Tijd besparen op social media activiteiten? 4 tips!

06 augustus 2018

Social media activiteiten kosten bedrijven vaak veel tijd. Als je succes wilt halen uit social media, dan is het belangrijk aanwezig te zijn op de sociale kanalen. Hiermee bedoelen we niet dat je een account moet hebben op kanalen zoals Facebook, LinkedIn en Twitter. Nee, hiermee bedoelen we dat je écht aanwezig moet zijn. Minimaal een paar keer per week iets van je laten horen, reageren op comments en privéberichten, je doelgroep aanspreken en voldoende delen. Daar gaat veel tijd in zitten! Het Effectieve Werken geeft je 4 tips om tijd te besparen op social media activiteiten.

 

1. Duidelijke taken aanwijzen

Grote bedrijven hebben vaak mensen in dienst om social media bij te houden. Het overige personeel hoeft zich totaal niet met de sociale kanalen bezig te houden. Kleinere ondernemingen doen het allemaal zelf. In veel gevallen betekent dit dat er meerdere medewerkers social media taken uitvoeren. Dit is helemaal prima, maar het is dan wel belangrijk om de taken goed te verdelen en ook helder te maken. Wie doet wat en wanneer moet dit gebeuren? Zorg voor een goed intern social media time management voor ieder personeelslid dat zich met de sociale kanalen bezig houdt. Dit voorkomt dat personeel ‘afdwaalt’ op social media.

 

2. Stel een social media script op

Social media tijd besparen gaat niet wanneer medewerkers helemaal op kunnen gaan in online discussies. Op de eerste plaats is het natuurlijk nooit wenselijk dat medewerkers vanuit hun emoties gaan reageren. Dit moet altijd voorkomen worden. Ook met dit gegeven in het achterhoofd is het verstandig om een social media script op te stellen. Dit kost wat tijd, maar medewerkers kunnen er veel voordeel en tijdwinst uithalen. In een social media script geef je aan hoe personeel mag of moet reageren op bepaalde reacties, vragen en opmerkingen. Dit geeft de medewerkers meer zekerheid van handelen en voorkomt ook eindeloze discussies die meer kwaad dan goed doen.

 

3. Social media activiteiten inplannen

Social media activiteiten inplannen is een goed idee om te voorkomen dat je te lang bezig bent met posten en delen. Je kunt al je social media activiteiten vooraf inplannen. Vervolgens wordt het volgens jouw plan op de sociale kanalen geplaatst zonder dat je er omkijken naar hebt. Dit betekent dat je eens per week de tijd kunt nemen om alle posts voor een hele week in te plannen. Natuurlijk kun je dit ook doen wanneer je op vakantie gaat, bijvoorbeeld. Dit voorkomt ook dat je tot het laatste moment wacht met posten en vervolgens veel denktijd nodig hebt, omdat je nog helemaal geen post hebt bedacht. In onderstaande video vind je 4 tools die je helpen met het inplannen van social media activiteiten.

 

 

4. Maak social media takenlijstjes

We hebben al zo vaak gewezen op takenlijstjes en het nut ervan. Toch heeft dit in de meeste gevallen natuurlijk vooral betrekking op de werkdag in het algemeen. Je kunt takenlijstjes ook prima inzetten voor je social media activiteiten. Een belangrijk voordeel hiervan is dat je precies weet wat je moet doen en wanneer je het moet doen. Dit voorkomt dat je er te lang over doet of dat je het vergeet. Stel praktische takenlijstjes voor social media op en combineer deze met je algemene takenlijst om op de juiste wijze prioriteiten te kunnen stellen.

 

Volg eens een time management cursus

Wil jij slim, effectief en bewust met social media omgaan? Time management is toe te passen op je hele werkdag, dus ook op je social media activiteiten. Een goede time management cursus helpt je dan ook om het maximale uit je tijd te halen. Je kunt je eenvoudig inschrijven of eens contact opnemen voor meer informatie en advies.