Waarom harder werken, als het slimmer kan? 5 tips voor meer energie

10 oktober 2016

Meer energie

 

We willen het allemaal. Een goede baan, sporten, tijd voor de kinderen, leuke dingen doen met vrienden, het huis tip top houden, tussendoor nog even op vakantie. Pfff. Om moe van te worden. En dat worden we dan ook. Want het ‘meer willen’ vreet energie. En als je maar lang genoeg door rent liggen burn-out, echtelijke ruzies en ziek zijn op de loer.

 

Werkweken van 50, 60 of 70 uur? Waar halen die mensen de tijd vandaan? Klinkt misschien interessant, maar je schiet er niets mee op. Uit onderzoek blijkt dat mensen die 50 uur per week werken niet meer voor elkaar krijgen dan mensen die 40 uur werken. Laat staan als je 70 uur werkt. Die extra uren zijn dus lang niet zo productief als je denkt. En weet je waarom niet? Die extra uren gaan vooral op aan telefoontjes, e-mails en overbodige vergaderingen.


Dé manier om meer te doen in minder uren, is door je energie te ‘managen’. Door meer dingen te doen waar je energie van krijgt, wordt je succesvoller en productiever.

5 tips voor meer energie

 

1. Begin je dag goed

Met het verkeerde been uit bed stappen, is geen goed begin van de dag. Een overdosis koffie is dat ook niet. Wil je echt een lekkere dag hebben, zorg dan allereerst dat uitgerust wakker wordt. ’s Nachts aan het piekeren of onrustig geslapen? Schrijf het van je af, ga lekker onder de douche of ga sporten. Zorg in ieder geval dat je de spanning kwijt raakt. Verwen jezelf met een lekker en gezond ontbijtje. Dus geen kant-en-klare shake of ontbijtreep, maar iets van vers fruit, een eitje, een lekkere bruine boterham of een bak yoghurt.

 

2. Visualiseer je succes

 

Succes door effectief en slim te werken

 

Wat wil je vandaag of deze week bereiken? Visualiseer het. Verbeeld je dat je belangrijkste taken, vergaderingen en gesprekken lekker soepel verlopen. Doe dat één voor één en denk altijd positief. Ons geheugen ziet namelijk niet het verschil tussen iets wat werkelijk gebeurt en wat we visualiseren. Door op een positieve manier aan iets te denken of te visualiseren, zet je je geheugen in de positieve ‘stand’. Daar krijg je energie van!

 

3. Bepaal tot hoe laat je wilt werken

Voordat je aan de slag gaat, bepaal hoe laat je klaar wilt zijn. Als je jezelf een deadline geeft, zorg je voor meer focus. Helpen deadlines bij jou niet? Spreek dan een tijd af om te sporten, te eten met vrienden of iets anders. Als een stok achter de deur.

 

4. Mediteer of beweeg tijdens je lunchpauze

 

Mediteren voor rust in je hoofd

 

Even weg achter je bureau en pc. Liefst even naar buiten. Ga een blokje om, geef jezelf een mediteermomentje of iets anders ontspannens. Zo laad je jezelf weer helemaal op en kun je er de rest van de dag weer tegen aan. En nee, druk druk druk is geen excuus. Juist als je druk bent, is een pauzemomentje een must.

 

5. Stel je grenzen

Bepaal wat je nodig hebt om je werk goed te doen. Ellenlange vergaderingen die nergens over gaan? Zeg van te voren dat je hooguit een half uurtje hebt. Collega’s die je storen terwijl je net lekker bezig bent? Zeg dat je een deadline hebt en er later bij ze op terug komt.

 

Als laatste…

Tuurlijk is het soms best lastig om deze 5 tips in praktijk te brengen. Laat je niet gek maken door collega’s die willen dat je veel uren maakt. Ga in gesprek en leg uit waarom jij effectiever bent op jouw manier. Belangrijker nog, laat zien dat je resultaten boekt. Wil je succesvoller en productiever zijn, dan moet je vooral niet mee met de massa!