De werking van ons brein en timemanagement

08 juni 2020

Deze blog bevat interessante wetenswaardigheden over ons brein, in combinatie met timemanagement. Hoe werkt ons brein? En waarom kunnen we soms dingen wel of niet? Je leest hieronder.

Ordenen

Ons brein is niet in staat om te ordenen. Stel je wilt morgenmiddag om 14u iemand terugbellen en schrijft het niet op? Dan ben je op de meest gekke momenten bezig met het telefoontje, en mogelijk vergeet je om 14u te bellen. Ons brein slaat heel veel informatie op, echter ordenen is niet mogelijk.

Multitasken

2 dingen tegelijk doen die beide tegelijk de aandacht vragen? Onmogelijk. We werken altijd in volgorde en kunnen maar 1 ding tegelijk. Lopen en praten kan bijvoorbeeld wel. Dit heeft te maken met routinematigheid en bewust nadenken.

40 minuten informatie per dag

Ons brein kan per dag 40 minuten informatie opslaan. De hersencapaciteit laat simpelweg niet meer toe. Dus wil je veel onthouden? Wil je alle informatie rondom je vakgebied bijhouden? Overal van op de hoogte zijn? Handiger is het om te weten waar je de informatie kunt vinden en toepassen.

Voeding voor je brein

Ons brein heeft een persoonlijke assistent. Deze laat prikkels door die noodzakelijk zijn. Stel je staat op een rumoerig feest en je hoort je naam. Ineens sta je “aan”. De rest verneem je niet, behalve je naam. Hiervoor zorgt de persoonlijke assistent. Rust is de beste brein voeding. En hoe beter je uitgerust bent hoe beter de persoonlijke assistent werkt. Hoe kun je energie opbouwen? Door te slapen, wandelen of niets te doen!

 

Focusverlies

Door interne en externe prikkels verliezen we soms onze focus. Ons brein heeft een beperkte spanningsboog waardoor 3 uren achter elkaar zonder pauze werken niet heel goed voor je brein is en ook niet voor je productiviteit. Neem elke 25 minuten eens een korte pauze, en ervaar het verschil in energie en productiviteit.

 

 

’s Nachts werken onze hersenen

Onze hersenen werken in de nacht voor 25% door. Dit is nodig om de indrukken van de dag te archiveren. ’s Nachts verwerk je de dag en geef je het een plek zodat de dag erop weer vol energie kan worden gestart. Een slechte nachtrust is dan ook funest voor je hersenen.

 

Neocortex en limbisch brein

Los van ons reptielenbrein (ons instinct) bestaat de neocortex en het limbische brein. De neocortex zorgt voor onze ratio, onze analyse. Dit deel van de hersenen weegt af op basis van feiten en logica. Ons limbische brein vertegenwoordigt de emotionele kant, ons gevoel, onze loyaliteit en betrouwbaarheid. “het voelt niet goed” is een veelgehoorde boodschap, en die wint het altijd van de ratio. Een onderdeel van onze training time management heeft te maken met het vergroten van je invloed. Wanneer je bij anderen aanspraak maakt op de limbische kant stijgt je invloed enorm. Wanneer je ergens in gelooft, is dit veel krachtiger dan wanneer je ergens heel goed in bent bijvoorbeeld. The golden circle van Simon Sinek illustreert dit nog altijd erg mooi.

Wetenschap

Als laatste weten we dat we nog erg weinig weten over ons brein. Inzichten in de psychologie veranderen daarom ook nog steeds. Onze gedachten, en daarmee onze hersenen, werken altijd. De vraag is hoe je optimaal kunt handelen vanuit je brein. Geef het rust, de juiste voeding en pauzeer met regelmaat, dan zetten we onze bovenkamer optimaal in, met meer effectiviteit en veel meer rust.
 

Veel leesplezier.

Martin van Limbeek