Korte onderbreking – Grote gevolgen voor je werk

19 februari 2013

Korte onderbrekingen in je werk – zelfs het uitzetten van je telefoon als deze onverwacht af gaat – heeft een opmerkelijk groot effect op het goed en juist afronden van de taak waar je mee bezig was. Dit blijkt uit een recent onderzoek onder leiding van Michigan State University. Dat vonden wij voor onze cursus time management natuurlijk erg interessant. Lees mee! De uitkomst zal je waarschijnlijk niet verbazen…

 

Werken zonder onderbreking
Tijdens het onderzoek werd een deel van de deelnemers gevraagd om - zonder onderbreking - een serie van taken uit te voeren. Zoals met een letterlint bepalen of een letter dichterbij het begin of dichterbij het einde van het alfabet ligt. Zonder onderbreking werd, op een enkel klein foutje na, de taak juist afgerond.

 

Verdubbeling aantal fouten

Lees hiervoor ook 'Hoe vaak word jij gestoord tijdens je werk?'

Een ander deel van de deelnemers werd tijdens het uitvoeren van de taak onderbroken. Zij werden tussentijds gevraagd om even 2 letters te typen. Een onderbreking van gemiddeld 2,8 seconden. Het gevolg? Door deze onderbreking verdubbelde het aantal fouten dat tijdens de oefening werd gemaakt.


Gezien het feit dat de onderbreking slechts een kleine 3 seconden is, kan de tijdfactor bijna niet bepalend zijn geweest waardoor de fouten werden veroorzaakt. Maar waarom nam dan wel het aantal fouten toe?


Het antwoord zit in het verleggen van de focus. De deelnemers moesten hun aandacht even kort verleggen van het een naar het ander. Zelfs een vluchtige onderbreking en verandering van aandacht kan een groot nadelig effect hebben als deze plaatsvindt tijdens een taak dat correctheid vraagt.


Vandaag de dag zijn onderbrekingen overal aanwezig in ons werk. Van berichtjes, sms-jes en what’s app tot een collega met even zijn hoofd om de hoek steekt tijdens een belangrijk gesprek. De gevolgen hiervan kunnen echt behoorlijk ernstig en ingrijpend zijn in bepaalde professionele beroepsgroepen. Denk bijvoorbeeld aan een vliegtuigmechanicus of operatiedoktoren. Maar ook als de gevolgen niet direct desastreus zijn, kunnen op z’n minst ongewenst zijn.

 

Rustige werkomgeving kiezen
Een oplossing daarvoor is dat je een omgeving creëert dat de mogelijkheid geeft om op (gepaste) momenten te kunnen kiezen deze onderbrekingen voor te zijn en dus te voorkomen dat deze kan ontstaan.


Hoe jij dat kunt doen? Daar hebben wij dan weer een studie naar gedaan en vertaald in een enthousiaste, energieke en effectieve cursus time management.
Wil jij ook ‘onderbrekingen en interrupties de baas zijn’ voor meer focus? Dat kan! In onze cursus time management krijg jij praktische oplossingen aangereikt waar je direct morgen al mee aan de slag kunt.

Zoek je verdere verdieping? Lees onze 15 tips in 'Onderbrekingen de baas, meer tijd voor focus'