Zo voorkom je oververmoeidheid
06 september 2023
Ben jij weleens moe? Dan is er niks aan de hand. Ben je regelmatig uitgeblust, kom je telkens energietekort en helpt een nachtje slapen ook niet meer? Dan kan er sprake zijn van oververmoeidheid. Dan is deze blog interessant voor je. In deze blog gaan we in op de definitie, symptomen en gaan we je met praktische tips helpen om ervan af te komen.

Wat is oververmoeidheid
Bij oververmoeidheid zijn er langere tijd ernstige vermoeidheidsklachten en kunnen er ook lichamelijke klachten ontstaan. Oververmoeid is het langere tijd te weinig rust geven aan je mentale gezondheid waardoor deze klachten ontstaan.
Na een zware lichamelijke inspanning zoals sporten geef je automatisch je lijf rust, omdat het gewoon niet anders kan. De spieren moeten herstellen van de zwarte inspanning en wanneer je goed herstelt worden je spieren alleen maar sterker. Dit geldt ook voor je brein. Wanneer je piekspanning beleeft is dit prima voor je brein, mits je daarna maar rust houdt en afwisselt. Het nadeel is alleen dat het minder voelbaar en zichtbaar is dan spieren en het is iets lastiger te controleren.
Symptomen van oververmoeidheid
De belangrijkste symptomen zijn:
- Nooit meer echt uitgerust voelen
- Prikkelbaar en je aan alles en nog wat storen
- Lastig om prioriteiten te stellen, minder productief.
Wanneer oververmoeidheid echt in de meest heftige fase zit kun je er ook emotioneel instabiel van worden, totaal geen rust meer ervaren en stemmingswisselingen hebben. Te lang vermoeid zijn kan leiden tot bijvoorbeeld een burn-out.
Oververmoeid, en geen eetlust?
Ook dit is één van de symptomen. Je voelt je minder energiek en hebt geen eetlust. Hierdoor bouw je weer minder energie op, en zo start de vicieuze cirkel.
Oorzaak van oververmoeidheid
Er zijn vele oorzaken aan te wijzen voor oververmoeidheid. Hieronder tref je er een aantal.
- Chronisch slaaptekort. Meer dan de helft van de mensen heeft per dag 8 uren slaap nodig. Slaap jij gemiddeld 8 uren per dag?
- Te veel cafeïne. Cafeïne geeft een kortstondige boost aan je brein waardoor je energie gaat pieken, alleen ook weer erg snel gaat dalen.
- Te weinig of geen juiste voeding. Even een snelle hap, of toch gezond eten? Het is een open deur, maar een enorme waarheid.
- Onregelmatige werktijden of een onregelmatig leven kunnen een direct oorzaak zijn.
Daarnaast zijn er nog lichamelijke aandoeningen die kunnen leiden tot oververmoeidheid, zoals hartproblemen, diabetes en een trage schildklier.
Te veel dopamine
En dan wellicht oorzaak nummer 1. Te veel aan staan en je brein geen moment rust gunnen. Social media, appjes, constant bereikbaar zijn, altijd snel reageren, fomo (helaas een afkorting die iedereen ondertussen kent), constante E-mail stromen, gestoord worden, belangrijk gevonden worden en ga zo maar door. Het aantal potentiële burn-outs is ondertussen opgelopen naar 4 miljoen.
Wellicht interessant om ons boek “pak je regie terug” hierover te lezen. Te bestellen via www.heteffectievewerken.nl

Tips om van je oververmoeidheid af te komen
Tip 1 | sta regelmatig uit
Moet je altijd bereikbaar zijn? Is die like op facebook echt belangrijk? Hoe vaak check je per dag social media? Zet je mailnotificaties uit? Allemaal zaken die je vandaag nog heel simpel kunt toepassen. En hou het dan vooral minimaal een maand vol. Dopamine is hardnekkig.
