat met pieken en dalen. Je verkent je grenzen. En rekt deze op. Zo bouw je stap voor stap meer werkconditie op. Je batterij wordt als het ware steeds krachtiger. Door bij te houden op welke momenten of bij welke gebeurtenissen jij merkt dat jouw batterij oplaadt (energie / inspiratie / plezier / voldoening) en op welke momenten jij merkt dat jouw batterij leegloopt (irritatie / frustratie / stress). Houd het dagelijks bij. Lees eens terug. En probeer patronen bij jezelf te ontdekken.

Tip 6  |  Maak je hoofd leeg aan het einde van jouw werk

‘Laat je werk op je werk’ dat is een belangrijk uitgangspunt om jouw herstel te bevorderen. Neem dus nadat jij je werkdag hebt afgesloten even tijd om je hoofd leeg te maken. Hoe? Doe een mind-dump. Schrijf alle indrukken van de dag van je af, maakt niet uit wat het is. Laat je gedachten even de vrije loop en schrijf alles wat er in je opkomt van je af. Dat geeft rust en ruimte.

Ik wens je veel succes!

Ontdek de training die bij je past

Meer informatie

Kies voor jezelf of een collega als je als individu de training wil volgen.

Kies voor groep als het gaat om deelname in een groep met mensen van verschillende afdelingen of organisaties.

Een team heeft gezamenlijke doelen en werkt nauw samen. Vaak dezelfde afdeling of een projectteam.

Voor een team

Teamspirit

Arjan Bloemendaal

Oprichter, ondernemer en trainer

Arjan Bloemendaal (1969) is een veelgevraagd trainer in effectief werken, teameffectiviteit en modern timemanagement. Als ondernemer ondersteunt hij sinds 1996 medewerkers, managers, teams en organisaties in doelrealisatie en effectief werken. Met Arjan heeft u een betrokken trainer met een sterke focus op resultaat. Hij werkt vanuit de visie ‘Meer plezier. Meer effect.’ En gelooft dat werkplezier en resultaatverbetering altijd samen gaan.

Lees meer over Arjan Bloemendaal