Uitstelgedrag oplossen: wat zegt de psychologie?

13 september 2018

Uitstelgedrag oplossen is niet eenvoudig, maar zeker niet onmogelijk. Wanneer je er op de juiste manier mee aan de slag gaat kun je zeker jouw uitstelgedrag overwinnen. Eerder al gaven wij je 10 uitstelgedrag tips om mee te werken. Nu vertellen we je wat de psychologie erover zegt.

 

Doe niet zo moeilijk!

Als er iets heel duidelijk naar voren komt in de psychologie, met betrekking tot uitstelgedrag, dan is het wel dat we niet zo moeilijk moeten doen. We maken de zaken vaak groter dan ze zijn, waardoor we er niet aan willen beginnen. Wanneer we er niet zo’n groot probleem zouden maken van die ene taak, dan is die taak zo gedaan.

 

Focus op het waarom

Volgens de psychologie focussen we ons op de verkeerde dingen, waardoor we snel uitstelgedrag vertonen. We focussen op hoe vervelend we de taak vinden in plaats van op hoe goed we ons zouden voelen als we de taak eenmaal achter de rug hebben. We moeten ons meer op de positieve uitkomst focussen.

 

Perfectionisme moet verdwijnen

Het is je misschien al eens opgevallen: perfectionisme en uitstelgedrag gaan hand in hand. Eerder gaven wij je al eens 5 simpele tips om uitstelgedrag op te lossen, waarin wij ook aandacht besteedden aan perfectionisme. Ook de psychologie geeft duidelijk aan dat perfectionisme moet worden aangepakt voordat uitstelgedrag oplossen een optie is.

 

 

Blokkeer werktijden

Je weet dat je die ene taak nog moet doen. Je hebt aangegeven dat je het zal doen wanneer je er tijd voor hebt. Misschien komt dit als een verrassing, maar die tijd komt er niet. Dus verval je in uitstelgedrag. Ook de meest vervelende of de meest moeilijke taken moeten worden ingepland. Blokkeer dus bepaalde werktijden, zoals dagdelen, voor die taken die je ander zou moeten doen ‘wanneer je tijd hebt’.

 

Herken je eigen excuusjes

We weten overal vaak makkelijk onderuit te komen met excuusjes. Smoesjes vertellen we niet alleen aan anderen wanneer we dat nodig vinden, maar natuurlijk ook aan onszelf. Het zijn vaak deze smoesjes die zorgen voor uitstelgedrag. ‘Ik moet ervoor in de stemming zijn’ of ‘ik werk beter onder druk’ zijn smoesjes die je jezelf wijsmaakt. Herken je eigen smoesjes en verban ze uit je gedachten. Alleen dan kun je uitstelgedrag oplossen.

 

Verbeter je werkplek

Ben jij je bewust van wat jouw werkplek doet voor jouw productiviteit en focus? Heb jij een werkplek die je goed doet, of zorgt jouw werkplek juist voor een afname van productiviteit en focus? Veel werkplekken kunnen een stuk verbeterd worden, waarna je minder last zult hebben van uitstelgedrag. Ruim op, plaats een paar planten en haal afleidingen weg. Zo zijn er nog veel meer uitstelgedrag oplossingen.

 

Tip:

 

Volg een time management training

Perfectionisme en uitstelgedrag gaan hand in hand, zoals uitstelgedrag oplossen hand in hand gaat met time management. Heb jij erg last van uitstelgedrag? Dan is een time management training zeker aan te raden. Schrijf je in of neem eens contact op voor meer informatie en advies.