Tip 2 | Rust, reinheid en regelmaat
Een wijze les vroeger van mijn moeder. Vooral rust en regelmaat zijn erg belangrijk. Kies bewuste bedtijden en neem vaste pauzes. Daarnaast kun je wellicht wat vaste elementen inbouwen zoals een korte wandeling of 10 minuten per dag niets doen.
Tip 3 | Bewegen
Sporten is bewezen goed voor je brein. Maar ook staand achter je bureau werken, even kort bewegen of elk half uur even gaan staan bij een zittend beroep kunnen al helpen.
Tip 4 | kijk minder naar anderen
Een recent onderzoek leerde dat steeds meer jonge meisjes dure tassen stelen in winkels. Een sociale hulpverlener had hier wel begrip voor omdat ook de wat armere doelgroep toch een mooie tas moet kunnen kopen? De omgekeerde wereld. We zijn allemaal gelijkwaardig, maar niet allemaal gelijk. Heb je geen geld, dan helaas geen tas. Weerbaarheid en een veel meer interne focus maken het leven waardevol. Wanneer ego en dure spullen je identiteit bepalen, heb je nog een lange weg te gaan.
Tip 5 | Neem de signalen serieus
Heb je al een tijdje dat je minder slaapt en je minder energiek voelt? Neem dan die signalen serieus. Neem meer rust, neem tijd voor ontspanning en kijk naar de oorzaken bij jezelf.
Tip 6 | deel je oververmoeidheid
Gedeelde smart is halve smart. Deel je zorgen en bespreek samen met iemand die je vertrouwt wat je eraan kan gaan doen. Dit geeft een enorme opluchting. Wachten tot een burn-out is zeker niet aan te bevelen.
Tip 7 | Doe een powernap
Af en toe even een powernap doen helpt enorm om je brein op te laden. In sommige culturen is het zelfs een standaard ritueel. Zet wel vooraf een wekker en kies ervoor om niet langer dan 20 minuten te slapen. En heb je het gevoel dat je totaal niet geslapen hebt? Bedenk dan maar eens hoe snel die 20 minuten voorbij zijn gegaan.
Tip 8 | Maak bewuste keuzes
Hoe vaak overkomt je van alles en hoe vaak maak jij bewuste keuzes? Stel jezelf die vraag eens. Ons brein reageert erg prettig op keuzes en reageert minder goed op zaken die je overkomen. Dit is een biologisch effect. Wanneer je het gevoel hebt dat je de hele dag achter de feiten aan rent, je werk nooit af is en je eigen planning elke dag wordt verstoord, dan overkomt het je. Probeer dan eens een paar kleine keuzes te maken op een dag die je brein een beetje helpen. Welke dan:
- Start je dag met een kleine activiteit in plaats van het openen van je mailbox
- Zet je notificaties van teams en je mail uit en kies eerst voor iets anders
- Neem jezelf voor wat je minimaal wilt realiseren en kies bewust.
- Geniet minimaal 2 keer per dag van behaalde resultaten
Tip 9 | Reflecteer regelmatig
Wil je na 20 jaar terugkijken op 2 jaar werkervaring en 18 jaar herhaling? Of maak je bewuste afwegingen. Ben je tevreden met je werk? Zijn er zaken die je er graag anders in wilt? En maak je dat dan ook bespreekbaar? Zit je elke week bij een meeting waarin je niets te zoeken hebt? Kies 1 proactieve actie per dag en het gaat je helpen.
Tip 10 | Neem vooral jezelf serieus en niet social media
Elke dag zien we briljante vakantiefoto’s en hele fijne gezinnen die totaal gelukkig zijn op hun vakantiebestemming. En jij zit met je lekke tentje op de regenachtige camping zonder stroom. Op social media ga je nooit de waarheid ontdekken. Zie het als een soort tv-programma. Dus gewoon leuk vermaak, en neem het vooral nooit serieus. De meeste echtscheidingen vinden plaats na de vakantie, dat heb je waarschijnlijk nergens op Facebook gezien.
Geniet van je dag met vooral veel energie.