5 teambuildingoefeningen voor meer productiviteit

09 augustus 2018

Teambuildingoefeningen kunnen de productiviteit verhogen. Om een team optimaal te laten functioneren en presteren is het immers belangrijk dat er een goede samenwerking mogelijk is. Goed samenwerken kan alleen wanneer de teamleden in alle situaties op elkaar kunnen vertrouwen. Teambuildingoefeningen kunnen worden ingezet om dit vertrouwen in elkaar te verbeteren. Vertrouwen behoort immers tot de sleuteldynamica. Het Effectieve Werken geeft je 5 teambuildingoefeningen voor meer productiviteit.

 

1. Tekenen op instructie

Verdeel het team in setjes van twee personen. Deze twee personen moeten met de ruggen tegen elkaar aan gaan zitten. Eén van deze personen krijgt pen en papier, de ander krijgt een plaatje of een foto. Vervolgens is het aan het teamlid met de afbeelding in handen om zo goed te omschrijven wat hij of zij op de afbeelding ziet, dat de collega dit onderwerp kan tekenen. Het doel is uiteraard om de afbeelding en de uiteindelijke tekening zo veel mogelijk op elkaar te laten lijken.

 

2. Elkaar manipuleren

Je moet niet alleen op je teamleden kunnen vertrouwen, maar je moet ook in staat zijn om op je eigen constateringen te vertrouwen. In hoeverre is een teamlid in staat om jou bewust te misleiden? Door dit te ontdekken werk je ook aan het vertrouwen, maar dan op geheel andere wijze. Hoe deze oefening precies in zijn werk gaat kun je duidelijk zien in onderstaande video.


 

3. Wie ben ik?

Iedereen kent het spel ‘Wie ben ik?’ natuurlijk wel. Deze teambuildingoefening is hier gedeeltelijk op gebaseerd. Het is de bedoeling om voor een teamlid een persoon te bedenken. Dit is niet zomaar een persoon, maar het moet iemand zijn waar de collega mee te vergelijken is. De persoonlijke kenmerken van de collega en de beroemde persoon moeten dus op belangrijke punten overeenkomen. Vervolgens krijgt het teamlid de naam van deze persoon op de rug geplakt. Dit wordt bij ieder teamlid gedaan. Iedereen kan van een ander zien wie hij of zij is, behalve van zichzelf. Door middel van vragen stellen moet men erachter zien te komen wie zij zijn. Dit verbetert de onderlinge communicatie binnen het team.

 

4. Het moordspel

Het klinkt wellicht niet erg vriendelijk, maar dit spel is wel ideaal om beter om te gaan met prioriteiten binnen het team. In deze teambuildingoefening is er een moord gepleegd en het team moet met elkaar de nodige stappen ondernemen om de moord op te lossen. Er moeten bewijzen worden verzameld, mensen worden verhoord en analyses worden gemaakt. Het team wordt onderverdeeld in twee groepen. De ene groep speelt personages die met de moord te maken kunnen hebben, zoals de verdachten en getuigen. De andere groep moet de moord oplossen.

 

5. Survivaltochten

Eén van de beste teambuildingoefeningen waarbij effectief samenwerken centraal staat is wel survivallen. Je kunt zelf een heel parcours maken in een buitengebied, maar je kunt natuurlijk ook op bestaande locaties terecht. Kies of maak een parcours waarbij de teamleden de oefening niet kunnen afronden zonder samen te werken. Zij kunnen alleen succesvol het einde van de tocht bereiken door effectief samenwerken en op elkaar vertrouwen.

 

Effectieve teamtrainingen

Het Effectieve Werken weet als geen ander hoe belangrijk effectief samenwerken binnen een team is. Alleen wanneer het team optimaal functioneert wordt er tijd bespaard en zijn de prestaties uitstekend. Daarom hebben wij interessante teamtrainingen ontwikkeld om meer effectiviteit uit teams te kunnen halen. Wil je meer weten? Neem dan gerust eens contact met ons op.