Een succesvol team bouwen volgens Google

03 april 2018

Een succesvol team bouwen kost tijd. Dat moet altijd voorop gesteld worden. Het is helaas niet zo dat je een aantal goede werknemers bij elkaar kunt zetten en dat zij als vanzelf een succesvol team gaan vormen. Er moet goed over nagedacht worden. Welke werknemers passen bij elkaar? Welke personen kunnen zorgen voor structuur? Dit zijn slechts enkele vragen die gesteld moeten worden in het proces. Als er één bedrijf is dat heeft bewezen goed te zijn in het bouwen van succesvolle teams, dan is het natuurlijk Google wel. De zoekmachine heeft onlangs de 5 sleuteldynamica voor het bouwen van een succesvol team openbaar gemaakt en Het Effectieve Werken deelt deze 5 punten nu met jou!

 

1. Het start bij de psychologie

Google nodigde een professional uit om eens mee te kijken binnen de teams. Uiteindelijk zorgde dit ervoor dat er succesvolle teams konden worden samengesteld. Het blijkt, zoals je ook in onderstaande video van de betreffende professional kunt zien, dat het allemaal begint bij de psychologie. Er moet een gevoel van psychologische veiligheid bestaan bij ieder teamlid. Teamleden moeten zich als het ware ‘thuis voelen’ bij de andere teamleden, waardoor zij zich nergens voor hoeven schamen en ook geen angst hoeven te voelen dat zij uit worden gelachen. Dit zorgt ervoor dat teamleden risico’s niet uit de weg gaan.

 

 

2. Werkimpact naar buiten toe

Succesvolle teams verrichten goed werk. Zij doen iets waar een ander iets aan heeft. Er is een bepaalde impact die naar buiten toe gericht is. Google zorgt ervoor dat de hele wereld informatie kan vinden over ‘van alles en nog wat’. Voor veel mensen is Google van grote waarde en deze impact wordt binnen de teams van Google gevoeld. Een succesvol team is zich bewust van de impact. Dit zorgt ervoor dat ieder teamlid zich nuttig voelt binnen het team én voor de maatschappij. Hierdoor ontstaat er een optimale inzet.

 

3. Betekenis naar binnen toe

Er bestaat ook een effect dat juist naar binnen toe is gericht, dus naar het team en de teamleden zelf. Het werk zorgt voor een groot gevoel van voldoening voor ieder teamlid, waardoor er en tevreden team ontstaat. Iedereen voelt dat het werk veel voor hen betekent en ook dit zorgt voor een grote inzet. Dit zorgt er ook voor dat er niet of nauwelijks sprake is van uitstelgedrag binnen het team.

 

4. Duidelijke structuur

Een succesvol team werkt volgens een duidelijke structuur. Dit betekent dat ieder teamlid precies weet wat de verantwoordelijkheden zijn en wat er wordt verwacht. Het is makkelijk om prioriteiten te stellen en taken worden niet op andere teamleden afgeschoven. Iedereen heeft dezelfde waarde en houdt zich bezig met de eigen taken en verantwoordelijkheden. Dit zorgt voor een fijne en doelgerichte werksfeer.

 

5. Vertrouwen

Vertrouwen speelt een belangrijke rol binnen succesvolle teams. Het kan voorkomen dat een teamlid ziek is, al ligt het ziekteverzuim binnen succesvolle teams aanzienlijk lager dan binnen minder effectieve teams. Er kan dan worden vertrouwd op het feit dat een ander teamlid de taken kan en zal uitvoeren op hetzelfde niveau, waardoor de kwaliteit van het geleverde werk nooit zal verminderen.

 

Maak je team succesvol!

Een team succesvol maken is niet makkelijk, maar als het je lukt dan pluk je hier dagelijks de vruchten van. Wij helpen je graag om meer effectiviteit uit je team te halen, zodat je hier in de toekomst dagelijks je voordeel mee kunt doen. Wil jij meer weten? Neem dan eens vrijblijvend contact met ons op en bekijk onze timemanagement training.