Nieuwe gewoontes zijn te leren! 4 powertips

15 mei 2017

Nu ga je het écht doen. Je gaat die ene interessante studie volgen. Twee keer in de week hardlopen. Maximaal drie keer per dag je mail checken. Wat je ook wilt bereiken, het draait om volhouden. Hoe zorg je ervoor dat je niet (weer) afhaakt en in je oude ritme valt?

 

1. Maak er een ritueel van


Stel, je wilt je tijd op kantoor effectiever besteden. Eén van de dingen die je jezelf aan wilt leren is daarom drie keer per dag je mail checken in plaats van een paar keer per uur. Wennen aan deze nieuwe gewoonte kan lastig zijn. Waarom? Heel simpel, je motivatie is te vaag. Denk aan ‘misschien is de mail wel belangrijk’, ‘ik wil niets missen’.

 

De crux zit ‘m in het volgende: als je minstens drie van de volgende zes levenselementen ‘hoofd, lichaam, ziel, natuur, relatie en passie’ in je nieuwe routine verwerkt, is de kans van slagen vele malen groter. Je maakt het namelijk veel meer onderdeel van je leven.

 

Terug naar het e-mail voorbeeld: Op vaste tijdens je mail checken, draait om je hoofd. Het is immers iets waar je met je verstand mee bezig bent, dus dat is al één. Zorg je er ondertussen ook voor dat je voor en na je mailcheck een paar eenvoudige rek- en strekoefeningen doet om je spieren los te maken, dan heb je het element ‘lichaam’ er ook bij. En als je je nieuwe gewoonte niet alleen maar samen met je collega doet, dan zit het met het element ‘relatie’ ook goed. Hoe meer elementen je erbij kunt betrekken, hoe beter!

 

2. Creëer triggers


Wat je ook kunt doen om jezelf te blijven uit dagen, is triggers gebruiken. Belangrijk is wel dat je steeds dezelfde trigger(s) toepast. Stel, je wilt drie keer per dag je mail checken, nadat je je computer aanzet, voor de lunch en rond 16.00 uur. Deze momenten kun je uitstekend gebruiken als ‘herinnering’. De kunst is om jezelf zo te trainen dat deze momentjes het startsein zijn.

Tip:

 

Als je dit twee weken volhoudt, zal je zien dat je niet eens meer na hoeft te denken om je mail niet ‘stiekem’ tussendoor toch even te checken. Zelfde als je (waarschijnlijk) je tanden poets voordat je naar bed gaat. Ook daar denk je niet eens meer bij na, zo’n gewoonte is het.

 

3. Deel je doel met anderen


Heb je eenmaal tegen collega verteld dat je drie keer per dag je mail leest, dan zal diegene zeker na een tijdje vragen ‘En, lukt het een beetje om niet iedere keer tussendoor te kijken?’. Om dan te zeggen dat het je niet gelukt is, voelt een beetje lullig om het maar zo te zeggen.

 

Dus alleen het feit dat een ander het weet en je er naar kan vragen, geeft je genoeg motivatie om vooral door te zetten. Bovendien is het alleen maar goed dat je collega’s weten dat je op vaste tijden je mail nakijkt, kunnen ze er rekening mee houden.

 

4. Maak van je gewoonte een spelletje


Werken de eerste drie tips niet genoeg voor jou en kun je nog wel een extra prikkel gebruiken? Maak er dan een spelletje van. Geef jezelf punten voor iedere dag dat het je lukt om op vaste momenten je mailbox te openen. Heb je bijvoorbeeld 5 punten, dan mag je jezelf belonen, iets leuks dat het waard is.

 

Ga ervoor!

 

Hoeveel mensen ook afhaken onderweg naar hun doel, jij hoeft het niet te zijn. Pas één van deze vier strategieën toe, varieer en ga ervoor!

 

Wat je ook wilt bereiken, het draait om volhouden. Hoe zorg je ervoor dat je niet (weer) afhaakt en in je oude ritme valt?