Meer tijd voor jezelf? 7 tips!

15 januari 2018

Meer tijd voor jezelf op een dag zorgt ervoor dat je op het werk productiever bent. Je kunt je beter focussen en bent effectiever bezig met je taken. Toch vinden veel mensen het lastig om meer tijd voor zichzelf in te plannen. Dit komt vaak doordat we op het werk te veel tijd besteden aan de verkeerde zaken of doordat we niet goed weten hoe de dag te beginnen. Daarom 7 tips om meer tijd voor jezelf te creëren.

 

1. Sta ietsje eerder op

Dit is misschien wel het laatste waar je op zit te wachten, maar toch is het onze eerste tip: sta ietsje vroeger op. Mensen staan vaak maximaal 45-60 minuten voordat zij naar het werk gaan op. Dit betekent dat je moet haasten en dat is een verkeerde start van de dag. Het kost je energie, waardoor je al minder energie hebt aan het begin van je werkdag. Sta een half uur tot een uur eerder op en neem even tijd voor jezelf.

 

2. Effectief mailmanagement

Eén van de beste kantoortips allertijden is wel: tem je mail! We zijn veel te veel en veel te lang met de mail bezig op een dag. Zorg voor een effectief mailmanagement en je houdt tijd over op je werkdag. Zo creëer je makkelijk wat meer tijd voor jezelf en neem je direct een dosis stress weg. In deze tijd is een effectief mailmanagement echt een must.

 

3. Beperk je surftijd

Het is verstandig om je surftijd te beperken. We hebben het natuurlijk niet over het surfen op de hoge golven van de zee, maar we hebben het over de tijd die je online doorbrengt. Natuurlijk kan het nodig zijn voor je werk om online te zijn, maar mensen die online werken besteden ook te veel tijd aan surfen. Je hebt één website nodig en uiteindelijk bezoek je er misschien wel vijf, gewoon omdat je even ergens anders aan denkt en zonder het te merken begint te surfen zonder werkdoel. Dat kost veel tijd en die tijd kunt je beter voor jezelf reserveren.

 

4. Neem pauze!

Nog een belangrijke kantoortip: neem pauze! Veel mensen denken dat zij tijd verliezen door pauze te nemen, waardoor zij de pauze liever overslaan. In werkelijkheid levert pauze je juist tijd op! Gebruik de pauze om echt even tot jezelf te komen. Zorg voor rust in je hoofd en laad je mentale batterij even op door tijd voor jezelf te nemen. Hierna heb je namelijk weer veel meer energie en ben je veel productiever. Hierdoor krijg je veel meer gedaan.

 

5. Nieuwsblokkade

Veel mensen ondervinden voordeel op het werk door een zogenaamde nieuwsblokkade te leggen. Probeer eens een maand lang geen nieuws te kijken, te horen of te lezen. Het is bewezen dat nieuws een slechte invloed heeft op onze productiviteit. Onze stemming wordt er namelijk door omlaag gebracht. Sluit je af van het wereldnieuws en je voelt je direct optimistischer en energieker. Kijk je altijd het nieuws op televisie? Zet de tv uit en neem tijd voor jezelf.

 

6. Leren snellezen

Snellezen is geen talent of een kunst. Iedereen kan sneller leren lezen! We besteden dagelijks te veel tijd aan het lezen van zaken. Het duurt langer dan nodig, omdat we ieder woord bewust tot ons nemen of juist omdat we te weinig concentratie hebben en hierdoor iedere zin wel drie keer moeten lezen. Je kunt leren snellezen om zo tijd te besparen en deze tijd voor jezelf te reserveren.

 

7. Klaar is klaar

Als een werktaak klaar is, dan moet het ook klaar zijn. Het heeft geen zin om langere tijd te twijfelen of het wel echt goed is of om er nog langer over na te blijven denken. Klaar is klaar. Leg de taak weg en ga door met je dag. Door gedane taken direct los te laten en door te gaan houd je aan het einde van de dag meer tijd voor jezelf over.

 

Tip:

 

Meer tijd voor jezelf met time management

Time management helpt je om effectiever te werken én om meer tijd voor jezelf te creëren. Kun jij ook wel wat extra tijd voor jezelf gebruiken en wil je leren hoe je dit voor elkaar krijgt? Dan is een time management training zeker iets voor jou. Ben je nog niet helemaal overtuigd dat time management werkt? Vraag dan onze gratis brochure aan en leer meer over de voordelen van time management.