5 praktische tips voor meer vrije tijd

06 september 2018

Meer vrije tijd is een wens van velen. Toch doen we er over het algemeen niet veel aan om ook daadwerkelijk meer vrije tijd te krijgen. Dit is natuurlijk geen onwil. Veel mensen weten gewoonweg niet hoe zij meer vrije tijd vrij moeten maken. Het Effectieve Werken geeft je 5 praktische tips om van meer vrije tijd te gaan genieten.

 

1. Gebruik je vrije tijd goed

Over een dag gezien heb je vaak meerdere momenten van vrije tijd, ondanks dat je wel aan het werk bent. Je wordt bijvoorbeeld verwacht op een locatie voor een vergadering en je komt een kwartier te vroeg aan. Wat doe je dan met deze onverwachte vrije tijd? Veel mensen gaan wachten. Gewoon wachten. Niets meer en niets minder. Je kunt je ook voorbereiden op mogelijk wat vrije tijd vooraf en wat werk meenemen. Het werk dat je in dat kwartier doet hoef je aan het einde van de dag niet meer te doen.

 

2. Stel de grootste tijdverspillers vast

Iedereen kent andere tijdverspillers. We zijn immers niet allemaal vatbaar voor dezelfde afleidingen. Het is belangrijk om vast te stellen wat jouw grootste tijdverspillers zijn, zodat je maatregelen kunt nemen. Als je deze tijdverspillers (deels) uit de weg kunt ruimen, houd je veel meer vrije tijd over. Kijk eens kritisch naar je tijd en stel de juiste prioriteiten.

 

3. Blijf voortdurend prioriteiten stellen

Prioriteiten stellen draait niet alleen om het geven van een volgorde aan de taken die je te doen hebt. Het is belangrijk om op meerdere vlakken prioriteiten te stellen. Hoe belangrijk is meer vrije tijd bijvoorbeeld voor jou? Veel mensen zouden uiteindelijk kiezen voor meer salaris in plaats van voor meer vrije tijd, zoals je in onderstaande video kunt zien. Anderen kiezen toch voor meer vrije tijd en hebben hier belangrijke redenen voor. Dit geeft aan dat je ook te maken hebt met persoonlijke prioriteiten. Besteed ook hier voldoende aandacht aan, want dat levert je tijdwinst op.

 

 

4. Loop je activiteiten eens na

Dagelijks heb je te maken met een hele reeks aan activiteiten die je uitvoert. Een deel van deze activiteiten horen bij je functie, maar je voert naar alle waarschijnlijkheid ook activiteiten uit die niet relevant zijn voor je functie. Loop deze activiteiten eens na en beoordeel hoe belangrijk zij zijn. Zou je enkele van deze activiteiten kunnen laten vallen om meer vrije tijd te krijgen?

 

5. Maak alles eenvoudiger

Hoe makkelijker je de zaken maakt, hoe sneller je ze uitvoert. Je kunt het bijhouden van je mail bijvoorbeeld een stuk makkelijker en effectiever maken door aan de slag te gaan met mailmanagement. Je kunt de prioriteitenmatrix gebruiken om je taken slim in te delen. Zo zijn er tal van hacks en foefjes die je taken eenvoudiger, sneller en effectiever maken. Sta open voor verandering en je begint met het besparen van tijd.

 

Tip:

 

Volg een time management cursus

Meer vrije tijd creëren begint bij het nemen van de controle over je eigen tijd. Dit is niet altijd eenvoudig, maar het is voor niemand onmogelijk. Je kunt eens een time management cursus volgen om beter om te leren gaan met je tijd. Het Effectieve Werken biedt diverse trainingen aan. Schrijf je in of neem eens contact op voor meer informatie of advies.