5 tips voor elke dag minder ‘tijdverspilling’

14 juni 2018

Minder tijdverspilling zou je veel extra tijd opleveren, of niet? Veel mensen zullen nu denken dat zij helemaal niet zo veel tijd verspillen op een dag. Een ander deel van de mensen denkt dat de enige tijd die zij verspillen de tijd is waarin zij ontspannen. Beide stellingen zijn niet juist. We verspillen elke dag gemiddeld twee uur zonder dat we het in de gaten hebben. Een ander belangrijk puntje is dat ontspanning geen tijdverspilling is, zoals je ook in onderstaande video kunt zien. Het Effectieve Werken geeft je 5 tips voor minder tijdverspilling.

 

 

1. Besteed je wachttijd

We moeten allemaal wel eens wachten. We moeten wachten in de file, we wachten voor een afspraak of vergadering. Wachten is iets waar we in het leven niet onderuit komen in bepaalde situaties. Dit betekent niet dat we deze tijd moeten verspillen. Door deze wachttijd nuttig te besteden heb je dagelijks minder tijdverspilling. Beantwoord mails, lees een rapport door of zoek alvast wat informatie op die je later nodig hebt.

 

2. Social media time management

Als er gevraagd wordt hoeveel tijd er aan social media wordt besteed, dan blijkt dat veel mensen het antwoord op deze vraag niet weten. Vervolgens maken zij een schatting en hier blijkt dat vrijwel alle mensen méér tijd aan social media besteden dan zij zelf denken. Het is goed om eens wat aandacht te besteden aan social media time management, zodat je direct zorgt voor minder tijdverspilling door de sociale kanalen.

 

3. Geen online amusement

Online amusement is er in diverse vormen. Denk aan het spelen van spelletjes op je smartphone, het bekijken van video’s op YouTube of eindeloos scrollen door foto’s die niets met je werk te maken hebben. Het zijn vormen van amusement die ervoor zorgen dat je de tijd vergeet. Online amusement is prima wanneer je je ermee bezighoudt in je vrije tijd, ter ontspanning, maar niet op de werkvloer. Op het werk zorgt online amusement voor een gemiddelde tijdverspilling van 35 minuten per werkdag.

 

4. Productievere routine zoeken

Eerder al hebben wij je duidelijk gemaakt hoe je je doelen kunt bereiken door routines aan te houden. Hierbij is het dan natuurlijk wel belangrijk dat het gaat om de juiste werkroutines. Veel routines blijven bestaan wanneer de routines in feite niet meer effectief zijn. Het werk verandert en dus zouden de werkgewoonten ook moeten veranderen. Je kunt een productievere routine ontwikkelen, waardoor je minder tijdverspilling hebt.

 

5. Zet een time tracker in

We hebben het eerder in dit blog al vermeld. Veel mensen weten eigenlijk niet hoeveel tijd zij daadwerkelijk verspillen. Dit blijkt in de meeste gevallen veel meer te zijn dan gedacht wordt. Je kunt eens een time tracker gebruiken om inzicht te krijgen in hoeveel tijd jij daadwerkelijk verspilt. Minder tijdverspilling is alleen mogelijk als je weet waar je je tijd aan verspilt en hoeveel tijd je daaraan verspilt.

 

Tip:

 

Volg eens een time management cursus

Tijdverspilling is zonde van je tijd, toch? Je kunt effectiever leren omgaan met je tijd, waardoor je minder tijdverspilling hebt en veel meer uit je tijd kunt halen. Dat betekent méér productiviteit op het werk en méér vrije tijd om te doen wat je leuk vindt. Wil jij ook leren hoe je beter en effectiever omgaat met je tijd? Dan kan een time management cursus je helpen. Je kunt je direct inschrijven. Heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op.