Wat een gezonde kantine jou brengt!

23 juni 2015

5 concrete tips voor je werkgever, met het onderzoek erbij ☺

Wist jij dat maar liefst 55% van alle medewerkers graag wil dat er meer gezond eten wordt aangeboden in de bedrijfskantine? Wil jij ook gezonder? En ben jij ook een beetje klaar met alleen dat broodje kroket en het zogenaamde broodje gezond in de vitrine van de bedrijfskantine?

Je bevindt je in goed gezelschap! Uit gedegen onderzoek onder ruim 1000 werknemers blijkt dat het aanbod van gezonde voeding op het werk wel wat beter kan (klik hier voor het onderzoek). En dat de meerderheid van ons daar ook echt op zit te wachten. Logisch ook! Het verband tussen voeding en vitaliteit is immers enorm. Aan de slag dus om gezondere voeding in de kantine aantrekkelijker te maken en ons daarmee te verleiden.

De eerste stap
Al eerste is het de kunst om de hele kantine in een gezonde sfeer te brengen door bijvoorbeeld potjes verse kruiden neer te zetten. Het gezonde aanbod moet vooral goed aanwezig zijn op de plek waar we onze eerste keuzes maken. En mag natuurlijk niet te duur zijn. Kies waar mogelijk voor locale groenten en fruit. Aardbeien van de locale kweker (laat deze een folder neerleggen!) verkopen altijd beter! Deze 5 tips helpen ook:

  • 1. Maak water nog aantrekkelijker en voel het verschil!

Water is goed voor je brein en verkwikt onmiddellijk. Bied daarom gekoeld water aan met schijfjes sinaasappel en munt of zelfgemaakte Ice-tea, gezoet met wat natuurlijk vruchtensap. Vooral in de zomer een heerlijke verfrissing met een positief effect op je concentratie. En kies een goede koffie en thee in plaats van oploskoffiesoorten. Deze bevatten veel suiker en verzadigd vet. Koffie en thee (zonder suiker) zijn lekker en hebben zelfs gezondheidsbevorderende eigenschappen!


  • 2. Voorkom de energiedip

Mensen hebben nu eenmaal behoefte aan lekkere tussendoortjes. Zorg daarom voor gezonde(re) ‘power-snacks’. Denk aan hartige rijstwafels en maïssnackjes (popcorn!) die doorgaans minder vet bevatten dan aardappel- of tarwemeelsnacks. Of kies voor diverse soorten mixen van noten met of zonder gedroogd fruit, speciaal voor kantines in kleine snackzakjes verkrijgbaar (klik hier voor een aanbieder). Dit is lekker, gezond, geeft veel energie maar verzadigd veel langduriger dan snoep of koek, waardoor de alom gevreesde energiedip uitblijft.

  • 3. Lekker snacken en meer concentratie na de pauze

In plaats van iedere dag frikandellen, die niets bijdragen aan de gezondheid is een (champignon)omelet, meergranen tosti, kipgehaktbal of een magere slagershamburger een lekker en slim alternatief. Kleed de hamburger ook aan met een zonnepittenbroodje en sla, tomaat of andere rauwkost. Die extra groente is weer mooi meegenomen en zorgt voor meer concentratie na de pauze!

  • 4. Meer langzame koolhydraten als alternatief voor ‘snelle tarwe’

Bied naast (volkoren) brood en crackers, een aantal gezonde alternatieven aan. Steeds meer mensen geven de voorkeur aan minder snelle koolhydraten bij hun lunch en ontbijt. Granola met havermout en yoghurt of een wisselende quinoasalade (de variatie is eindeloos) zijn lekkere voorbeelden.


  • 5. Vergroot de ‘pakkans’ voor fruit en groenten

Door deze aantrekkelijk en ook veelzijdig te presenteren. Op verschillende plaatsen dus. En in verschillende vormen. Bijvoorbeeld als fruit- en groentesalade. Als smoothies. En ook als ongeschild (gewassen!) fruit, een portie snoeptomaatjes, gegrilde groenten met olijfolie of groentespiezen (ook lekker met bolletjes mozzarella!).


De invloed van voeding is, getuige dit plaatje, na stoppen met roken, groter dan welk leefstijlelement ook. Werkgevers kunnen veel doen om een gezonde leefstijl te bevorderen. Juist omdat we allemaal langer door moeten werken en de werkdruk niet minder wordt, is het tijd voor actie!

Meer tips nodig? Of je kantine laten screenen?


Astrid Kühlkamp,
www.foodmarketing4u.nl www.biogenieten.nl
contact@foodmarketing4u.nl